inka74
09:36, 17 mar 2020

Słońce wyszło ale pod drzewami i tujami ziemia zamarźnięta. Ciemierniki ciągle kaput ;( Buksy wczoraj sprawdzałam. Na razie u mnie czysto. Szkoda mi ich wywalać ale też latać i sprawdzać nie mam czasu. Dopóki ładnie się bedą trzymać zostaną. Wymiana na kilkukrotnie droższe cisy, które atakują miseczniki też średnio mi się podoba. Choć jakbym teraz coś sadziła to nie byłby to po prostu buks. Ja psikam dopiero jak coś się pojawi. Lepinox można tylko 3 razy w roku stosować i sens jest dopiero wtedy gdy jest fizycznie u nas ćma a właściwie larwy. On prewencyjnie nie działa bo to bakterie, które muszą wniknąć w larwę. Tu z ulotki.
Sposób działania
Preparat zawiera naturalnie występującą w glebie bakterię Bacillus thuringiensis, wytwarzającą krystaliczne białka, które aktywowane są w przewodzie pokarmowym gąsienic. Gąsienice po zainfekowaniu przez bakterię przestają żerować i giną w ciągu 72 godzin. Z czasem kurczą się i czernieją.
Zalecenia dotyczące stosowania
Zalecany oprysk drobnokroplisty, w godzinach rannych lub wieczornych, w dni pochmurne. Maksymalna ilość zabiegów w sezonie: 3. Stosować podczas występowania najmłodszych stadiów larwalnych gąsienic (L1, L2). Można mieszać preparat z innymi środkami ochrony roślin, za wyjątkiem takich, które wykazują wysoki odczyn zasadowy lub działanie bakteriobójcze.
Sposób działania
Preparat zawiera naturalnie występującą w glebie bakterię Bacillus thuringiensis, wytwarzającą krystaliczne białka, które aktywowane są w przewodzie pokarmowym gąsienic. Gąsienice po zainfekowaniu przez bakterię przestają żerować i giną w ciągu 72 godzin. Z czasem kurczą się i czernieją.
Zalecenia dotyczące stosowania
Zalecany oprysk drobnokroplisty, w godzinach rannych lub wieczornych, w dni pochmurne. Maksymalna ilość zabiegów w sezonie: 3. Stosować podczas występowania najmłodszych stadiów larwalnych gąsienic (L1, L2). Można mieszać preparat z innymi środkami ochrony roślin, za wyjątkiem takich, które wykazują wysoki odczyn zasadowy lub działanie bakteriobójcze.