Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 21:41, 12 sie 2018

effka napisał(a)

Oj tak to racja, u mnie naprzeciwko wjazu, po drugiej stronie ulicy stoi dom z ruderowym "ogrodem" a raczej śmietniskiem wokół domu nie ma lekko.
Za to z boku mam pięknie zagospodarowany ogrodu, stipy, trawy, szałwie...drzewa. Miło się patrzy.

Taaaak, ja z prawej strony mam ten leśny sajgon - górą ładnie, dołem masakra...
mrokasia 21:43, 12 sie 2018

paulina_ns napisał(a)
Kasiu ślicznie u Ciebie, ale to już wiesz, podziwiam Twoje rozplenice,że już tak dużo "kotków" mają u mnie dopiero pojedyńcze są może przez to,że w cieniu?

Dzięki Paulina . Rzeczywiście, moje rozplenice całe w kotkach. Hamelny zaczęły wcześniej niż LadyU, ale te też już puszczają kotki. Myślę, że cień może mieć wpływ na kwitnienie.
mrokasia 21:47, 12 sie 2018

A oto dlaczego nie będę mieć jednak kocimiętki...

Winowajca z głupią miną przyłapany na konsumpcji . Ta malutka kępeczka to kocimiętka...
21:50, 12 sie 2018
mrokasia napisał(a)

Haniu, masz 100% racji choć zdjęcie nie oddaje rzeczywistości...
Te duże drzewa, które widać na wprost rosną wzdłuż drogi. Sąsiad naprzeciwko ma tuje wokół ogrodzenia, kilka świerków, wierzby mandżurskie i parę iglaków porozrzucanych na trawniku wokół domu. Te drzewa po prawej to ten nieszczęsny, zaniedbany las, który mam za płotem.
Generalnie, mieszkam w takim miejscu, że mam sporo wysokich drzew z każdej strony tuż za płotem (dlatego nie sadzę już drzew u siebie, bo musiałabym to zrobić też przy płocie, a nie bardzo się zmieszczą). Te drzewa rosną na niezamieszkałych działkach. I gdyby jutro na tych działkach pojawili się właściciele i wycięli te drzewa to zostaję jak na patelni... Mam jednak nadzieję, że potencjalni właściciele nie będą chcieli wycinać drzew rosnących wzdłuż granic działek... W innym przypadku będę natychmiast leciała do ogrodniczego po duże drzewa...

platanów albo tulipanowców nakupisz i bedzie git.

ja nie posadziłam u siebie takich duzych drzew ...ale nie wiem czy to nie był bład może sie okazać ze i ja bede do szkółki leciec po platana albo jakie inne wielgachne
jolanka 21:57, 12 sie 2018

Kocurek ma cudną minę
A co do drzew. Jestem przewidująca i mimo lasu za płotem i zaniedbanej działki z samosiejkami różniastymi posadziłam już i platana i 2 tulipanowce. A co, niech rosną na zdrowie

Widoki z okien masz piękne, na Twoim mejscu nie wychodziłabym z domu
Johanka77 22:11, 12 sie 2018

Ja mam chyba dziwne koty, bo nigdy kocimięty mi nie jadły...
Rozplenice podskubują
mrokasia 22:34, 12 sie 2018

eee_taam napisał(a)

platanów albo tulipanowców nakupisz i bedzie git.

ja nie posadziłam u siebie takich duzych drzew ...ale nie wiem czy to nie był bład może sie okazać ze i ja bede do szkółki leciec po platana albo jakie inne wielgachne

miejmy nadzieję, że jednak nie będzie takiej potrzeby...
mrokasia 22:39, 12 sie 2018

jolanka napisał(a)
Kocurek ma cudną minę
A co do drzew. Jestem przewidująca i mimo lasu za płotem i zaniedbanej działki z samosiejkami różniastymi posadziłam już i platana i 2 tulipanowce. A co, niech rosną na zdrowie

Widoki z okien masz piękne, na Twoim mejscu nie wychodziłabym z domu

Tiaaa, wielbicielka kocimiętki... a ja się zastanawiałam czemu ta kocimiętka tak dziwnie mi odbija - jednego dnia już sporawe pędy a na drugi jakoś tak o połowę krótsze...
U mnie te drzewa mają korony częściowo po mojej stronie więc naprawdę nie mam miejsca a u mnie takie drzewa mogłabym posadzić tylko przy granicy działki.
mrokasia 22:40, 12 sie 2018

Johanka77 napisał(a)
Ja mam chyba dziwne koty, bo nigdy kocimięty mi nie jadły...
Rozplenice podskubują

Moje też się pasą na rozplenicach .
Annak 23:49, 12 sie 2018

mrokasia napisał(a)

Dzięki Aniu .
A jak pęcherznica? Przeżyła przeprowadzkę?

Jakoś żyje Ale podlewana tylko w weekendy łatwo nie ma Mam nadzieję, że twarda jest i przetrzyma te upały Gorzej, że ja przez te temperatury nie mam odwagi nic nowego kupować, bo zostawienie nowo posadzonych roślin bez wody na tydzień to niemal pewne, że nie przeżyją Dlatego oglądam i podziwiam Wasze ogrody, doglądane codziennie