Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Zana 10:00, 30 sie 2017

Myślę, że miskanta spokojnie tam ulokujesz. Pytanie czy chcesz wysokiego czy niższego? I czy zależy Ci żeby kwitł?
Ja mam Kleine Fontanne, kępa nie rośnie zbyt wysoko, tak na ok 90-100 cm, kwiaty wypuszcza już w sierpniu, więc wcześniej niż inne miskanty. Mój teraz z kwiatostanami ma tak ok. 170 cm. Jest bardzo ładny, liście też ma bardzo ładne.

Fajny jest też Kleine Silberspinne, ma ładne wąskie srebrzyste liście i też kwitnie, we wrześniu.

Napisałam o tych, z którymi mam jakieś doświadczenie. Mam jeszcze niskie Adagio, ale te chyba też masz.
mrokasia 10:12, 30 sie 2017

Anula, no właśnie chcę tam dość wysokiego, bo będzie w plecach rabaty. Mógłby kwitnąć . Szkoda, że Gracki nie kwitną... A Silberfeder?

Przed tują i tym miskantem chcę dać wysoką hortkę i też nie wiem jaką, bo dalej, w stronę siedzisk też chcę dać hortkę ale niższą. I mam zagwozdkę. Najprościej chyba byłoby połączyć dużą limkę z małą limką. Chociaż limek już mam kilka i mogłabym tu mieć jakąś inną odmianę. Z kolei mieszać odmiany na tej rabacie to chyba bez sensu.

Poradź coś, dobra kobieto!
Kawa 10:16, 30 sie 2017

miskanta jak najbardzej
może grazielle? ślicznie się przebarwia

ja odmian hortensji bym nie mieszała
mrokasia 10:24, 30 sie 2017

Kamila, o Graziella też wysoka, dzięki . Muszę mieć kilka typów bo nie wiem co w ogrodniczych dostanę.

No właśnie z tym mieszaniem hortek tez tak czuję. Czyli najlepiej Limlight i Litte Lime, prawda?
Zana 10:31, 30 sie 2017

To jak ma być wysoki to Silberspinne (bez Kleine, bo klein z niemieckiego znaczy mały), jego zaletą jest to, że zaczyna kwitnienie już w sierpniu. Kamcia napisała o Grazielli, on też bardzo ładny i też ponoć zaczyna kwitnąć w sierpniu.

Hortensje Little Lime osiągają ponad metr (piszą że ok. 120 cm), więc wcale nie takie maluśkie. Wydaje mi się, że byłyby ok przed miskantem z tujką i po drugiej stronie na prawo od kuli.
Catalinasdiary 10:32, 30 sie 2017

Ale fajne fotele Gdzie je dorwałaś? Z tymi hortkami chyba tak najlepiej, te Limki. Albo jedną ciąć dużo niżej niż drugą i powinna dać radę. Co do trawek to nie doradzę, wiesz ze ja swoje dopiero wsadzam Jeszcze "tylko" 5 sztuk.
mrokasia 10:46, 30 sie 2017

Anula, zatem mam typy na miskanta .
A co do hortek - myślisz, żeby dać same Little Lime? Bo przed tują chciałam wyższą czyli dużą Limkę. Może być?
Patrzyłam przed chwilą - zmieszczą mi się łacznie 3 - dałabym jedną dużą przed tują i dwie małe przed siedziskami.

I zastanawiam się co posadzić przed hortkami od strony siedzisk... Może po prostu jakieś carexy np. ID?
mrokasia 10:47, 30 sie 2017

Kasia - fotele są z castoramy .
Ja swoich trawek jeszcze nie wsadziłam, zaraz mam zamiar się tym zająć .
Zana 10:53, 30 sie 2017

Kasiu trudno mi tak na szybko w sprawie hortek, nie wiem...
Kasia_CS 11:27, 30 sie 2017

Kasia, lipa z kocimiętką.. wywal, co maja Ci wygniatać rabatę i co będzie? Trawki? Lawenda wokół drzewka?