Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 15:03, 17 maj 2019

tulucy napisał(a)
Ooo faktycznie moja barbula warunki spełnia

TAR napisał(a)
nie proponuje barbuli, ona jest ewidentnie zółta. do tego dwukolorowa zółta. lepsza zdecydowanie ta forsycja citrus swizzle. powiem ci, ze jestem nia zachwycona, ozdobna również z pędów, zima limonkowe jak deren Flaviramea. kwitła wiosna na bananowo, nie tak agresywnie jak pozostałe forsycje. wielkosc max 80-100 cm. idealna

Muszę popatrzeć na nią na żywo.
mrokasia 15:04, 17 maj 2019

Margerytka40 napisał(a)
A Tobie zależy na krzaczku? Bo funkii jest sporo fajnych limonkowych.

Wiesz co, niekoniecznie na krzaczku ale jeśli chodzi o funkie to za późno wychodzą jak dla mnie a poza tym nie wiem czy tam za duzo słońca by nie miały - takie limonkowe odmiany lubią się przypalać, tak jak limonkowe żurawki.
mrokasia 15:05, 17 maj 2019

jolanka napisał(a)
Jak dla mnie to ta brzoza Golden Treasure

Zapisałam, do popatrzenia .
mrokasia 15:10, 17 maj 2019

inka74 napisał(a)
hmmm... a gdzie ty chcesz to coś limonkowe wetknąć???
Rdest himalajski Golden Arrow z amarantowymi kwiatami, berberys - te są ewidentnie limonkowe a nie żółte, od maluchów na obwódki tiny gold) po wysokie szczupłe (mam jakiś ale bez odmiany, wąski strzelisty taki ok. 80 cm wysokości) lub szerokie, takie rozkładające się. Tylko trzeba wziąć pod uwagę, że one na jesieni zmienią kolor a półcieniu tak mocno się nie wybarwią. Bardziej w zieleń pójdą.

Ostatnio bardzo ładną widziałam limonkową kalinę Aureum ale to docelowo duże rośnie, trzeba by było ciąć. Wiesz, ten limonkowy to jest kwestia względna. Mogę ci rdest spróbować ukopać lub berberys (miałam go właśnie ciąć)

Na rabacie z tyłu za domem mam trochę miejsca i tam by mi pasowało limonkowe nieduże coś. W polu widzenia (o co u mnie nietrudno ) mam w dwóch miejscach limonkowe tawuły i w tym jednym miejscu brakuje mi takiego jaśniejszego akcentu. Ten rdest byłby chyba idealny .
mrokasia 15:10, 17 maj 2019

TAR napisał(a)

a ja eksperymetuje, wczoraj zakupilam obiele, nie wiem co to ale mi pasuje. na zywo pewnie nigdy nie widziałam

odważna jesteś
Anda 15:57, 17 maj 2019

TAR napisał(a)

a ja eksperymetuje, wczoraj zakupilam obiele, nie wiem co to ale mi pasuje. na zywo pewnie nigdy nie widziałam

Ja tez, eksperymentuje znaczy, bo obieli nie kupilam Wiele roslin kupilam nie znajac ich i nie zaluje

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kasia_CS 15:58, 17 maj 2019

Obielę kupowały dziewczyny na spotkaniu naszym Iwonkowym Ładnie była wyprowadzona tak pionowo wąziutko Chyba Kasya zgarnęła

TAR 16:37, 17 maj 2019

Anda napisał(a)

Ja tez, eksperymentuje znaczy, bo obieli nie kupilam Wiele roslin kupilam nie znajac ich i nie zaluje

to tak jak ja, mam jeszcze na liscie takie cuda (ostatnio znowu biele i rozowosci po mnie chodza), nie wiem czy znacie:
heptakodium chinskie, lespedeza, sniegowiec wirginijski, dawidia chinska, ośnieża karolińska, dwutarczka kwiecista i kasztanek jarzębolistny. jak cos mi wyleci z wiekszych to ktores z tych wymienionych wskoczy. na lespedoze mam miejsce ale chwilowo jest niedostepna
Anda 17:09, 17 maj 2019

Heptacodium znam, lespedeze tez, mamy je w szkolce, Kamilka Kawa i Kasia Katel maja Heptacodium. Dawidie widzialam w ogrodzie botanicznym. Reszty nie znam Dwutarczka i kasztanek to prawdziwe rarytasy
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
TAR 18:54, 17 maj 2019

i co powiesz o heptakodium i lespedozie? ładne toto w naturze? czy tylko ładnie na fotkach w necie?