Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 12:19, 30 maj 2018

Wczoraj pod wieczór zabrałam się za ciąg dalszy zrywania darni na powiększonych rabatach za domem. Nawet nieźle mi poszło, został na dziś malutki kawałek.
Ale przy okazji popatrzyłam na te rabaty i największa część wymaga kompletnych zmian, bo wszystko się rozjechało. Już wcześniej, w centralnym punkcie było pusto bo po zimie wypadły mi frosted curls i wywaliłam stamtąd dwie rachityczne tujki hoseri.
Czeka mnie sporo przesadzania - muszę przesadzić nie tylko drobiazgi ale też m.in. zamienić miejscami pęcherznicę luteus z limką.
eVka 12:37, 30 maj 2018

mrokasia napisał(a)
Wczoraj pod wieczór zabrałam się za ciąg dalszy zrywania darni na powiększonych rabatach za domem. Nawet nieźle mi poszło, został na dziś malutki kawałek.
Ale przy okazji popatrzyłam na te rabaty i największa część wymaga kompletnych zmian, bo wszystko się rozjechało. Już wcześniej, w centralnym punkcie było pusto bo po zimie wypadły mi frosted curls i wywaliłam stamtąd dwie rachityczne tujki hoseri.
Czeka mnie sporo przesadzania - muszę przesadzić nie tylko drobiazgi ale też m.in. zamienić miejscami pęcherznicę luteus z limką.

Znam ten ból, ja ciągle chodzę i znajduję nowe miejsca, gdzie trzeba cos zmienić...
Gintura 15:04, 30 maj 2018

No jak byście o mnie mówiły też tak mam. Jak to dobrze wiedzieć, że nie jestem sama. Podpatruję, kibicuję i podziwiam poczynania w ogrodzie ale po cichutku bo nic mądrego do powiedzenia nie mam.

pozdrawiam
Toszka 17:23, 30 maj 2018

powiem ci, że też mam 'Goldflame" i tez ich chyba jednak nie lubię...śliczne wczesną wiosną, a potem...

Ja bym całą ta rabatę utopiła w hakone. Na górze tyle się dzieje (kulki, krzaczki, świerk), że dół bym dała dla równowagi spokojny, monolityczny. Bez chińskich dywanów.
mrokasia 18:25, 30 maj 2018

effka napisał(a)

Znam ten ból, ja ciągle chodzę i znajduję nowe miejsca, gdzie trzeba cos zmienić...

Pewnie gdyby nie zmiana linii rabat to po prostu coś bym dosadziła w puste miejsca po FC i już, ale teraz tak się nie da...
mrokasia 18:26, 30 maj 2018

Gintura napisał(a)
No jak byście o mnie mówiły też tak mam. Jak to dobrze wiedzieć, że nie jestem sama. Podpatruję, kibicuję i podziwiam poczynania w ogrodzie ale po cichutku bo nic mądrego do powiedzenia nie mam.

pozdrawiam

No napewno nie jesteś w tym osamotniona .
Może założysz swój wątek?
mrokasia 18:40, 30 maj 2018

Toszka napisał(a)
powiem ci, że też mam 'Goldflame" i tez ich chyba jednak nie lubię...śliczne wczesną wiosną, a potem...

Ja bym całą ta rabatę utopiła w hakone. Na górze tyle się dzieje (kulki, krzaczki, świerk), że dół bym dała dla równowagi spokojny, monolityczny. Bez chińskich dywanów.

No właśnie, coś z tymi tawułami jest nie halo, chyba za pstrokate są...

Hmmm, cała rabata w hakone, mówisz? Pewnie by było ładnie . Ale nie mam aż tyle hakone, za to mam dużo ice dance . No i ja chyba nie chcę aż takich mono-nasadzeń. Ale zdecydowanie chcę tę rabatę uspokoić kolorystycznie. Zobaczymy jak mi to wyjdzie.

Zastanawiam się natomiast czy nie zabrać stąd tych perovskich... miały być skarpetą wokół tujki ale patrząc na ich tempo wzrostu to zanim się rozbuchają to jeszcze sporo czasu minie i tak każdego roku... Myślę, żeby wokół pnia zamiast nich posadzić trzcinniki krótkowłose - może szybciej zasłonią siatkę i pieniek i chyba będą się dobrze komponować z hortkami.
Toszka 19:00, 30 maj 2018

Perowskia jest w sprzeczności z tują, bo lubi dokładnie co innego. Inna sprawa, że w plątaninie tujowych korzeni marne ma szanse.
mrokasia 19:05, 30 maj 2018

Toszka napisał(a)
Perowskia jest w sprzeczności z tują, bo lubi dokładnie co innego. Inna sprawa, że w plątaninie tujowych korzeni marne ma szanse.

O widzisz, to zabiorę je stamtąd .
Tak myślę, że posadzę je przy południowej ścianie domu. Rośnie tam póki co lilak i dereń sibirica variegata, powinny się zgrać.
Kasya 20:05, 30 maj 2018

Hakone jest bardzo efektowne tylko późno rusza, łany pieknie wyglądają
Ale tawuly tez lubie
Za to nie znoszę pasiastych carexow