Zajęłam się wreszcie rabatą przy wykuszu. Boki powstały w zeszłym roku. Na środku było koło z miłorząbem na pniu i żurawkami pod spodem. Limonkowe mają się świetnie, bordowe całkiem padły. Z 12 zostały dwie, które przesadziłam. Zlikwidowałam koło i powstało "takie coś"

Z kulami i stożkami z cisa. Odległości dobrze rokują na przyszłość, dosadzę jeszcze trawki aby nawiązywały do całości. Kształt nowej rabaty nie jest może fotogeniczny, ale uwierzcie, że nawet pasuje do reszty. Po bokach powstały dwa skośne pasy trawy i siedząc np. na tarasie ma to proporcje. A poza tym takie kulkowisko i stożkowisko chyba pasuje do klasycznej formy domu. I co najważniejsze: mnie się podoba

Bardzo relaksuje mnie patrzenie na kształt kuli i stożka a spokój pani domu najważniejszy
Mam dylemat, czym wypełnić przestrzeń pomiędzy roślinami. Przy domu pasuje mi kamień, nie brudzi elewacji i jest bardziej elegancki. Mam ogromny problem z wyborem koloru. Chcę coś spokojnego, jasnego ale nie rażącego bielą. Wczoraj na próbę zakupiłam trochę takiego kamienia. W słońcu był raczej jednolity kolorstycznie, w deszczu chyba jest nieco za pstrokaty... Niemniej ten odcień pasuje do kamienia dużego, którego mam mnóstwo na działce. Docelowo chcę zrobić obwódki z kostki ale na razie w rabach jest zbytnia dynamika i jak już wszystko znajdzie swoje miejsce przyjdzie pora na ładne obrzeża i trawę
Rabaty z daleka tak się prezentują, no kulkowisko jak nic

Po lewej stronie na razie jest pustawo, ale wkrótce będa tam miskanty i hortensje. Na tę rabatę przyjdzie kora, mam jednak dylemat z tą nową przy chodniku... Kora czy kamień?
Widok z tarasu
I od strony południowej

Jestem coraz bliżej decyzji o przeniesieniu tej kratki. Coś mi tu nie pasuje a w donicach widzę dwie symetryczne rośliny na pniu... Kratka zasłania mi widok na altanę i mojego ukochanego cyprysa. Kiedyś miała oddzielać dwa "pokoje" i stanowić tajemnicze przejście a teraz marzy mi się jeden wspólny teren

Tylko jak tę olbrzymią kratkę odkręcić i przetransportować? Masakra!!!
A tak to wygląda z okien salonu