Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

eVka 09:24, 29 kwi 2018

mrokasia napisał(a)
Dziewczyny, mam pytanie o internetowe zakupy, szczególnie z albamar. Może głupie pytanie ale nie mam doświadczenia.
Czy jak teraz kupię sadzonki jeżówek i liatry to zakwitną w tym roku? Bo przyjdą malunie sadzoneczki adekwatne do ceny...
W zeszłym roku kupiłam od nich seslerię i rozplenice - przyszły tycie ale piorunem urosły i jesienią miały kotki.

U mnie wszystko zamawiane tam kwitło tego samego roku. Małe sadzonki ale olbrzymie rośliny po kilku miesiącach, widocznie muszą mieć rozbudowany system korzeniowy.
eVka 09:25, 29 kwi 2018

Jakie cisy kupiłaś? Duże? I czy mogę spytać po ile?
mrokasia 09:32, 29 kwi 2018

Iwonka, wymyśliłam tą liatrę na frontową bo pasuje mi do conic, kosówek i żółtych tawuł. I do tego te białe jeżówki. Mam tam też rozplenice. Koniecznie chcę tam coś fioletowego. Myślałam też o szałwii ale musiałaby być wysoka a wysoka się wykłada. Przychodzi Ci coś jeszcze do głowy? Aaaa, myślałam jeszcze o werbenie patagońskiej ale kiedy ona kwitnie???
mrokasia 09:34, 29 kwi 2018

effka napisał(a)

U mnie wszystko zamawiane tam kwitło tego samego roku. Małe sadzonki ale olbrzymie rośliny po kilku miesiącach, widocznie muszą mieć rozbudowany system korzeniowy.

O widzisz!!!
mrokasia 09:45, 29 kwi 2018

effka napisał(a)
Jakie cisy kupiłaś? Duże? I czy mogę spytać po ile?

He, he, wysokie to są ale chude .
Kupiłam Wojtki (choć nie wiem czy to nie Fastigiaty są). Chciałam takie ołówki właśnie.
Mają ok. 90cm bez doniczki. Po 40 zł. Drogo???
inka74 09:51, 29 kwi 2018

U mnie tylko Plumosa się z szałwi wykłada więc pozwalam jej leżeć między innymi bylinami bo kwiaty ma zawsze do góry. Pozostałe co mam to oprócz jednej nie znam nazw. Mam je od początki i rozmnażam.
Zerknij na Caradonnę - bardzo ładna i sztywna - przynajmniej u mnie. Mam 1 swoją i 1 dostałam od Joasi. Ciemne kwiaty ładnie z jeżówkami by grały przy 2 kwitnieniu. Bo ona wcześniej od jeżówek kwiaty ma. Jak zetniesz to drugi raz kwitnie mniej obficie ale zawsze. Liatrę jak ci się podoba to dałabym w głąb rabaty. Ona trudna jest. Bo jak nie kwitnie to niska a potem nagle 4 razy wyższa. U mnie już chyba z 4 miejscówki miała i ciągle coś mi nie gra. Może dlatego nie jestem do niej przekonana.
tulucy 09:51, 29 kwi 2018

A myślałaś o przetacznikach albo przetacznikowcach? Albo w kulki - mikołajki albo lepiej przegorzany? Kłosowce, kocimiętka kubańska...
BKosimkArt 09:53, 29 kwi 2018

mrokasia napisał(a)
Iwonka, wymyśliłam tą liatrę na frontową bo pasuje mi do conic, kosówek i żółtych tawuł. I do tego te białe jeżówki. Mam tam też rozplenice. Koniecznie chcę tam coś fioletowego. Myślałam też o szałwii ale musiałaby być wysoka a wysoka się wykłada. Przychodzi Ci coś jeszcze do głowy? Aaaa, myślałam jeszcze o werbenie patagońskiej ale kiedy ona kwitnie???

No jak coś wysokiego to koniecznie werbena patagońska lub ewentualnie perowskia... tylko ona duża będzie tzn więcej miejsca potrzebuje niż werbena...
mrokasia 10:03, 29 kwi 2018

inka74 napisał(a)
U mnie tylko Plumosa się z szałwi wykłada więc pozwalam jej leżeć między innymi bylinami bo kwiaty ma zawsze do góry. Pozostałe co mam to oprócz jednej nie znam nazw. Mam je od początki i rozmnażam.
Zerknij na Caradonnę - bardzo ładna i sztywna - przynajmniej u mnie. Mam 1 swoją i 1 dostałam od Joasi. Ciemne kwiaty ładnie z jeżówkami by grały przy 2 kwitnieniu. Bo ona wcześniej od jeżówek kwiaty ma. Jak zetniesz to drugi raz kwitnie mniej obficie ale zawsze. Liatrę jak ci się podoba to dałabym w głąb rabaty. Ona trudna jest. Bo jak nie kwitnie to niska a potem nagle 4 razy wyższa. U mnie już chyba z 4 miejscówki miała i ciągle coś mi nie gra. Może dlatego nie jestem do niej przekonana.

No więc ja właśnie mam Caradonnę i wykłada się . A szkoda bo by pasowała. Chyba, że tam gdzie jest to ma za mało słońca i dlatego leży? Już nawet zamierzałam ją wywalić. To może przesadzę o zobaczę co będzie? Mam 5 dużych sadzonek...

To coś fioletowe ma właśnie iść środkiem rabaty wymieszane z wysokimi białymi jeżówkami.

mrokasia 10:05, 29 kwi 2018

tulucy napisał(a)
A myślałaś o przetacznikach albo przetacznikowcach? Albo w kulki - mikołajki albo lepiej przegorzany? Kłosowce, kocimiętka kubańska...

Dzìęki kochana za typy, pooglądam .