Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Johanka77 21:00, 24 lip 2018

Kasya napisał(a)

Za późno, ona juz wszystko kupiła i posadziła

Ale co Ona tam kupiła... cztery hortki?
W sumie dobrze.

Teraz trzeba tylko przeprowadzić "gdzieś" te pozostałe popierdułki, dodać trawy i kupić JESZCZE WIĘCEJ HORTEK!!!
Johanka77 21:01, 24 lip 2018

anna_t napisał(a)
Asia ja próbuje przeforsowac choć 5 hortek i gracki od wczoraj i bez skutku twarda sztuka z tej Katarzyny

Spoko, ja dojrzałam do zmiany podokiennej i wywaliłam wszystko, to i Kasia dojrzeje...

I uwaga, ja jej nie każę wywalać hakuro.
Bo ja lubie hakuro
kaz742011 21:58, 24 lip 2018

No i co tam natworzyłaś z tą Pissardii? Pokazuj .
tulucy 22:17, 24 lip 2018

Maupa przejeżdżać tyle razy koło mnie i nie zajrzeć? Foch forever
Gruszka_na_w... 22:27, 24 lip 2018

inka74 napisał(a)
a nie chcesz wierzby przypadkiem wyciąć

przepraszam - mam chyba wisielczy humor ale ty wiesz o co chodzi

Jesoooooooo Z tyłu głowy mi to siedziało. Nie dlatego, że to akurat wierzba Hakuro, tylko tan jasny lizak jakoś mi tam zgrzyta. Przepraszam. Już więcej nie będę. Wiem, że ja lubisz.
Optuję za wysunięciem drzewka do przodu. Hortensje sztuk dwie po ukosie lekko z tyłu. To nie są miniaturowe hortensje. Będą duże. Z przodu chyba nie sadziłabym zbyt wiele. Trawki średnie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 22:33, 24 lip 2018

Johanka77 napisał(a)

Kasia, ja może i wejdę jak czołg, no ale trudno...
Podobno tu można....

Mi na tej rabacie brakuje lekkości i jasności. B wszystko wydaje się być ciemno zielone i jeszcze Twoje drzewo jest ciemne.
A tak się wydaje, bo wszystko na dole jest takie maleńkie albo takie zwinięte w kłębek i dominują tylko tuje - na maxa. A pod tujami wszystko wydaje się małe i wciśnięte w kąt.

(żeby nie było, to moje subiektywne odczucia....)

Ja bym wysadziła stąd co się da i poszła w hortki po całości (oczywiście drzewa TAK!). I poprzeplatała bym np. miskantami ML lub inną wysoką trawą nadającą lekkość....

Tak chciałam napisać już wczoraj, ale myślałam sobie, ze mamy inny gust. A potem pomyślałam o Twojej rabacie bonsajowej.
Ktoś, kto ma tak piękną i czystą rabatę, jak Twoja bonsajowa, na tak duuużej i reprezentacyjnej rabacie też musi posprzątać

Aśka, aleś epistołę wysmażyła . Absolutnie nie mam Ci za złe, fajnie że Ci się chciało pomyśleć i napisać to wszystko. Dało mi do myślenia a i częściowo zgodziło się z tym co sobie uświadomiłam podczas dzisiejszego sadzenia.

Rzeczywiście w porównaniu z tujami wszystko jest małe i zielone, choć jak dla mnie dominuje tu też żółty odcień. Z tych dwóch powodów zamieniłam pęcherznicę na pissardi . Poza tym po prawej rośnie limka - docelowo mam nadzieję będzie dużo większa.

Jedno jest pewne - nie chcę by na tej rabacie rósł wyłącznie szpaler hortek wymieszanych z miskantami . Chcę mieć tu rozchodniki, perowskie, szałwie, różne jeżówki, przetaczniki i inne cuda .

Ale - zamierzam je inaczej posadzić niż teraz a mianowicie w grupy. Teraz są wymieszane np. rozchodniki poprzeplatane perowskią i sprawia to wrażenie chaosu, co mnie denerwuje. Także jutro będzie przesadzanie.

Pissardi i dwie nowe hortki - Magical Himalaya już posadziłam i z tego jestem bardzo zadowolona. Zastanawiam się czy nie dokupić trzeciej Himalayi i nie posadzić jej przed Pissardi. Popatrzę jutro.

Myślę też o posadzeniu tej trzeciej nowokupionej hortki nn na tej rabacie - pomiędzy Pissardi a Hakuro .

Zastanawiam się także nad wymianą trzcinnków Overdam na ... gracki albo ML . Jakoś te trzcinniki mi nie pasują, bo właśnie za mikre są.

Także ten... działam dalej

mrokasia 22:35, 24 lip 2018

anna_t napisał(a)
Asia ja próbuje przeforsowac choć 5 hortek i gracki od wczoraj i bez skutku twarda sztuka z tej Katarzyny

Ania, no nie ma szans
mrokasia 22:36, 24 lip 2018

kaz742011 napisał(a)
No i co tam natworzyłaś z tą Pissardii? Pokazuj .

Kasia, za wcześnie na pokazywanie . Co prawda posadziłam, ale jutro muszę resztę przemeblować .
mrokasia 22:37, 24 lip 2018

tulucy napisał(a)
Maupa przejeżdżać tyle razy koło mnie i nie zajrzeć? Foch forever

Się nie fochaj, musiałam przed eMem do chaty zdążyć by nie widział tych hortek .
mrokasia 22:40, 24 lip 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Jesoooooooo Z tyłu głowy mi to siedziało. Nie dlatego, że to akurat wierzba Hakuro, tylko tan jasny lizak jakoś mi tam zgrzyta. Przepraszam. Już więcej nie będę. Wiem, że ja lubisz.
Optuję za wysunięciem drzewka do przodu. Hortensje sztuk dwie po ukosie lekko z tyłu. To nie są miniaturowe hortensje. Będą duże. Z przodu chyba nie sadziłabym zbyt wiele. Trawki średnie.

Haniu, hakuro jak wiadomo zostaje . Przypominam, że jeszcze 2 miesiące temu były tam dwie .
Pissardi posadzona na środku, hortki nieco za nią. Przód do przemeblowania jutro.