Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzgórze chaosu

Wzgórze chaosu

MartaCho 06:10, 29 kwi 2020

Jaka z tylu będzie wspaniała rabata! Co planujesz tam posadzić?
Z tulipanami mam tak samo, też mam na nie widok z okna kuchennego, bardzo cieszą Tym bardziej, że te akurat sadziłam ostatnim rzutem- dopiero w Sylwestra bez większych nadziei, że wzejdą...
Iwonka 07:51, 29 kwi 2020

MartaCho napisał(a)
Jaka z tylu będzie wspaniała rabata! Co planujesz tam posadzić?
Z tulipanami mam tak samo, też mam na nie widok z okna kuchennego, bardzo cieszą Tym bardziej, że te akurat sadziłam ostatnim rzutem- dopiero w Sylwestra bez większych nadziei, że wzejdą...

Nad tym miejscem myślę już od zeszłego roku, jestem przerażona brakiem konkretnej wizji. To trudna przestrzeń, oczywiście jak to u mnie - z górką No i jest pod górkę, nic nie mogę wymyślić
Z okien salonu a nawet kuchni najbardziej widzę "nogi" tej rabaty. Czyli najładniejsza musi być na nizinach
Wiem, że chcę zakątek z ławeczką... Dobre i to Czekam na porządny deszcz, nie da się kopać w tej suchej bryle gliny.
Cebule to mocni zawodnicy Moje hiacynty sadziłam w marcu do donicy. Leżały w pudle w drewutni i zaczynały kiełkować. Takie to moje natchnienie do sadzenia
Nie są dorodne, ale cieszą oko. A pachną! Syn wziął jedną z donic do pokoju, ale zapach był zbyt intensywny. Za to każde przejście przez taras to aromaterapia.
Obiecuję sobie, że jesienią nie będę już taka leniwa, nie będę leniwa

BKosimkArt 10:39, 29 kwi 2020

Wyjątkowo piękne te tulipany! Musiałaś chyba sporo nawadniać bo wszędzie co słyszę że takie marne w tym roku, u mnie też niestety.
Pszczelarnia 12:17, 29 kwi 2020

Iwonka napisał(a)
Dereń pagodowy Variegata zaskoczył mnie drobnymi gronami kwiatów. W sezonie miał biało obrzeżone listki, teraz bardziej żółte. Posadziłam go w zeszłym roku w maju, z trzema bordowymi kulami berberysowymi. Podoba mi się to zestawienie. Uff... nie będę przesadzać

Fajne ma towarzystwo - jakie to berberysy?

Tych świerków to jednak szkoda ... .

sylwia_slomc... 12:46, 29 kwi 2020

No leniwa to na pewno nie można Cię nazwać, tyrasz ile razy zajrzę to coś nowego przesadzone, przekopane, wykopane, posadzone, pomalowane, przerobione, rozebrane .........jeśli to jest lenistwo to ja nie wiem jak u Ciebie wyglądałaby praca
a z cebulkami to jest tak , ze nakupimy, a potem weny na sadzenie w zimne jesienne popołudnia brak
Gosialuk 20:42, 29 kwi 2020

Ja też tu żadnego lenistwa nie widzę, wysprzątane, przekopane, poprzycinane, altanka wypucowana. Nawet panowie się nie lenili.
Waclaw 21:05, 29 kwi 2020

U Ciebie praca wre a Ty o lenistwie mówisz
inka74 08:22, 30 kwi 2020

Imienniczko, zmiany bardzo na plus. I na wejściu i tujowe i "lotnisko". Bardzo jestem ciekawa jak je obsadzisz.
Agania 10:38, 30 kwi 2020

Iwonka napisał(a)

domowe prace nie kręcą, chociaż ...miodek z mniszka właśnie robię, pachnie w całej chałupie

Iwonka ile wrzucasz kwiatków...wypełniasz misę TM po kreskę, bo liczyć żółtków to mi się nie chce ja jestem za leniwa
Iwonka 10:49, 30 kwi 2020

Agania napisał(a)

Iwonka wrzucasz ilość do całej misy TM, bo liczyć kwiatkow
to mi się nie chce ja jestem za leniwa

Na mnie to licznie działa jak mantra
Podam ci przepis na thermomixa:
350 g kwiatów (bez łodyżek) na 750 g wody. Do tego 1 cytryna. Gotujemy z miarką na pokrywce: 15 minut, 100 stopni obroty 1. Zostawiamy na 2 godziny. Ja robiąc wieczorem zostawiłam na całą noc.
Na sitko dajemy gazę i wyciskamy na maksa wszystko. Płyn wlewamy do naczynia, do tego wsypujemy 750 g cukru i gotujemy: 40 minut, varoma, obroty 4. Na górze zamiast miarki dajemy koszyczek.
Ugotowany miodek przelewamy do słoiczków i finito Ja dodatkowo wkładam gorące słoiki w koc, niech zaciągają się jeszcze mocniej.
Zrobiłam już z dwóch porcji. Wekuję w małych słoiczkach.
Pól słoiczka już nie ma