Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

malgol 12:58, 30 kwi 2020

Ależ już fajnie jak to wszystko zgęstnieje, trawniczek się zazieleni to będzie ogród pokazowy
Kawa 13:27, 30 kwi 2020

Mrokasiu jak widok z tarasu to bałagan heh to co ja mam
pięknie wszystko w pakach aż zadraszczam
u mnie padało wczoraj pół dnia i dzisiaj w nocy ale jeszcze by pasowało
mrokasia 14:08, 30 kwi 2020

galgAsia napisał(a)
Eee, kochana, jest dobrze Jest potencjał, jest moc
Fajnie to robicie

Dzięki Asiula

UrsaMaior napisał(a)
Aaaj ładnie! Byliny jakieś już planujesz czy będzie spontan?

Iza, dzięki . Byliny będą, jak najbardziej - od Aprilka mam anafalisa i przetacznika siwego, Lucy mi daje kłosowca, wieczornika, ostrogowca, ożankę i irysy bródkowe . Mam chyba z 6 swoich jeżówek, rozchodniki zwykłe, dwa przetaczniki, ze trzy lawendy, może podzielę szałwię. Mam jeszcze sporo trawek - stipy od Kwarteta, seslerii od Aprilka, no i swoje siewki rozplenic.Na razie nie kupuję bylin. Jeśli coś kupuję to krzewy.

Kasya napisał(a)
No juz jest ogrod

No, powiedzmy - początek ogrodu .

Gosiek33 napisał(a)
Jesteś pewna, że nie południu mieszkasz. Jak jeszcze kwitnące jeżówki pokażesz to zupełnie się załamię

Widok z tarasu bardzo już ogarnięty Za rok będzie o tej porze busz

Z nas dwóch to na południu mieszkasz Ty . Widziałam Twoje kwiecie .
Mam nadzieję, że rośliny będą szybko przybierać. Ale miejscami wieje pustką .
mrokasia 14:12, 30 kwi 2020

malgol napisał(a)
Ależ już fajnie jak to wszystko zgęstnieje, trawniczek się zazieleni to będzie ogród pokazowy

Dzięki Gocha . Trawniczek to najpierw trzeba posiać . A żeby posiać trzeba odchwaścić... a to chwilę jeszcze nam zajmie . Ale chciałabym wyrobić się z sianiem trawy do połowy maja.

Kawa napisał(a)
Mrokasiu jak widok z tarasu to bałagan heh to co ja mam
pięknie wszystko w pakach aż zadraszczam
u mnie padało wczoraj pół dnia i dzisiaj w nocy ale jeszcze by pasowało

Kami, nie kokietuj . Ty przynajmniej masz trawnik .
Ja liczę na zapowiadane na weekend deszcze, choć mieliśmy w planach dalsze rycie. Ale deszcz to priorytet.
mrokasia 14:15, 30 kwi 2020

Odpaliłam dziś warzywnik . Posiałam pierwszy raz w życiu różności - rzodkiewkę, cebulę siedmiolatkę, szpinak, rukolę, marchewkę, buraczki, sałatę rzymską. Po 15 maja dosieję fasolkę szparagową, cukinię i jarmuż. Bardzo jestem ciekawa efektów tego eksperymentu .
Gosiek33 14:34, 30 kwi 2020

mrokasia napisał(a)
Odpaliłam dziś warzywnik . Posiałam pierwszy raz w życiu różności - rzodkiewkę, cebulę siedmiolatkę, szpinak, rukolę, marchewkę, buraczki, sałatę rzymską. Po 15 maja dosieję fasolkę szparagową, cukinię i jarmuż. Bardzo jestem ciekawa efektów tego eksperymentu .

Identycznie mam, tyle, że 4 dni temu. Będziemy podziwiać nasze wschody... i zachody?

Teraz moda na sianie łąk kwiatowych zamiast trawników. To w ogóle wody nie potrzebuje... i pewno samo rośnie... i kosić nie trzeba
Kawa 14:51, 30 kwi 2020

mrokasia napisał(a)

Kami, nie kokietuj . Ty przynajmniej masz trawnik .
Ja liczę na zapowiadane na weekend deszcze, choć mieliśmy w planach dalsze rycie. Ale deszcz to priorytet.

oj Kasiulek jakbym ci pokazała ten "trawnik" to byś padła !
nie zastanawiało cię dlaczego fotki zawsze wykadrowane/?? heheh Ja mam dwa psy w tym chorego owczarka co sika jak suczka to już wiesz jaki mam "trawnik"!
HannaR 18:04, 30 kwi 2020

Piękny widok z okna tarasowego. To już nie jest ta pusta działka, co na początku.

A u mnie smuteczek. Moje NOWE świdośliwy chorują.
mrokasia 19:37, 30 kwi 2020

Gosiek33 napisał(a)

Identycznie mam, tyle, że 4 dni temu. Będziemy podziwiać nasze wschody... i zachody?

Teraz moda na sianie łąk kwiatowych zamiast trawników. To w ogóle wody nie potrzebuje... i pewno samo rośnie... i kosić nie trzeba

Ty też pierwszy raz??? Bardzo jestem ciekawa czy i co mi wyrośnie .

Taka łąka kwietna byłaby fajna gdyby można ją użytkować podobnie jak trawnik. Ale to chyba inna idea...

Kawa napisał(a)

oj Kasiulek jakbym ci pokazała ten "trawnik" to byś padła !
nie zastanawiało cię dlaczego fotki zawsze wykadrowane/?? heheh Ja mam dwa psy w tym chorego owczarka co sika jak suczka to już wiesz jaki mam "trawnik"!

No tak, psy sikające na trawę, jasna sprawa. Ale nie domyśliłabym się patrząc na nową linię rabaty pięknie wykrojoną z trawnika...

HannaR napisał(a)
Piękny widok z okna tarasowego. To już nie jest ta pusta działka, co na początku.

A u mnie smuteczek. Moje NOWE świdośliwy chorują.

Dzięki Haniu .
A co dolega świdośliwom??? Szkoda drzewek, ratuj!
mrokasia 19:53, 30 kwi 2020

Dziś po południu poszłam popatrzeć co też z pierwszego piętra będą widzieć moi przyszli sąsiedzi. Powiem tak - tragedii nie ma, choć powodów do radości też nie ma.
Ale jak drzewa podrosną i się zagęszczą i jak podrosną tuje - nie będzie źle.
Zobaczcie:

Najbardziej odkryty jest widok na altanę ale pocieszam się, że z perspektywy pierwszego piętra będzie widać głównie jej dach. No i oczywiście widoczny jest basen. Ale tu też rośliny podrosną - basen okala żywopłocik z irgi błyszczącej (ma być do ok. 120cm), mam tam posadzonego derenia China Girl i miskanty ale muszę pomyśleć nad dosadzeniem jeszcze jakichś krzewów bo miskanty mają szansę zacząć osłaniać widok dopiero od lipca chyba...