Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 23:35, 16 sie 2018

Margerytka40 napisał(a)
Też miałam w łapkach EE w B ale ostatecznie nie wzięłam,mój ogród jeszcze nie gotowy na cebulowe nie chcę później przesadzać,może za rok

No wiesz? W doniczki, zakopać a potem wykopać w całości i po sprawie.
mrokasia 23:36, 16 sie 2018

UrsaMaior napisał(a)

Tak, to te. Świetne były, chcę dokupić.

Aaaaa. Przez neta kupowałaś czy stacjonarnie?
Johanka77 00:02, 17 sie 2018

mrokasia napisał(a)

Szczęściara i fuksiara

Nic z takich...
Po prostu pracownik
Annak 00:16, 17 sie 2018

No i w trakcie czytania Waszych dyskusji postanowiłam jutro podjechać do B. Muszę tylko jeszcze obejrzeć te wymieniane przez Was.
Dzięki dziewczyny, przy okazji załapałam się na listę polecanych odmian
Buziaki dla wszystkich
makadamia 08:19, 17 sie 2018

Oho, cebulowe dyskusje się zaczynają
Ja się złamałam i zrobiłam duże zamówienie w sklepie internetowym, korzystając z przedsprzedaży. Ale tulipanów jeszcze nie kupowałam - póki co, za dużo przetasowań mam na rabacie.
Krokusy, narcyzy recurvus, parę czosnków i irysy reticulata - niskie, wczesne, których nie trzeba wykopywać. jak przyjdzie czas na tulipany, to też celuję w botaniczne, które podobno nie wymagają wykopywania.
tych zwykłych nie ogarniam - cebulki mi się mieszają, jedne wzejdą, inne nie - za dużo zamieszania
malgol 08:34, 17 sie 2018

mrokasia napisał(a)

Ja też wykopałam te z zeszłego roku i też pomieszam z tegorocznymi .
Ale jednak to wykopywanie to nie dla mnie .
Możemy sobie przybić piątkę .

Ja tez nie wykopuję.Nawet jak raz się zawzięłam i to zrobiłam to polowe cebulek uszkodziłam przy wykopywaniu. Juz nie będę tego robić.Ale zauważyłam,że wiele odmian , najczęściej tych najciekawszych nie chce kwitnąć w drugim już roku.Rozumiem po kilku niewykopywanych sezonach ,ale na następny rok? Nawet narcyzy...

p.s. A może cos je zżera???
makadamia 08:51, 17 sie 2018

Raczej nie.
Po prostu te wypasione odmiany tak mają i należy je w sumie traktować jak jednoroczne. Z jednej strony dobrze, bo po przekwitnięciu można je od razu wykopać, nie przejmując się liśćmi, ale dla mnie to za droga impreza.
malgol 08:55, 17 sie 2018

makadamia napisał(a)
Raczej nie.
Po prostu te wypasione odmiany tak mają i należy je w sumie traktować jak jednoroczne. Z jednej strony dobrze, bo po przekwitnięciu można je od razu wykopać, nie przejmując się liśćmi, ale dla mnie to za droga impreza.

No właśnie mi tez szkoda tych nakładów. Finansowych i tych roboczogodzin spędzonych na kolanach gdy wokół wieje i pada No może trochę się zagalopowałam Ale i tak kupując wypasione odmiany liczę,że się będą rozrastać a nie zanikac! Zaczynam myslec czy na same czosnki się nie przerzucić?
mrokasia 09:04, 17 sie 2018

No więc ja mam takie samo podejście. Tak naprawdę w tym roku miałam po raz pierwszy cebulowe - tulipany i czosnki (krokusy miałam już wcześniej i z nich zrezygnuję na rzecz cebulicy). I doszłam do wniosku, że z tulipanów to tylko Exotici posadzę i juz nie będę chyba wykopywać (zeszłoroczne wykopałam bo i tak przerabiałam rabatę, nie wiem co z nich będzie). I czosnki, ale te posadzę chyba w mini doniczkach i jednak wykopię - ich są jednak mniejsze ilości i nie tak w kupie jak tulipany a i ceny wyższe.
Cebulowe to jednak droga impreza, żeby tak co roku inwestować.
makadamia 09:06, 17 sie 2018

Czosnki owszem, ale one kwitną później - nie dają tego pierwszego, wiosennego "kopa".
Jak napisałam wcześniej - próbuję z irysami reticulata, tulipanami botanicznymi/tardiva, narcyzami recurvus.
Mocno ograniczony wybór, ale finansowo mam nadzieję będzie korzystniej