Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

TAR 20:05, 30 kwi 2020

Kasia graby posadz albo klona albo jakas jablon, ktora parasolek zrobi. a na poczatek kupilabym parawan ogrodowy drewniany osłaniajacy basen.
April 20:13, 30 kwi 2020

Hm, chyba musisz dobrze podkarmić te nowe tuje, żeby się podciągnęły.
Teraz jeszcze jest bez liści więc sporo widać. Ale fajnie że mogłaś tam wejść i cyknąć fotki. Teraz dokładnie wiesz na które miejsca położyć nacisk.
Generalnie ogród to chyba machniesz w jeden sezon
Ja się męczę od siedmiu lat i ciągle teren nie ogarnięty. U ciebie konsekwentnie i czyściutko nawet w trakcie rewolucji. Nie wiedziałam nawet że tak można.
Muszę koniecznie się do ciebie wybrać żeby móc na żywo podziwiać. Bardzo mi się podoba to co robisz
Catalinasdiary 20:38, 30 kwi 2020

Kasiu, widać z okien sporo, ale... dobrze wiesz że ja też mam wysoki dom i widzę ogrody wszystkich sąsiadów z góry. Jednak to są pokoje/ sypialanie. Niewiele czasu w ciągu dnia tam spędzam, wręcz sama naupychałam roślin na parapetach nie będzie źle.
Magleska 21:25, 30 kwi 2020

Kasiu
właśnie też mi się wydaje ,że na górze ,to ludzie sypialnie najczęściej robią i pokoje dla dzieci ….popatrzą kilka razy i potem im się znudzi

nowa część pomimo ,że młodziutka ,już wygląda bardzo fajnie …...do lata zrobi się busz
Buziaki
Kasiek 22:16, 30 kwi 2020

Kasiu, pokazalam u siebie kwitnacego kanzana. Rozmawialam tez z jego wlascicielka, mowila ze czesto go skraca, wycina kilka konarow...
mrokasia 22:24, 30 kwi 2020

TAR napisał(a)
Kasia graby posadz albo klona albo jakas jablon, ktora parasolek zrobi. a na poczatek kupilabym parawan ogrodowy drewniany osłaniajacy basen.

Toś mnie zastrzeliła - graby? Gdzie???
Parawanu stawiać nie chcę, wolę manewrować roślinami.
W przyszłości moje Kanzany i klon Royal Red powinny się zbliżyć koronami na tyle, że sąsiedzi utracili widok na basen.
Zobaczymy.

April napisał(a)
Hm, chyba musisz dobrze podkarmić te nowe tuje, żeby się podciągnęły.
Teraz jeszcze jest bez liści więc sporo widać. Ale fajnie że mogłaś tam wejść i cyknąć fotki. Teraz dokładnie wiesz na które miejsca położyć nacisk.
Generalnie ogród to chyba machniesz w jeden sezon
Ja się męczę od siedmiu lat i ciągle teren nie ogarnięty. U ciebie konsekwentnie i czyściutko nawet w trakcie rewolucji. Nie wiedziałam nawet że tak można.
Muszę koniecznie się do ciebie wybrać żeby móc na żywo podziwiać. Bardzo mi się podoba to co robisz

He, he, właśnie wczoraj mówiłam do eMa, że trzeba było kupić jakieś mniej szlachetne te szmaragdy . No, nic, będę je tuczyć .
Aprilku, dziękuję za miłe słowa, ale jak przyjedziesz to przekonasz się, że z poziomu ziemi dużo więcej bałaganu widać niż z pierwszego pietra i z oddali . Zapraszam Cię serdecznie w każdej chwili .

Catalinasdiary napisał(a)
Kasiu, widać z okien sporo, ale... dobrze wiesz że ja też mam wysoki dom i widzę ogrody wszystkich sąsiadów z góry. Jednak to są pokoje/ sypialanie. Niewiele czasu w ciągu dnia tam spędzam, wręcz sama naupychałam roślin na parapetach nie będzie źle.

Też tak myślę, że w sezonie życie toczy się głównie na parterze . I jak trafią się podglądacze to nie ma zmiłuj, będą podglądać i z parteru . Co nie znaczy, że łamię sobie głowy jak się osłonić .

Magleska napisał(a)
Kasiu
właśnie też mi się wydaje ,że na górze ,to ludzie sypialnie najczęściej robią i pokoje dla dzieci ….popatrzą kilka razy i potem im się znudzi

nowa część pomimo ,że młodziutka ,już wygląda bardzo fajnie …...do lata zrobi się busz
Buziaki

Madziu, mam nadzieję, że masz rację co do przyszłych sąsiadów .
Dzięki za miłe słowa!

Kasiek napisał(a)
Kasiu, pokazalam u siebie kwitnacego kanzana. Rozmawialam tez z jego wlascicielka, mowila ze czesto go skraca, wycina kilka konarow...

Lecę obejrzeć!
Magara 23:02, 30 kwi 2020

mrokasia napisał(a)
Odpaliłam dziś warzywnik . Posiałam pierwszy raz w życiu różności - rzodkiewkę, cebulę siedmiolatkę, szpinak, rukolę, marchewkę, buraczki, sałatę rzymską. Po 15 maja dosieję fasolkę szparagową, cukinię i jarmuż. Bardzo jestem ciekawa efektów tego eksperymentu .

Brawo Pani Koleżanko
Ja już mam wysiane prawie wszystko poza fasolką, cukinią i ogórkiem - to mój drugi rok z warzywami, więc doświadczenie mam, że hoho
A z widokiem sąsiedzkim, moim zdaniem, nie ma bólu - "niech się wstydzi ten kto widzi", a że zapewne na golasa po trawie nie ganiacie - trzeba się tylko nauczyć nie przejmować tym, że ktoś ma okna na Waszą prywatność A z czasem - zarośniecie
inka74 23:22, 30 kwi 2020

Dramatu z widokiem nie ma. Jak drzewa podrosną to ciężko będzie was dostrzec na tarasie.
Kasia_CS 01:09, 01 maj 2020

Jezuu, i pomyśleć, że rok temu tam nie rosło nic a nic i nawet nie był to jeszcze Wasz teren... czapki z głow!

Nie jest na bieżąco, ale podglądam jak mam okazję i po prostu za każdym razem przysiadam z wrażenia jak wiele można zrobić w poł sezonu, a chyba nawet krócej.

Fajnie, że udało Ci się dostać na budowę! super sprawa jak możesz teraz jeszcze jakieś działania uskutecznić, jak już wiesz co i jak. Ale faktyvznie, jak się tuje zrównają grubością na wysokości tych starych egzemplarzy, to taras macie z głowy

Jestem pod wrażeniem, że róże będą A zawsze tylko ta miniaturka u CIebie była Kto wie jak się rozwiniesz w temacie, jak Ci się spodoba
mrokasia 09:09, 02 maj 2020

Magara napisał(a)

Brawo Pani Koleżanko
Ja już mam wysiane prawie wszystko poza fasolką, cukinią i ogórkiem - to mój drugi rok z warzywami, więc doświadczenie mam, że hoho
A z widokiem sąsiedzkim, moim zdaniem, nie ma bólu - "niech się wstydzi ten kto widzi", a że zapewne na golasa po trawie nie ganiacie - trzeba się tylko nauczyć nie przejmować tym, że ktoś ma okna na Waszą prywatność A z czasem - zarośniecie

Kochana, to masz 100 procent doświadczenia więcej niż ja jeśli chodzi o uprawę warzyw .
A jeśli chodzi o ganianie po trawie na golasa - przed zakupem działki i rozpoczęciem budowy za płotem miałam w okolicach tarasu takie zacisze, że mój eM opalał się nago. Także ten...
Ale tak - myślę, że z czasem zarośniemy . Teoretycznie kanzany z klonem do spółki powinny stworzyć ażurową ścienę od wschodu. Tuje też podrosną a trzy szczepione świdośliwy w warzywniku też mogą dorosnąć do 5 metrów. Więc kiedyś zarośniemy .

inka74 napisał(a)
Dramatu z widokiem nie ma. Jak drzewa podrosną to ciężko będzie was dostrzec na tarasie.

Też tak myślę. Ta przesłona będzie ażurowa ale to mi nie przeszkadza. Wystarczy, że nie będę widoczna jak na dłoni i że ja nie będę oglądać tego domu jak na wystawie .

Kasia_CS napisał(a)
Jezuu, i pomyśleć, że rok temu tam nie rosło nic a nic i nawet nie był to jeszcze Wasz teren... czapki z głow!

Nie jest na bieżąco, ale podglądam jak mam okazję i po prostu za każdym razem przysiadam z wrażenia jak wiele można zrobić w poł sezonu, a chyba nawet krócej.

Fajnie, że udało Ci się dostać na budowę! super sprawa jak możesz teraz jeszcze jakieś działania uskutecznić, jak już wiesz co i jak. Ale faktyvznie, jak się tuje zrównają grubością na wysokości tych starych egzemplarzy, to taras macie z głowy

Jestem pod wrażeniem, że róże będą A zawsze tylko ta miniaturka u CIebie była Kto wie jak się rozwiniesz w temacie, jak Ci się spodoba

Kacha, dzięki, rzeczywiście sporo udało nam się zrobić . Drugie tyle albo więcej przed nami.

Tuje muszę jakoś podpędzić . Żałuję, że kupiliśmy takie wąziutkie arystokratki zamiast skundlonych grubasów .

A co do róż - na razie moja miniaturka i te trzy okrywówki mi wystarczą, innych nie planuję. Ale kto wie? Kiedyś nie planowałam magnolii ani klonów palmowych... .