Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

TAR 11:21, 09 mar 2020

Kasiu ja bym nie mieszala. Dokupilabym Sibirica Variegata i posadziła 3 takie same. Jakoś nie lubie zestawien na mijanke typu bialy/czarny/bialy/czarny itp.
mrokasia 11:35, 09 mar 2020

Zuza - rabata oczywiście będzie, w zasadzie jest .
Asia - no właśnie nie chcę napstrokacić, z kolei dwa lub trzy derenie Sibirica w kupie też mi się jakoś nie widzą... trzeba by je może jakimiś miskantami rozdzielić czy co...
Albo może dać tylko dwa derenie - przy domku w rogu Aurea (tam w półcieniu będzie bardziej limonkowy), potem Limkę, potem Sibirica i przy migdałku znów Limka?
Rabata jest w kształcie trójkąta - od lewej zaczyna się od murku z karaganą i tam jest wąsko i rozszerza się ku prawej do domku ogrodnika. Przy murku z karaganą aktualnie rośnie migdałek na pniu (nie chcę go ruszać), dwie limki - do przesadzenia i kilka kulek bukszpanowych różnej wielkości - też do przesadzenia/rozrzucenia na całej rabacie.

Znalazłam jeszcze taką fotę - świeżo po posadzeniu:

mrokasia 12:04, 09 mar 2020

Tarcia - no właśnie trzy Sibirici w ciągu jakoś mi nie leżą.
Coraz bliższa jestem pomysłowi, by wrzucić w ten ciąg Limkę, wtedy mogłabym nie ruszać tych Limek z lewej strony i rabata byłaby spójna. Myślę tylko czy wtedy dawać dwie Sibirici czy jednak po jednym Aurea i jednym Sibirica?
Czyli od domku ogrodnika ku lewej:
Aurea(lub Sibirica) - Limka - Sibirica - Limka - midgałek - Limka.
Co myślicie?
inka74 12:10, 09 mar 2020

Kasiu, tu jest metka od tego bambusa. On jednak docelowo wyższy rośnie choć jak widzisz u mnie metr osiągnął. Może z wiekiem rośnie bardziej w górę.
tulucy 12:14, 09 mar 2020

Kasia a co tam jest jeszcze dalej na lewo od karagany? tam masz derenie jakieś i hortki?
mrokasia 12:28, 09 mar 2020

inka74 napisał(a)
Kasiu, tu jest metka od tego bambusa. On jednak docelowo wyższy rośnie choć jak widzisz u mnie metr osiągnął. Może z wiekiem rośnie bardziej w górę.

Oooo, dzięki kochana . Nie sądzę by on u mnie tez taki urósł, ale na wszelki wypadek nie będę go sadziła na brzegu rabaty . Doczytałam, że on cieniolubny - szkoda, bo go chciałam na mniejszej środkowej posadzić, obok Sango Kaku ale tam może mieć za dużo słońca...
mrokasia 12:33, 09 mar 2020

tulucy napisał(a)
Kasia a co tam jest jeszcze dalej na lewo od karagany? tam masz derenie jakieś i hortki?

Za karaganą mam rabatę w L z różnościami - hortkami, bukszpanami, miskantami (drobnicy nie wymieniam). Tam rośnie też klonik, który będę przesadzać.
tulucy 12:40, 09 mar 2020

A części z tego nie da się powtórzyć?
antracyt 12:56, 09 mar 2020

mrokasia napisał(a)
Tarcia - no właśnie trzy Sibirici w ciągu jakoś mi nie leżą.
Coraz bliższa jestem pomysłowi, by wrzucić w ten ciąg Limkę, wtedy mogłabym nie ruszać tych Limek z lewej strony i rabata byłaby spójna. Myślę tylko czy wtedy dawać dwie Sibirici czy jednak po jednym Aurea i jednym Sibirica?
Czyli od domku ogrodnika ku lewej:
Aurea(lub Sibirica) - Limka - Sibirica - Limka - midgałek - Limka.
Co myślicie?

Jak dla mnie, taka przeplatanka, to może być za dużo. 1 Sibirica wstawiłabym w narożniku (ładnie by się odbijała przy domku ogrodnika). Dalej dałabym 2 Midwinter Fire, one ze względu na zielone liście mogłyby stworzyć dobre tło dla kontynuacji Limek. Jedyny minus, że ten dereń dość wolno przyrasta (a Tobie pewnie zależy, żeby się w miarę szybko odgrodzić). Proponuję podpytać Hanię/Gruszkę, ona ma dobre oko do mieszanych źywopłotów
mrokasia 12:57, 09 mar 2020

tulucy napisał(a)
A części z tego nie da się powtórzyć?

Chodzi Ci o całość nasadzeń? Powtarzać to się będą napewno różne byliny, ale ja tu na razie drugą linię żywopłotu rozkminiam .

No i chyba stanie na dwóch Sibiricach bo będą lepiej do Limek pasować niż Aurea, z którym chyba za żółto będzie.

Powtarzać się będą kulki bukszpanowe, hortki (tu chciałam Limki, tam mam Silvery i Mont Blanc), hakonki.