Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

makadamia 08:04, 17 kwi 2018

Kasiu,
Zmierz dokładnie, ile te tuje zabiorą Ci miejsca, bo mnie się wydaje, że jednak trochę krótko będzie, zwłaszcza, że duże krzewy chcesz tam zmieścić.

I jakbyś mogła zapodać zdjęcie, jak te dwa derenie razem wyglądają, bo właśnie chciałam napisać, że dwie różne pstrokacizny to chyba trochę za dużo w jednym miejscu
anbu 08:52, 17 kwi 2018

Makusia napisał(a)
Ty masz chociaz głowę otwartą, a u mnie trzeci rok nadal osiołkowatość ogrodowa.

Ha ha Marta
Nie przejmuj się, to jest nas dwie z tą osiołkowatością

Hej Mrokaśka
UrsaMaior 08:56, 17 kwi 2018

mrokasia napisał(a)

No i co z tymi dereniami i hortensjami??? Chyba te większe derenie czyli variegata posadziłabym na prawym i lewym końcu. A dwie mniejsze elegantissimy bardziej w środku. I pomiędzy nimi miskanty. A przed tym wszystkim hortki w szpalerku.

Planistka ze mnie żadna, ale ja tak właśnie bym zrobiła, jeśli chcesz mieć derenie razem. Na pewno nie na przemian i na pewno nie mniejsze po bokach.
mrokasia 09:07, 17 kwi 2018

makadamia napisał(a)
Kasiu,
Zmierz dokładnie, ile te tuje zabiorą Ci miejsca, bo mnie się wydaje, że jednak trochę krótko będzie, zwłaszcza, że duże krzewy chcesz tam zmieścić.

I jakbyś mogła zapodać zdjęcie, jak te dwa derenie razem wyglądają, bo właśnie chciałam napisać, że dwie różne pstrokacizny to chyba trochę za dużo w jednym miejscu

Asiu, na szybko odpowiadam bo zaraz muszę wyjść.
Wstawiam koślawy obrazek z wymiarami - nie trzyma proporcji ale jako tako oddaje rzeczywistość a wymiary są naniesione i mam nadzieję, będzie się można zorientować w ilości miejsca na rabacie.

Kółko w rogu to dorosła tuja, te dwa na dole po lewej to rosnąca tam tuja i zielony dereń. Krzyżyk po prawej, poza rabatą to miejsce gdzie też mają być wsadzone szmaragdy - tam też potrzebuję się nieszczelnie odgrodzić od tego lasu.

A derenie wyglądały tak (niestety, nie mam chyba lepszych ujęć) - variegata po lewej, elegantissima po prawej:

Wg mnie mogą rosnąć na tej samej rabacie ale nie obok siebie.
Ponieważ nie chcę tam szczelnej ściany ze szmaragdów myślałam, żeby właśnie te dwa duże derenie posadzić tam gdzie na planie są trójkąty czyli w linii żywopłotu, po obu stronach.
makadamia 09:28, 17 kwi 2018

mrokasia napisał(a)

Asiu, na szybko odpowiadam bo zaraz muszę wyjść.
Wstawiam koślawy obrazek z wymiarami - nie trzyma proporcji ale jako tako oddaje rzeczywistość a wymiary są naniesione i mam nadzieję, będzie się można zorientować w ilości miejsca na rabacie.

[/img]

Zdecydowanie nie trzyma proporcji, bo 2,7m jest dłuższe niż 3,5m

Ale zdjęcia dużo pomogły - teraz widać, że miejsca starczy i na derenie, i na tuje, i na hortensje, i zdaje się, że coś jeszcze się zmieści z przodu

Z dereniami masz chyba rację, że pośrednio mogą ze sobą sąsiadować - ta elegantissima nie jest tak żółta, jak myślałam.
mrokasia 09:59, 17 kwi 2018

Asia,
he, he, he nie jest tak źle z tym moim rysunkiem - 2,70 to wymiar wolnego miejsca czyli mierzony od tui do zielonego derenia a nie wymiar całego tego boku .

Tak właśnie mi wychodziło, że powinno się to wszystko zmieścić .

Teraz tylko muszę sobie kółka porysować, że wyliczyć ile tych tuji tam posadzić. Bo te duże derenie to wsadzić tak jak planuję - w linii tuji, na obu końcach, prawda?
skarabeusz 12:02, 17 kwi 2018

cyt. : "...tam też potrzebuję się nieszczelnie odgrodzić od tego lasu."

Wiesz, co? Nie wkurzaj mnie

mrokasia 12:05, 17 kwi 2018

skarabeusz napisał(a)
cyt. : "...tam też potrzebuję się nieszczelnie odgrodzić od tego lasu."

Wiesz, co? Nie wkurzaj mnie

Specjalnie dla Ciebie zrobię po południu fotę parteru tego lasu
Zobaczysz o co chodzi.
skarabeusz 12:17, 17 kwi 2018

mrokasia napisał(a)

Specjalnie dla Ciebie zrobię po południu fotę parteru tego lasu
Zobaczysz o co chodzi.

Już zobaczyłam str 206 i teraz już rozumiem co miałaś na myśli. A dlaczego tam jest taki sajgon? Niby las, a masakra.
mrokasia 13:35, 17 kwi 2018

anbu napisał(a)

Hej Mrokaśka

Hej Aniu, jakoś Cię przeoczyłam .