Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Johanka77 22:47, 24 lip 2018

mrokasia napisał(a)

Jedno jest pewne - nie chcę by na tej rabacie rósł wyłącznie szpaler hortek wymieszanych z miskantami . Chcę mieć tu rozchodniki, perowskie, szałwie, różne jeżówki, przetaczniki i inne cuda .

Ale - zamierzam je inaczej posadzić niż teraz a mianowicie w grupy. Teraz są wymieszane np. rozchodniki poprzeplatane perowskią i sprawia to wrażenie chaosu, co mnie denerwuje. Także jutro będzie przesadzanie.

Pissardi i dwie nowe hortki - Magical Himalaya już posadziłam i z tego jestem bardzo zadowolona. Zastanawiam się czy nie dokupić trzeciej Himalayi i nie posadzić jej przed Pissardi. Popatrzę jutro.

Myślę też o posadzeniu tej trzeciej nowokupionej hortki nn na tej rabacie - pomiędzy Pissardi a Hakuro .

Zastanawiam się także nad wymianą trzcinnków Overdam na ... gracki albo ML . Jakoś te trzcinniki mi nie pasują, bo właśnie za mikre są.

Także ten... działam dalej

O to, to, to, to, to!
Overdamy wymień na ML. One są ładne wiosną, bo szybko startują, ale później to po prostu zboże... U mnie skończyły w tym roku w skrzyniach na tarasie, bo elegancję mojej podokiennej odbierały. Zresztą, odkąd wywaliłam je stamtąd wraz z dużym rodkiem, to nagle wsyzscy zauważają mojego wielkiego zebrinusa, i pytają, czy nowy...

Mozesz mieć te wszystkie odmiany co chcesz, ale ta blokowość do mnie nie przemawia. Uważaj żeby nie było tak, ze gdzie hortki, tam jasno, a gdzie inne skupiska, tam znowu tuje.
Ja bym te rośliny dała na pierwszy plan, bo one niższe są od hortek i ML i Twoich drzewek. Ale nie zostawiała ich samych na tle tuj.

To się wymądrzyłam, jakbym co najmniej jakieś doświadczenie miała
mrokasia 23:07, 24 lip 2018

Johanka77 napisał(a)

Mozesz mieć te wszystkie odmiany co chcesz, ale ta blokowość do mnie nie przemawia. Uważaj żeby nie było tak, ze gdzie hortki, tam jasno, a gdzie inne skupiska, tam znowu tuje.
Ja bym te rośliny dała na pierwszy plan, bo one niższe są od hortek i ML i Twoich drzewek. Ale nie zostawiała ich samych na tle tuj.

Ja przede wszystkim mówiłam o tym kawałku w rogu. Tu chcę zrobić grupy - rozchodniki razem, perowskie razem, szałwie razem, jeżówki razem, liliowce razem. Tu jest najwięcej miejsca i te rośliny przynajmniej w części rzeczywiście będą na tle hortek. Pozostałe kawałki rabat pozostaną bez zmian. Tłem są tuje i tak zostanie. Z metrową rabatą to ja za wiele nie osiągnę, bo staram się sadzić rośliny min. 30 cm od tuj.
Johanka77 23:11, 24 lip 2018

mrokasia napisał(a)

Ja przede wszystkim mówiłam o tym kawałku w rogu. Tu chcę zrobić grupy - rozchodniki razem, perowskie razem, szałwie razem, jeżówki razem, liliowce razem. Tu jest najwięcej miejsca i te rośliny przynajmniej w części rzeczywiście będą na tle hortek. Pozostałe kawałki rabat pozostaną bez zmian. Tłem są tuje i tak zostanie. Z metrową rabatą to ja za wiele nie osiągnę, bo staram się sadzić rośliny min. 30 cm od tuj.

Kumam. To znaczy nie kumam, ale rozumiem, że Ty kumasz i będzie ładnie
Buziaki na noc zostawiam :*
mrokasia 23:15, 24 lip 2018

Johanka77 napisał(a)

Kumam. To znaczy nie kumam, ale rozumiem, że Ty kumasz i będzie ładnie
Buziaki na noc zostawiam :*

he he he, chyba późno i słabo tłumaczę
a czy będzie ładnie to się okaże
ja niestety najlepiej planuję ze szpadlem w dłoni... czasem kilka razy to samo miejsce
dobrej nocy Asiu
tulucy 23:17, 24 lip 2018

Iii byś powiedziała, że u mnie dawali
tulucy 23:18, 24 lip 2018

Btw, drogo u Szymanowskiego? Bo w pnosie od 18 zł są i to ładne. A szczepione po 35 chyba. Jutro rano skoczę.
mrokasia 23:22, 24 lip 2018

no nie, aż taki naiwny to on nie jest... raczej mało spostrzegawczy

pytasz o Pissardi? po 18 zł? swoje obie w różnych miejscach kupowałam po 45zł...
tulucy 23:35, 24 lip 2018

O hortki
mrokasia 23:38, 24 lip 2018

Aaaa, hortki u Szymanowskiego są po 25-35zł zależy od odmiany
inka74 23:40, 24 lip 2018

To się z Lucy dogadałyście