Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 16:35, 09 mar 2020

Pszczelarnia napisał(a)
A azalie żółte (r. luteus)? Na gęsto? Będą lżejsze.

Japońskie faktycznie nie - musiałaby być bardziej w rogu.

O nie, nie, nie, żółtym azaliom mówimy zdecydowane nie .

Japońska mogłaby w rogu chyba nieźle wyglądać i półcień by jej nie przeszkadzał. I wtedy te dwa derenie Sibirica po lewej od niej a pomiędzy nimi Limka...
TAR 16:37, 09 mar 2020

niestety bede bezuzyteczna w rozwazaniach. mam chwilowo pustke w glowie. chyba jestem zmeczona po weekendzie, bo wlaczyl mi sie tryb zobojetnienia na wszystko i jakiejs niemocy myslowej
TAR 16:41, 09 mar 2020

Wysile sie ostatni dzis raz: kalina Watanabe albo St. Keverne? pasowałyby i do derenia i do limek
Magleska 16:48, 09 mar 2020

Kasiu planowanie na całego kibicuję mocno
antracyt 17:04, 09 mar 2020

No to może fortegilla major?
mrokasia 18:59, 09 mar 2020

Magleska napisał(a)
Kasiu planowanie na całego kibicuję mocno

Buziak

TAR napisał(a)
Wysile sie ostatni dzis raz: kalina Watanabe albo St. Keverne? pasowałyby i do derenia i do limek

Kalinę japońską do rogu biorę poważnie pod uwagę, ale musiałaby być w odmianie kwitnącej przed Limkami i najlepiej po magnolii czyli np. St.Keverne bo Watanabe kwitnie od lata do jesieni.

antracyt napisał(a)
No to może fortegilla major?

Też chyba byłaby fajna .

Problem trochę polega na tym, że zależy mi by to coś miało siłę wzrostu podobną do dereni albo było już duże na etapie kupowania. Nie chcę kupić sadzonki 60cm i czekać 3-5 lat aż mi urośnie do powiedzmy 1,5m.
W zeszłym roku kupiłam piękną, dużą kalinę Kilimandżaro za wcale nie duże pieniądze, może i teraz coś mi się trafi.
Gruszka_na_w... 19:55, 09 mar 2020

Osobiście bardziej lubię dereń Aurea niż Variegata. Ten pierwszy ma dodatkowa zaletę w postaci przepięknego jesiennego przebarwienia.
Wkleję Ci zdjęcia z mojej rabaty brzozowej. Zobacz jak te derenie zachowują się w ciągu sezonu. Aurea rośnie po środku, po lewej jest Elegantissima , a za nim nieco w głębi Variegata. Jest trochę żółtego, którego nie lubisz, ale skup się na dereniach.
Zdjęcia potem usunę

10 maja

20 maja

5 czerwca

10 sierpnia- w środku sezonu Aurea traci swój żółty odcień

10 października

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 20:02, 09 mar 2020

mrokasia napisał(a)

Kalinę japońską do rogu biorę poważnie pod uwagę, ale musiałaby być w odmianie kwitnącej przed Limkami i najlepiej po magnolii czyli np. St.Keverne bo Watanabe kwitnie od lata do jesieni.

przed Limkami: Tomentosum, Cascade, Lanarth, Eskimo (najpiekniejsza z kalin) Anne Russel (piekny pachniuch)
Gruszka_na_w... 20:05, 09 mar 2020

Mieszanie dereni o różnym kolorze gałązek dobrze wygląda w sporej masie. Przy kilku sztukach lepiej trzymać się jednego koloru. Pomysł Makadamii, na rozdzielenie dereni hortensją, do mnie przemawia.

Edit- Watanabe do jesieni kwitnie tylko w Internecie.
Kwitnie w maju. Przynajmniej u mnie. Od 7 lat ją mam.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 20:11, 09 mar 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Mieszanie dereni o różnym kolorze gałązek dobrze wygląda w sporej masie. Przy kilku sztukach lepiej trzymać się jednego koloru. Pomysł Makadamii, na rozdzielenie dereni hortensją, do mnie przemawia.

Edit- Watanabe do jesieni kwitnie tylko w Internecie.
Kwitnie w maju. Przynajmniej u mnie. Od 7 lat ją mam.

Haniu a nie mylisz ja z Cascade? mocno podobne. moja watanabe kwitnie latem i powtarza jesienia