Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 09:11, 02 sie 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Te widoczki spod brzozowej są nad wyraz urokliwe. Ławeczka w tym miejscu bardzo sprzyja omiataniu.
Tymi ostrogowcami mocno kusisz. Byliny, które długo kwitną są na wagę złota.
Swoje penstemony uratowałam z niebytu dwa lata temu. W tym sezonie cieszyły oczy w kilkunastu nowych miejscach. Te Dark Tower nawet po kwitnieniu świetnie zdobią kolorem liści.

Widoczki dziękują . Widok na nereczkę jest moim ulubionym. To chyba najbardziej kwiecista rabata u mnie .

Ostrogowiec to świetna, bezproblemowa roślina. Polecam!

Te penstemony włąśnie w zeszłym sezonie tworzyły piękne, ciemne kępy liści. W tym po wycięciu pędów kwiatowych zostały jakieś marne, pojedyncze, wąskie listki. Mam nadzieję, że szybko nadrobią i dadzą czadu. To chyba dość krótkowieczne byliny, które trzeba odmładzać albo usuwać stare egzemplarze i zastępować je siewkami. O ile są bo akurat Dark Tower to u mnie się nie sieje.
mrokasia 09:18, 02 sie 2024

Magara napisał(a)

Tak to mi nie kwitną
Wycięłam przekwitnięte kwiatostany jakiś czas temu, ze trzy tygodnie będą??? Już takie "chmurki" z nich były. Może źle cięłam? Za wysoko? Za nisko? Obcięłam nad parą liści pod tym co miało kwiaty.
Słońca to cały dzień nie mają, od bladego świtu gdzieś do 14, później popołudniowe/wieczorne słońce. Ale skoro co do zasady kwitną to czemu tylko raz???

Jak miałaś fazę chmurek to będziesz miała stado nowych ostrogowców . Słońca mają u Ciebie wystarczająco.
A co do kwitnienia - daj im jeszcze czas. W kątach liści, tuż pod cięciem (przycięłaś tak jak ja to robię), powinny pojawić się nowe pączki kwiatowe. Popatrz czy je widać.

One wypuszczają te łodyżki kwiatowe także niżej co widać na drugiej fotce.
TAR 09:29, 02 sie 2024

U mnie tez ostrogowce po przycieciu kwitna, troche słabiej niz pierwsze kwitnienie ale przyjemnie dla oka. Podobnie trojescie i po raz trzeci jarzmianki. Jarzmianki chyba lubia ciecie, bo po kazdym przybieraja w masie.

Kasia, bardzo urokliwy widoczek z ławeczki, kolorowo i wzrok przyciaga.
olciamanolcia 11:03, 02 sie 2024

mrokasia napisał(a)

Kaśka-zarosłaś na maxa
Busz a śliwa jest obłędna
JoanNa 17:24, 02 sie 2024

mrokasia napisał(a)

Kasiu, spotkałam sie wczoraj z pytaniem/prawie zarzutem, że czemu ja chcę obsadzac dom dookoła rabatkami? Że to tylko wilgoć od parujacych roslin, glon na elewacji i pelno robali...Ty tez masz rabaty przy budynku-zaobserwowalaś u siebie takie zjawiska?
UrsaMaior 18:45, 02 sie 2024

Co za farmazony...
olciamanolcia 19:22, 02 sie 2024

UrsaMaior napisał(a)
Co za farmazony...

Pewnie z zazdrości
UrsaMaior 19:48, 02 sie 2024

Haha
JoanNa 20:38, 02 sie 2024

No też mi to wydawało sie niedorzeczne, ale mówię zapytam kogos kto już ma takie 'dżungle' przy ścianach bo mi bardzo podoba się taki efekt domu wynurzajacego się z zieleni
TAR 21:43, 02 sie 2024

Farmazony to malo powiedziane. Nie kumam skad ludzie biora takie niedorzecznosci.
Nie, roslin nie. Najlepiej wszystko wybetonowac