Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 10:37, 02 kwi 2019

Za szczury i myszy ja bardzo dziękuję .
Gotowane warzywa to u mnie nie zostają więc problemu nie ma . Bardziej się zastanawiałam jakich surowych odpadków nie można wrzucać.
mrokasia 10:46, 02 kwi 2019

TAR napisał(a)
z ciekawosci zapytam jaka tam jest gleba? czy po jalowcach bedziesz wymieniac ja pod Anabelki? Zestaw, ktory tam rosnie to raczej na slabe gleby i sloneczne miejsce. bluszcz da tam rade?

Kochana, jak wszędzie u mnie - licha. Ta rabata robiona była lata temu, po prostu posadziłam parę roślin i już. Tam jest półcień.
Jak wywalę tego niebieskiego jałowca to zamierzam wysadzić też tę małą pęcherznicę co za nim rośnie i na tej części poprawić glebę na ile się da. Przesadzając cisa też mu tam spory dół wykopałam. Tej dużej pęcherznicy i rosnącego pod nią jałowca nie będę ruszać bo raczej skończyłoby się to dla nich śmiercią a ten zestaw mi się dość podoba .
Myślisz, że bluszcz taki wybredny jest?
Brzozowadzie... 10:59, 02 kwi 2019

To i ja się wypowiem Jak tam dość ciemno, to cyknęłabym bluszcza i białego powojnika, fajnie by rozjaśnił
A z kratką super pomysł Buźka!
tulucy 11:15, 02 kwi 2019

Bluszcz u moich rodziców rośnie na szarym piaseczku. Ładnie rośnie.
TAR 11:27, 02 kwi 2019

mrokasia napisał(a)

Kochana, jak wszędzie u mnie - licha. Ta rabata robiona była lata temu, po prostu posadziłam parę roślin i już. Tam jest półcień.
Jak wywalę tego niebieskiego jałowca to zamierzam wysadzić też tę małą pęcherznicę co za nim rośnie i na tej części poprawić glebę na ile się da. Przesadzając cisa też mu tam spory dół wykopałam. Tej dużej pęcherznicy i rosnącego pod nią jałowca nie będę ruszać bo raczej skończyłoby się to dla nich śmiercią a ten zestaw mi się dość podoba .
Myślisz, że bluszcz taki wybredny jest?

w starym ogrodzie na slabiznie w cieniu nie chcial rosnac, ale w tym za plotem oplata sosny. sosny tam na kiepsciznie rosna wiec na dwoje babka wrozy. ale co z tymi anabelkami planowanymi, one dadza rade? moze jakies inne podobnie kwitnace ale na slabe gleby?

tak sobie pomysle co u mnie roslo / rosnie na slabiznie.
mrokasia 11:43, 02 kwi 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
To i ja się wypowiem Jak tam dość ciemno, to cyknęłabym bluszcza i białego powojnika, fajnie by rozjaśnił
A z kratką super pomysł Buźka!

A wiesz, że właśnie tak siedzę i myślę, że może jednak clematis to lepszy pomysł niż bluszcz... Przed kratką rośnie cis. Bluszcz za nim na dość ciemnej kratce sprawi, że cis wizualnie zniknie bo mają podobny odcień zieleni...
Zaczynam skłaniać się ku powojnikowi... muszę poszukać wśród tych, które trzeba ciąć nisko wiosną.

Pytanie tylko jaki kolor. Biały?
Pęcherznica ma bordowe liście i kwitnie na taki bladziutko-różowy, niemal biały kolor, kwitnie V, VI, VII...
Przed cisem na razie jest hosta ale wymienię ją na różową tawułkę, będzie ich na tej rabacie kilka sztuk - kwitną VI, VII, VIII
Do tego dojdą annabelki - białe kwiaty VI, VII, VIII
Powojniki viticella kwitną VI, VII, VIII, IX
Jaki kolor? Jakoś czuję, że tego białego to będzie tam za dużo... może jednak róż?
Anda 11:52, 02 kwi 2019

Przeciez nie musisz brac tego normalnego, ciemnozielonego bluszczu.
Obejrzyj sobie Hedera colchica 'Dentata Aureovariegata', Hedera helix 'Goldchild', Hedera helix 'Goldheart', Hedera helix 'Glacier'

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
TAR 12:20, 02 kwi 2019

mrokasia napisał(a)

A wiesz, że właśnie tak siedzę i myślę, że może jednak clematis to lepszy pomysł niż bluszcz... Przed kratką rośnie cis. Bluszcz za nim na dość ciemnej kratce sprawi, że cis wizualnie zniknie bo mają podobny odcień zieleni...
Zaczynam skłaniać się ku powojnikowi... muszę poszukać wśród tych, które trzeba ciąć nisko wiosną.

Pytanie tylko jaki kolor. Biały?
Pęcherznica ma bordowe liście i kwitnie na taki bladziutko-różowy, niemal biały kolor, kwitnie V, VI, VII...
Przed cisem na razie jest hosta ale wymienię ją na różową tawułkę, będzie ich na tej rabacie kilka sztuk - kwitną VI, VII, VIII
Do tego dojdą annabelki - białe kwiaty VI, VII, VIII
Powojniki viticella kwitną VI, VII, VIII, IX
Jaki kolor? Jakoś czuję, że tego białego to będzie tam za dużo... może jednak róż?

mam ciekawego powojnika jesiennego Early Snow, kwitnie bardzo pozno mnogoscia drobnych kwiatuszkow. I bardzo ładnie tez mi rosnie powojniczek Princess Diana, wyglada niepozornie ale szybko sie zageszcza i ma duzo kwiatów, raczej z tych poznych od lipca do jesieni. niby lubi slonce ale u mnie zawsze w polcieniu szaleje
tulucy 12:36, 02 kwi 2019

A może hortensja pnąca?
mrokasia 12:37, 02 kwi 2019

Anda napisał(a)
Przeciez nie musisz brac tego normalnego, ciemnozielonego bluszczu.
Obejrzyj sobie Hedera colchica 'Dentata Aureovariegata', Hedera helix 'Goldchild', Hedera helix 'Goldheart', Hedera helix 'Glacier'

popatrzę sobie, dziękuję, choć nie wiem czy jestem gotowa na takie ciapki