Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Zana 15:42, 04 sie 2017

Pozwolę sobie podziękować za komplementy, które tu padły pod moim adresem. Nadmienię jednak, że aby foty były piękne, to przede wszystkim obiekt fotografowania musi tę zaletę posiadać.

Iza - u Ciebie fot nie będę robić, bo Twoje są absolutnie doskonałe

Asia - ścieżka jak najbardziej jest wygodna. Troszkę przykucnąć musiałam.
Zana 15:44, 04 sie 2017

Kasia, nie kryguj się, bo Twoje zdjęcia bardzo piękne. Super uchwyciłaś jeżówki, ja zrobiłam tak beznadziejne zdjęcie, że go nie wstawiłam.
Jak te rozplenice Ci się rozrosną (o ile ich wcześniej kocury nie pożrą) to będzie mega fajna ta rabata
babka 21:46, 06 sie 2017

Hej, no i jestem Przypinam do ulubionych, ładnie działasz Murek robi wrażenie, świetny pomysł i świetny efekt. Muszę dokładniej przewertować cały wątek ... póki nie jest tasiemcowych rozmiarów
Gruszka_na_w... 22:56, 06 sie 2017

Lubię takie momenty, kiedy do ogrodu wchodzi "świeże oko" z aparatem. Nowa jakość powstaje. A jeśli jeszcze dodatkowo to oko wie, jak się robi dobre zdjęcia, to pozostaje się tylko cieszyć.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 14:34, 07 sie 2017

Zana napisał(a)
Kasia, nie kryguj się, bo Twoje zdjęcia bardzo piękne. Super uchwyciłaś jeżówki, ja zrobiłam tak beznadziejne zdjęcie, że go nie wstawiłam.
Jak te rozplenice Ci się rozrosną (o ile ich wcześniej kocury nie pożrą) to będzie mega fajna ta rabata

Też mi się wydaje, że jak wszystko podrośnie, a szczególnie rozplenice, to efekt będzie fajny . Dopatrzyłam się, że moje 3 malutkie rozpleniczki też będą miały kotki . Chyba tylko po jednym, ale radość wielka .
mrokasia 14:37, 07 sie 2017

babka napisał(a)
Hej, no i jestem Przypinam do ulubionych, ładnie działasz Murek robi wrażenie, świetny pomysł i świetny efekt. Muszę dokładniej przewertować cały wątek ... póki nie jest tasiemcowych rozmiarów

Olu, witam serdecznie . Cieszę się, że murek się podoba .
Wątek wolno się rozwija więc do czytania nie ma za dużo . Wpadaj częściej .
mrokasia 14:38, 07 sie 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Lubię takie momenty, kiedy do ogrodu wchodzi "świeże oko" z aparatem. Nowa jakość powstaje. A jeśli jeszcze dodatkowo to oko wie, jak się robi dobre zdjęcia, to pozostaje się tylko cieszyć.

Haniu, na zdjęciach Anuli rzeczywiście widać nową jakość .
Makusia 16:45, 07 sie 2017

Ładnemu we wszystkim dobrze, ale fakt, że Aniowe foty wymiatają! Ma Kobita talent!
mrokasia 16:56, 07 sie 2017

Kochane, rady potrzebuję.
Mam ja 5 tuj, rosnących w półokręgu na rabacie pod kuchennym oknem, coś jak obwódka . Nie pytajcie, po co i dlaczego zostały tak posadzone - to radosna twórczość mojego ema z zamierzchłych czasów, nie było mnie tu jeszcze . Teraz te tuje mają ponad 3 m, rosną w odległości ok.1,5 m jedna od drugiej i powoli zaczynają tworzyć szczelny parawan. Kompletnie bez sensu. I co ja mam z tym fantem począć?
Fota dla zobrazowania problemu:

Co byście zrobiły mając takie coś?
Możliwe opcje:
1. Spróbować przesadzić te tuje - nie wiem czy to możliwe technicznie, nie wiem ile to może kosztować i sukces niepewny, plus taki że zyskuję rabatę.
2. Przyciąć sporo tuje od góry i nieco je odchudzić - w zasadzie sytuacja pozostaje bez zmian
3. Podkrzesać tuje i przyciąć je trochę od góry - plus że nieco odsłonię rabatę, minus że będę widziała las pni bo niektóre tuje mają ich po cztery.
No i nie wiem co z tym klopsem zrobić. Jak myślicie?
Toszka 19:13, 07 sie 2017

Anka_ przesadzała taką tuję... ciągnikiem

Tuje były sadzone, bo były takie małe i słodkie

Że wygląda to niewyględnie to insza inszość... ale ciemno chyba macie za tym oknem.

Gdyby przesadzać to by trzeba do ok.2 metrów ściąć. Wiesz jak, bo pokazywałam. I teraz zaszkółkować, a na wiosnę przesadzić. Kobieca siła sugestii ma moc

Edit
przyszło mi szatańskie rozwiązanie - daj na olx ogłoszenie, że oddasz, albo odsprzedasz, ale nabywca kopie sam
Potem rżniesz przed eMem greka, że żadne tuje nie rosły