Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Wafel 16:40, 28 wrz 2023

Ale owocek, mniam! Ja hoduję bataty dla ozdoby w donicy, cały sezon jakieś wymęczone słabo rosły a od września nastąpiło jakieś ożywienie materii, ładnie zdobią schody przy wejściu.
Gruszka_na_w... 19:05, 28 wrz 2023

Muszelka napisał(a)
Rysko, liściorów od groma. Ale czy bulwy też będą?
W październiku rozwiązanie zagadki!

Też czekam na zakończenie eksperymentu. Start był tak obiecujący, że spodziewam się udanego finiszu.
Te minikiwi wyglądają bardzo apetycznie. Kuszą jak diabli, a miejsca brak.
Gratuluję pomidorowych zbiorów. Potwierdzają regułę, że małe jest piękne.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
NowaKiKi 06:46, 29 wrz 2023

Te monikiwi wyglądają ekstra! A jak smakują?
Muszelka 08:20, 29 wrz 2023

Wafel napisał(a)
Ale owocek, mniam! Ja hoduję bataty dla ozdoby w donicy, cały sezon jakieś wymęczone słabo rosły a od września nastąpiło jakieś ożywienie materii, ładnie zdobią schody przy wejściu.

Ipomea to b. ładne pnącze. Gdy zacznie więdnąć sprawdź w doniczce, czy urosła Ci bulwa na obiad
Muszelka 08:22, 29 wrz 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Też czekam na zakończenie eksperymentu. Start był tak obiecujący, że spodziewam się udanego finiszu.

Również jestem ciekawa, czy będzie jakiś batatowy plon.
Muszelka 08:28, 29 wrz 2023

NowaKiKi napisał(a)
Te monikiwi wyglądają ekstra! A jak smakują?

Smakują, jak prawdziwe kiwi, z tą różnicą, że są od niego znacznie słodsze.
Mają wielkość dużego agrestu i nie wyczuwa się u nich skórki (coś w rodzaju skórki czereśni).
Obfitują w witaminy.

Pnącze bardzo zdrowo rośnie. Nie ima się go żaden szkodnik, ni choroba.
Kontonaogrod 08:46, 29 wrz 2023

Ile lat czekałaś na owoce? Moje pnącza mają 4 lata i w tym roku pierwszy raz zobaczyłam kwiatki ale nic się nie zawiązało. W biedronie maleńkie opakowanie 125gram w promocji za 3.99 bardzo je lubię ale czekam na swoje bo są po prostu drogie...
Muszelka 09:13, 29 wrz 2023

Kontonaogrod napisał(a)
Ile lat czekałaś na owoce? Moje pnącza mają 4 lata i w tym roku pierwszy raz zobaczyłam kwiatki ale nic się nie zawiązało. W biedronie maleńkie opakowanie 125gram w promocji za 3.99 bardzo je lubię ale czekam na swoje bo są po prostu drogie...

Nie pamiętam, ale już rok, dwa po posadzeniu miało kilka owocków. Ja mam obojniaka - 'Issai', 1 sztukę, ładnie rodzi. Poza corocznym cięciem (muszę je utrzymać w ryzach, bo mam tylko 200 cm. pergolę) nie ma z nim żadnej pracy. Przycinam wcześnie (w okresie cięcia winogrona), bo w późniejszym okresie, by "płakało".
An_na 09:28, 29 wrz 2023

i już kombinuję gdzie wcisnąć (posadzić) mini kiwi, narobiłyście mi smaka jeszcze bym chciała śliwę renklodę.... mam za małą działkę
Makao 14:58, 30 wrz 2023

Miałam minikiwi ale jakąś inną odmianę. Też samopylna była ale owoce szybko opadały na ziemię. Nawet niezauważałam że są dojrzałe. Były, były, były i nagle jednego dnia znikały. Wyrwaliśmy.
Może ta Twoja odmiana lepsza jest. Moja miała dłuższą nazwę i kolorowe liście.