Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Między brzozami

Między brzozami

Ania111 19:50, 07 lis 2019

Misia napisał(a)
Takie oto sadzoneczki buka na mnie dziś czekają

Teraz moczą nóżki we wiadrach Już nie mogę się doczekać tego żywopłotu

W związku z powyższym pytanie małe: czy do takich sadzonek lepiej dać ukorzeniacz do dołka czy moczyć korzenie w roztworze?? na opakowaniu piszą, że mam zrobić 100 ml roztworu i w tym wymoczyć korzenie ale coś mi się wydaje że bardzo dużo tego roztworu bym musiała mieć na taka ilość sadzonek. A a może nic nie dawać tylko nawóz jesienny na koniec sypnąć??

Misia ,
Jacy przystojni panowie " buki "
Oj na wiosnę , będą się super prezentować
Wiolka5_7 20:03, 07 lis 2019

Gdybym miała większy ogród też bym gdzieś żywopłocik bukowy posadziła to moje ulubione drzewa
sarenka 20:08, 07 lis 2019

Też jestem ciekawa jak Ci poszło sadzenie Ja poległam, potem ju z czasu nie było. Jutro bede sadziła, dziś tylko dołki były
Misia 21:26, 07 lis 2019

No powiem Wam, że przesądna nie jestem, ale jak czarny kot przez drogę mi przeleci to pech na pewno będzie no zawsze tak mam, a dziś wracając od leśniczego 3 czarne małe kotki przefrunęły przez drogę no i pech murowany zatrzasnęłam sobie drzwi z kluczami wewnątrz domu, a że nie mam klamki tylko antabę od zewnątrz, to do domu ani garażu nie szło się dostać a wszystkie potrzebne rzeczy do sadzenia były w garażu musiałam czekać aż mąż z pracy wróci i mi otworzy czyli aż słońce zaszło i tyle było z sadzenia. Tylko zdążyłam sadzonki zadołować aby w wodzie nie stały całą noc.

Dorii właśnie nie mam tego PK do podlania tylko jesienny bez azotu ale w granulkach i ukorzeniacz do zdrewniałych. Ale po przeczytaniu artykuł o sadzeniu z nagim korzeniem myślę że jednak nic nie będę sypać może tylko zrobię ten roztwór z ukorzeniacza. Glebę przygotowywała szybciej i wtedy dawałam kompost obornik i mączkę i chyba to powinno wystarczyć, a wiosną to mączką rogową sypnę.

A fotorelacji nie przegapiłaś bo jeszcze jej nie było, pogoda jakoś nie zachęca do zdjęć. Choć dziś chciałam pocykać trochę, ale jak na złość to (na pewno przez te czarne koty ) telefon mi się rozładował

sarenka 06:38, 08 lis 2019

Misiu, to sobie posiedzialas na podwórku
Dużo masz tych sadzonek? Powodzenia dzisiaj
Misia 07:39, 08 lis 2019

Megi no tak nie całkiem posiedziałam bo warzywniak trochę posprzątałam, więc nie ma tego zlego

Sadzonek mam 200, ale to z zapasem gdyby coś zimą wypadło chciałam gęsty żywopłot i myślałam sadzić w dwurzędzie co około 30 cm x 30 cm. Pamiętam że Kasia Bellingham w audycji radiowej Radia Gdańsk mówiła że na gęsty żywopłot z graba lub buka to 10 sadzonek na mb ale to będzie chyba coś za dużo
Dorii 08:11, 08 lis 2019

Nie wiem czy z Buka trzeba w dwurzędzie. Z tego co czytałam to wystarczy jeden. Ważne by był nisko przycięty by mógł się ładnie zagęścić od dołu. No chyba że ma byc szeroki.
Jak wysoko chcesz ten żywopłot prowadzić?
Wiolka5_7 08:26, 08 lis 2019

Oj to miałaś przygodę...
No ,ale cóż sadzenie poczeka
Misia 09:50, 08 lis 2019

Wiem że można w jednym rzędzie, ale ja bym chciała gęsty i szeroki na 80-90 cm a jak mu dobrze u mnie będzie to może i jeszcze 10 cm dorzucę a wysokość na pewno 1,6 może do 2m

A sadzenie za długo czkać nie może bo jutro znów ma padać a nie chce kolejny raz moknąć
Ania111 09:50, 08 lis 2019

Misia napisał(a)
No powiem Wam, że przesądna nie jestem, ale jak czarny kot przez drogę mi przeleci to pech na pewno będzie no zawsze tak mam, a dziś wracając od leśniczego 3 czarne małe kotki przefrunęły przez drogę no i pech murowany zatrzasnęłam sobie drzwi z kluczami wewnątrz domu, a że nie mam klamki tylko antabę od zewnątrz, to do domu ani garażu nie szło się dostać a wszystkie potrzebne rzeczy do sadzenia były w garażu musiałam czekać aż mąż z pracy wróci i mi otworzy czyli aż słońce zaszło i tyle było z sadzenia. Tylko zdążyłam sadzonki zadołować aby w wodzie nie stały całą noc.

Dorii właśnie nie mam tego PK do podlania tylko jesienny bez azotu ale w granulkach i ukorzeniacz do zdrewniałych. Ale po przeczytaniu artykuł o sadzeniu z nagim korzeniem myślę że jednak nic nie będę sypać może tylko zrobię ten roztwór z ukorzeniacza. Glebę przygotowywała szybciej i wtedy dawałam kompost obornik i mączkę i chyba to powinno wystarczyć, a wiosną to mączką rogową sypnę.

A fotorelacji nie przegapiłaś bo jeszcze jej nie było, pogoda jakoś nie zachęca do zdjęć. Choć dziś chciałam pocykać trochę, ale jak na złość to (na pewno przez te czarne koty ) telefon mi się rozładował

Misia ,

Czasem tak jest ,
i to po prostu przypadek ,
A 3 kotki - słodziaczki - na pewno nie chciały abyś się przepracowała

ps. też bym się wkurzyła