Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Gruszka_na_w... 21:07, 16 sie 2018

Też bardzo lubię tulipany EE. Dziękuję za przypomnienie, że sezon polowań się rozpoczął.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
inka74 21:21, 16 sie 2018

Zobacz Purple Pion i Doll's Minuet. Obie odmiany w B. PP jest podwójny późniejszy, ładnie komponuje się z Angelique. Ciemniejszy kolor. Dollsy są liliokształtne właśnie w bardzo ciemnym różu. Śliczne są. Te 3 odmiany (łącznie z Exoticami) mam co roku i bardzo, bardzo je lubię.
UrsaMaior 21:24, 16 sie 2018

Co prawda nie purpurowe, ale China Town jest rewelacyjny. Niski, trzyma pion nawet po ulewach, biało-zielony z leciutkim różem, ale naprawdę leciutkim. Moje odkrycie zeszłego sezonu. Aaa, i długo kwitnie, a liście po przekwitnięciu nie są tak paskudne jak u innych, przez ten biały paseczek na brzegach.
eVka 21:27, 16 sie 2018

Ooo cebulowo U Ciebie. Muszę lecieć do B. Bo mi wykupią tulipanów. A mam trochę rabat do obsadzenia
Fajnie, że dłubiesz sobie popołudniami, to tak jak ja piękne foty, coraz piękniejsze.
Zana 21:40, 16 sie 2018

mrokasia napisał(a)

Wiesz dlaczego mi się ryjek śmieje?

Wszystkie zdjęcia piękne, tak nostalgicznie się u Ciebie zrobiło.
Kociak ewidentnie ma głębokie poczucie winy z powodu swojego postępku.

Cebulowych czas, no taaak. A ja w tym roku pewnie znowu nie zdążę z robotami i nic nie posadzę. Może jakieś drobiażdżki.
Johanka77 21:51, 16 sie 2018

mrokasia napisał(a)
Kupiłam dziś w B. trochę tulipanowych cebulek - same Exotic Emperor . To tulipany, które skradły moje serce tej wiosny. Innych chyba nie będę kupować, chyba że któraś z Was mogłaby mi polecić równie piękne ale w ciemnym różu/fuksji. Ale póki co postanowiłam sobie, że z tulipanów posadzę tylko EE a poza nimi kupię tylko czosnki. Ciekawe czy wytrwam w swoim postanowieniu .

No ja też je dziś rano wypatrzyłam i miałam ogłaszać, ale widzę, wszyscy już po zakupach.
Ja zaliczę jutro rano. Mam taki jeden sklep w drodze do pracy, gdzie pies z kulawą nogą cebul nie kupuje
Kasia_CS 21:54, 16 sie 2018

Purple pion i ja polecam - fajne są i powtarzają (o ile nornica nie zje )

Miałam też z ciemnoróżowych rózowych Purple prince - te są średnio wysokie i później kwitną (to były chyba moje ostatnie ścięte tulipany na wiosnę).

CO do wpisanych przez Iwonkę Doll's minuet, to ten róż bardziej malinowy, nieoczywisty ten róz w każym razie.
tulucy 22:05, 16 sie 2018

Napisałam u Iwonki, że cebule w tym oku odpuszczę, ale chyba na czosnki się skuszę. Jedne z niewielu cebul, których nie żrą nornice. Czosnków, lilii i narcyzów, ale narcyzy z kolei źle znoszą moją glebę.
AnnaCh 22:08, 16 sie 2018

EE skradły moje serce już jakiś czas temu, w zeszłym roku trochę miałam, wykopałam. Wsadzę teraz zobaczymy co będzie, na wszelki wypadek dokupię jeszcze trochę i pomieszam stare z nowymi Ale w przyszłym roku już nie będę wykopywać, trudno, co będzie, to będzie
Margerytka40 22:09, 16 sie 2018

Też miałam w łapkach EE w B ale ostatecznie nie wzięłam,mój ogród jeszcze nie gotowy na cebulowe nie chcę później przesadzać,może za rok