Jaka z tylu będzie wspaniała rabata! Co planujesz tam posadzić?
Z tulipanami mam tak samo, też mam na nie widok z okna kuchennego, bardzo cieszą Tym bardziej, że te akurat sadziłam ostatnim rzutem- dopiero w Sylwestra bez większych nadziei, że wzejdą...
Nad tym miejscem myślę już od zeszłego roku, jestem przerażona brakiem konkretnej wizji. To trudna przestrzeń, oczywiście jak to u mnie - z górką No i jest pod górkę, nic nie mogę wymyślić
Z okien salonu a nawet kuchni najbardziej widzę "nogi" tej rabaty. Czyli najładniejsza musi być na nizinach
Wiem, że chcę zakątek z ławeczką... Dobre i to Czekam na porządny deszcz, nie da się kopać w tej suchej bryle gliny.
Cebule to mocni zawodnicy Moje hiacynty sadziłam w marcu do donicy. Leżały w pudle w drewutni i zaczynały kiełkować. Takie to moje natchnienie do sadzenia
Nie są dorodne, ale cieszą oko. A pachną! Syn wziął jedną z donic do pokoju, ale zapach był zbyt intensywny. Za to każde przejście przez taras to aromaterapia.
Obiecuję sobie, że jesienią nie będę już taka leniwa, nie będę leniwa
No leniwa to na pewno nie można Cię nazwać, tyrasz ile razy zajrzę to coś nowego przesadzone, przekopane, wykopane, posadzone, pomalowane, przerobione, rozebrane .........jeśli to jest lenistwo to ja nie wiem jak u Ciebie wyglądałaby praca
a z cebulkami to jest tak , ze nakupimy, a potem weny na sadzenie w zimne jesienne popołudnia brak
Na mnie to licznie działa jak mantra
Podam ci przepis na thermomixa:
350 g kwiatów (bez łodyżek) na 750 g wody. Do tego 1 cytryna. Gotujemy z miarką na pokrywce: 15 minut, 100 stopni obroty 1. Zostawiamy na 2 godziny. Ja robiąc wieczorem zostawiłam na całą noc.
Na sitko dajemy gazę i wyciskamy na maksa wszystko. Płyn wlewamy do naczynia, do tego wsypujemy 750 g cukru i gotujemy: 40 minut, varoma, obroty 4. Na górze zamiast miarki dajemy koszyczek.
Ugotowany miodek przelewamy do słoiczków i finito Ja dodatkowo wkładam gorące słoiki w koc, niech zaciągają się jeszcze mocniej.
Zrobiłam już z dwóch porcji. Wekuję w małych słoiczkach.
Pól słoiczka już nie ma