Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 12:04, 17 maj 2019

Kochane, jesteście niezawodne . Wszystkie propozycje zapisuję do zweryfikowania, choć pewnie i tak nie kupie niczego zanim nie zobaczę tego w realu . Zależy mi na limonce a nie na żółtym kolorze .

TAR - a ta Twoja barbula? Pokażesz?
tulucy 12:06, 17 maj 2019

Ooo faktycznie moja barbula warunki spełnia
TAR 12:17, 17 maj 2019

nie proponuje barbuli, ona jest ewidentnie zółta. do tego dwukolorowa zółta. lepsza zdecydowanie ta forsycja citrus swizzle. powiem ci, ze jestem nia zachwycona, ozdobna również z pędów, zima limonkowe jak deren Flaviramea. kwitła wiosna na bananowo, nie tak agresywnie jak pozostałe forsycje. wielkosc max 80-100 cm. idealna
Margerytka40 12:20, 17 maj 2019

A Tobie zależy na krzaczku? Bo funkii jest sporo fajnych limonkowych.
jolanka 12:23, 17 maj 2019

Jak dla mnie to ta brzoza Golden Treasure
inka74 12:48, 17 maj 2019

mrokasia napisał(a)
Kochane, jesteście niezawodne . Wszystkie propozycje zapisuję do zweryfikowania, choć pewnie i tak nie kupie niczego zanim nie zobaczę tego w realu . Zależy mi na limonce a nie na żółtym kolorze .

TAR - a ta Twoja barbula? Pokażesz?
hmmm... a gdzie ty chcesz to coś limonkowe wetknąć???
Rdest himalajski Golden Arrow z amarantowymi kwiatami, berberys - te są ewidentnie limonkowe a nie żółte, od maluchów na obwódki tiny gold) po wysokie szczupłe (mam jakiś ale bez odmiany, wąski strzelisty taki ok. 80 cm wysokości) lub szerokie, takie rozkładające się. Tylko trzeba wziąć pod uwagę, że one na jesieni zmienią kolor a półcieniu tak mocno się nie wybarwią. Bardziej w zieleń pójdą.

Ostatnio bardzo ładną widziałam limonkową kalinę Aureum ale to docelowo duże rośnie, trzeba by było ciąć. Wiesz, ten limonkowy to jest kwestia względna. Mogę ci rdest spróbować ukopać lub berberys (miałam go właśnie ciąć)
mrokasia 14:55, 17 maj 2019

Anda napisał(a)

Lubię takie inne roślinki. Trzeba się rozwijać, szukać dalej, eksperymentować, a nie poprzestawać na tym tylko co już znane i sprawdzone

Masz rację. Ja mam tylko taki problem, że lubię najpierw roślinę zobaczyć na żywca a u nas wiele ciekawych roślin to tylko przez net można kupić.
mrokasia 14:56, 17 maj 2019

Zana napisał(a)

Udało mi się przeczytać ze zrozumieniem (przynajmniej odnośnie wysokości).
Goldenlocks jest właśnie do 1m.

Kochana, nigdy nie wątpiłam w Twą inteligencję .
TAR 14:57, 17 maj 2019

mrokasia napisał(a)

Masz rację. Ja mam tylko taki problem, że lubię najpierw roślinę zobaczyć na żywca a u nas wiele ciekawych roślin to tylko przez net można kupić.

a ja eksperymetuje, wczoraj zakupilam obiele, nie wiem co to ale mi pasuje. na zywo pewnie nigdy nie widziałam
mrokasia 14:57, 17 maj 2019

TAR napisał(a)
moze brzoza golden treasure, w sloncu jest nieco żółtawa ale w polcieniu idealna limonetta, ewentualnie forsycja citrus (moje tegoroczne odkrycie)w przeciwienstwie do innych forsycji jest niewielka i ozdobna rowniez poza kwitnieniem

popatrzę

Anda napisał(a)

Mielismy raz! w szkolce. Szybko zszedl.

O tym właśnie pisałam - u nas rzadko coś rzadkiego można trafić.

Kasia_CS napisał(a)

Mówisz - masz

Dziękuję, cmok

April napisał(a)
A jaśminowiec wonny aureus? Odrobinę wyższy ale można ciąć po kwitnieniu.

Symphoricarpos ×chenaultii 'Brain de Soleil' PBR
śnieguliczka Chenaulta 'Brain de Soleil'

Ta śnieguliczka ciekawie wygląda, szczególnie jak taka ażurowa jest.