Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Tess 21:58, 16 kwi 2018

Ale fajna demolka. I jest gdzie sadzić
Ze szmaragdami nie pomogę. A nie myślałaś o innych pleckach? Szmaragdy takie szmaragdowe) są.
U Pszczelarni cudny z choiny przed chwilą widziałam.
mrokasia 22:05, 16 kwi 2018

Magleska napisał(a)
ile stron miałam do nadrobienia ....ale się fajnie dzieje u Ciebie
ciekawa jestem tej rabaty

teraz chwilowy przestój, bo muszę zaplanować co dalej
znaczy z robotą przestój, bo planowanie w toku
Makusia 22:09, 16 kwi 2018

Ty masz chociaz głowę otwartą, a u mnie trzeci rok nadal osiołkowatość ogrodowa. Nadal nie mam wyobraźni i planować mogę co najwyżej grafik pracy fizycznej, a nie układ rabat...
mrokasia 22:10, 16 kwi 2018

Kasya napisał(a)

No nie pchać tych kulek na srodek rabaty
Jaka to odmiana ? Danica ? One nie rosną...znaczy bardzo wolno
Mam kulki na obwódce juz 4 lata i wciąż są małe a do tego one słońce lubią i jak będą w krzakach to grzyba złapią
Jedli chcesz tam derenie i hortensje to może wystarcza tylko tuje na plecach ? I cos z przodu ?
A jesteś pewna ze chcesz i derenie /jakie?/ i hortensje ? Pasują do siebie ?

Na środku to one nie będą napewno, ale tez nie chce ich w charakterze obwódki choć nie wykluczam że jedna czy dwie będą przy brzegu.
Derenie variegata i elegantissima już tam rosły razem z hortkami silver dollar i tworzyły bardzo udany duet.
mrokasia 22:11, 16 kwi 2018

inka74 napisał(a)
A jakie tuje? Szmaragdy? Te co maks. 70 cm na gęstą ścianę sadź.

Iwonka, szmaragdy, ale właśnie nie mają tworzyć gęstej ściany.
mrokasia 22:13, 16 kwi 2018

Tess napisał(a)

Podpisuję się obiema rękami. Wiosna od raptem dwóch tygodni, a ja już trzeci bieg zgubiłam

A bo zanim się człowiek obejrzy to znów jesień będzie.
Im starsza jestem tym ten czas szybciej zap.. hmm płynie .
mrokasia 22:16, 16 kwi 2018

Tess napisał(a)
Ale fajna demolka. I jest gdzie sadzić
Ze szmaragdami nie pomogę. A nie myślałaś o innych pleckach? Szmaragdy takie szmaragdowe) są.
U Pszczelarni cudny z choiny przed chwilą widziałam.

Tess, no wiem że szmaragdy szmaragdowe są, ale ja w tujach mam 3/4 żywopłotów więc nie ma co cudować. Tym bardziej, że np. taki z choiny to chyba więcej miejsca zajmuje albo strzyc trzeba.
mrokasia 22:20, 16 kwi 2018

Makusia napisał(a)
Ty masz chociaz głowę otwartą, a u mnie trzeci rok nadal osiołkowatość ogrodowa. Nadal nie mam wyobraźni i planować mogę co najwyżej grafik pracy fizycznej, a nie układ rabat...

Gdybym taka mądra była jak mi tu wmawiasz to bym sama ta rabatę trzasnęła a nie prosiła innych o poradę . I w dodatku pytam o żywopłot .
Gruszka_na_w... 22:36, 16 kwi 2018

Masz już w ogrodzie szmaragdy, to oceń, ile na szerokość ma dorosły egzemplarz, zadeklaruj się na szerokość szpar i jeden problem mniej. Pomysł masz dobry. Trzeba tylko teraz pomyśleć, czy hortensje i derenie pogrupować, czy rozgrupować. Jakieś neologizmy mi wychodzą.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 22:57, 16 kwi 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Masz już w ogrodzie szmaragdy, to oceń, ile na szerokość ma dorosły egzemplarz, zadeklaruj się na szerokość szpar i jeden problem mniej. Pomysł masz dobry. Trzeba tylko teraz pomyśleć, czy hortensje i derenie pogrupować, czy rozgrupować. Jakieś neologizmy mi wychodzą.

Problem w tym, że te moje szmaragdy to chyba jakieś skundlone szmaragdy bo co prawda kolumnowe ale wcale wąskie i strzeliste nie są
Chyba jutro pójdę i sobie porysuję kółka na ziemi .

No i co z tymi dereniami i hortensjami??? Chyba te większe derenie czyli variegata posadziłabym na prawym i lewym końcu. A dwie mniejsze elegantissimy bardziej w środku. I pomiędzy nimi miskanty. A przed tym wszystkim hortki w szpalerku.