Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 13:45, 17 kwi 2018

skarabeusz napisał(a)

Już zobaczyłam str 206 i teraz już rozumiem co miałaś na myśli. A dlaczego tam jest taki sajgon? Niby las, a masakra.

A, szkoda gadać. Ten sajgon został po wycince drzew, które przechylały się niebezpiecznie na naszą działkę. I nie wiem czy kiedyś zniknie. Generalnie lasek jest zostawiony sam sobie. Więc muszę to trochę zasłonić. W lato na tym wszystkim są chwasty po pas.
skarabeusz 14:02, 17 kwi 2018

mrokasia napisał(a)

A, szkoda gadać. Ten sajgon został po wycince drzew, które przechylały się niebezpiecznie na naszą działkę. I nie wiem czy kiedyś zniknie. Generalnie lasek jest zostawiony sam sobie. Więc muszę to trochę zasłonić. W lato na tym wszystkim są chwasty po pas.

Weź go przygarnij, zaadoptuj i korzystaj
mrokasia 14:06, 17 kwi 2018

skarabeusz napisał(a)

Weź go przygarnij, zaadoptuj i korzystaj

A wiesz, że o tym kiedyś myśleliśmy? Ale całość to 5tys metrów, właściciel nie chce sprzedać np. połowy a nas na całość nie stać.
Zresztą teraz to nie wiem czy bym chciała - większość brzóz nadaje się do wycięcia bo chora, sucha albo nadmiernie wybujała więc z lasu nie zostałoby wiele...
Makusia 21:09, 17 kwi 2018

Mi tam ten las się podoba. Ale mi Brzozy podobają się bezwarunkowo więc nie jestem obiektywna
DorKa 08:34, 18 kwi 2018

mnie też się podoba ale łatwo tak oceniać po paru zdjęciach. Wyobrażam sobie ,że mogą być problematyczne.Śmiecą Ci bardzo ?
mrokasia 08:49, 18 kwi 2018

Makusia napisał(a)
Mi tam ten las się podoba. Ale mi Brzozy podobają się bezwarunkowo więc nie jestem obiektywna

Bo brzozy są śliczne .
I tak nam szkoda tych drzew - rosną w ścisku, mają bardzo długie i chude pnie i trochę zielonego na górze zarażonego jemiołą .
Kilka lat temu ten lasek był dużo ładniejszy.
mrokasia 08:54, 18 kwi 2018

DorKa napisał(a)
mnie też się podoba ale łatwo tak oceniać po paru zdjęciach. Wyobrażam sobie ,że mogą być problematyczne.Śmiecą Ci bardzo ?

Z daleka wygląda fajnie, z bliska niekoniecznie, szczególnie ten śmietnik w parterze.
Przed wycięciem tych najbliżej rosnących i kładących się na nasze ogrodzenie brzóz i klonów miałam bardzo dużo liści i tych brzozowych nasionek wszędzie. Rynny kompletnie zapchane. Okien na poddaszu nie można było uchylać bez odkurzacza w pogotowiu. Teraz jest tego znacznie mniej.
Ale wolałabym mieć te liście i nasionka w zamian za zdrowy i piękny lasek brzozowy za płotem.
mrokasia 09:03, 18 kwi 2018

Kilka migawek z porannego obchodu ogrodu.
Tulipki
DorKa 09:04, 18 kwi 2018

mrokasia napisał(a)

Z daleka wygląda fajnie, z bliska niekoniecznie, szczególnie ten śmietnik w parterze.
Przed wycięciem tych najbliżej rosnących i kładących się na nasze ogrodzenie brzóz i klonów miałam bardzo dużo liści i tych brzozowych nasionek wszędzie. Rynny kompletnie zapchane. Okien na poddaszu nie można było uchylać bez odkurzacza w pogotowiu. Teraz jest tego znacznie mniej.
Ale wolałabym mieć te liście i nasionka w zamian za zdrowy i piękny lasek brzozowy za płotem.
To chyba faktycznie tujki pomogą w okiełznaniu tej przyrody.W dalszej perspektywie las a z przodu porządeczek
mrokasia 09:10, 18 kwi 2018

Powojnik już w pąkach i pierwsze kły hosty

Molinia i żurawki, które przezimowały mi w donicach

Liatra i perowskia

Sesleria robi się coraz grubsza (nie cięłam jej wcale) a karagana puszcza zielone