Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 09:44, 08 sie 2017

No właśnie, chyba będę operować kwestią kosztów tylko muszę mieć wycenę. Em nawet już chyba ma świadomość, że te tuje trzeba stąd usunąć tylko trudno mu zaakceptować pomysł ich wycięcia. Wolałby przesadzić. Sam napewno się za to nie weźmie, jest gotów zapłacić. Pytanie ile by to kosztowało. Argument, żeby za te pieniądze kupić nowe, z większą gwarancją przyjęcia się - b.dobry, dziękuję .

Osobnym problemem są świerki srebrne posadzone na działce z biurem przez poprzedniego właściciela. Utwierdźcie mnie w przekonaniu, że lepiej je wyciąć. Mają teraz ok 2 m, rosną co 3 m wzdłuż południowej granicy działki. Usunąć, prawda? Em też jest za i wymyślił żeby właśnie tam przesadzić te nasze tuje...
Zana 13:01, 08 sie 2017

Tym razem powstrzymałam się od sugestii wyciepania tujek. Myślę sobie: ciekawe co inne dziewczyny napiszą, ale widzę że zgodny chór za ich usunięciem.
Nie wiem czy przesadzanie ich to nie będzie przysłowiowa "skórka za wyprawkę". A raczej na pewno koszt przesadzania przewyższy koszt zakupu takiej samej ilości nowych, a na dodatek byłaby kasa na rośliny na tę rabatę po nowemu
jolanka 16:26, 08 sie 2017

Kasiu, pytalas o zieleniaki. Jeśli masz na myśli bazarki to w środy i soboty obok pływalni. Chyba, ze chodziło o rośliny
mrokasia 16:30, 08 sie 2017

No oczywiście, że chodziło mi o rośliny!!! Ozdobne, nie jadalne .
Jolanka, Ty żartownisiu, Ty .
jolanka 16:36, 08 sie 2017

Napisze później na priv, bo muszę tłumaczyć gdzie "obrazowo", dokladnych adresów nie znam
mrokasia 16:39, 08 sie 2017

Super, dzięki wielkie .
mrokasia 16:43, 08 sie 2017

Dostałam wycenę przesadzenia tuj - 120 zł za jedną + 100 zł za transport na drugą działkę. Spodziewałam się więcej. Ale wpadliśmy na pomysł, by zaproponować te tuje sąsiadowi - kopałby sąsiad wraz z moim em . Może sąsiad będzie zainteresowany .
Kasya 17:45, 08 sie 2017

mrokasia napisał(a)
Kochane, rady potrzebuję.
Mam ja 5 tuj, rosnących w półokręgu na rabacie pod kuchennym oknem, coś jak obwódka . Nie pytajcie, po co i dlaczego zostały tak posadzone - to radosna twórczość mojego ema z zamierzchłych czasów, nie było mnie tu jeszcze . Teraz te tuje mają ponad 3 m, rosną w odległości ok.1,5 m jedna od drugiej i powoli zaczynają tworzyć szczelny parawan. Kompletnie bez sensu. I co ja mam z tym fantem począć?
Fota dla zobrazowania problemu:

Co byście zrobiły mając takie coś?
Możliwe opcje:
1. Spróbować przesadzić te tuje - nie wiem czy to możliwe technicznie, nie wiem ile to może kosztować i sukces niepewny, plus taki że zyskuję rabatę.
2. Przyciąć sporo tuje od góry i nieco je odchudzić - w zasadzie sytuacja pozostaje bez zmian
3. Podkrzesać tuje i przyciąć je trochę od góry - plus że nieco odsłonię rabatę, minus że będę widziała las pni bo niektóre tuje mają ich po cztery.
No i nie wiem co z tym klopsem zrobić. Jak myślicie?

Rzeczywiście dobrze byłoby się ich pozbyć...
A czy da się takie tuje utrzymać na wysokości 100 albo 150cm ?
I na ile da się uszczuplic szmaragdy ? Bo teoretycznie tnie się je tylko od góry...
mrokasia 17:53, 08 sie 2017

Kasya, decyzja o pozbyciu się tych tuj w zasadzie zapadła, pozostaje tylko pytanie w jaki sposób . Jupi!!!
Zapytałam dziś mojego em dlaczego zamiast tych kolumnowych tuj nie posadził na tej rabacie takich kul jak przed wejściem. Otóż - nie przyszło mu to wtedy do głowy . Sam jest trochę zły na siebie .
anka_ 21:22, 08 sie 2017

mrokasia napisał(a)
... Spróbować przesadzić te tuje - nie wiem czy to możliwe technicznie, nie wiem ile to może kosztować i sukces niepewny,...
Dobry szpadel, dwa drągi do przenoszenia i ewentualnie rura w korzenie i beda rosły....
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies