Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

Gosialuk 14:49, 03 maj 2025

April napisał(a)
Bergenie piękne. Bardzo lubię z białymi kwiatami. Chociaż te z drobnymi liśćmi u mnie słabo rosną.

Do tej pory miałam tylko te zwykłe, więc się okaże czy moja glina im odpowiada. Niestety jeszcze nie zdążyłam posadzić. Miejsce im dopiero szykuję.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Też większość dzielę bez wykopywania. Niektóre rośliny wcale dzielenia nie lubią, u mnie tak z serduszką było, najpierw się nie przyjmowały sadzonki, a w ubiegłym roku jak się wreszcie udało to teraz roślina mateczna strajkuje i mizerna taka. Swoją drogą nornice pod nią ryły jak wściekłe poprzedniej zimy, ale nie pierwszy raz, a do tej pory była ogromną kępą.
Parzydła dwa lata temu próbowałam podzielić bez wykopywania, nie mogłam wbić w karpę łopaty, a to co odcięłam nie miało żadnych korzeni, poddałam się i dokupiłam
Sporo pracy za Tobą Gosiu, ale efekty potem są i jest co podziwiać. Fajnie, że o Waszej drodze nie zapomnieli i coś działają nadal.

Sylwia z parzydłem się udało. Połówka w ziemi ładnie rośnie i trzy sadzonki z korzonkami też. Pęd bez korzonków rokuje, bo nie padł całkiem, a z samych korzonków może później coś puści. Twarde jest to fakt. Siekierę młotkiem pobijałam, żeby podzielić ostatnie kawałki.
Dobrze, że piszesz o serduszce, bo właśnie nabyłam trzy sztuki i pewnie jedną bym zaraz dzieliła znając siebie. A tak poszły grzecznie do ziemi w całości.
anabuko1 napisał(a)

Jeszcze takiej bergenii nie widziałam. Śliczna.
Fajnie, że już masz wysypaną drogę.
Rozchodniki wielkie. Ładne , gdzie je zamawiałaś ?
Pomidorki rosną i fajnie. Moje też. Ale część nie po pikowanych i męczą się.
Może jutro to ogarnę.

Ania wszystko okazyjne zakupy, bergenie bez nazwy w szkółce, koło Lidla, gdzie zatrzymałam się po drugie śniadanko, a rozchodniki w wiejskim sklepie spożywczym. Prawie jak legendarne wyjścia Ursy po serek.
Z drogi się bardzo cieszę. Będzie lepiej coś ciężkiego na działkę dostarczyć.
Weekend majowy pewnie pracowity u ciebie. U mnie też, prawie cały wczorajszy dzień spędziłam na sadzeniu i przesadzaniu.
Eupraksja napisał(a)

Piękne te bergenie! Zawsze miałam z nimi zgrzyt, bo te fuksjowe zbyt mocne jak na moją wizję ogrodu, a jednocześnie na nasz trudny teren to jedna z żelaznych propozycji. Ciekawa jestem, czy te jasne też są takie wytrzymałe?

Wszystko się Ewo okaże, bo u mnie łatwo nie ma. Ja te fuksjowe też lubię, kwiaty są krótko, a liście zdobią prawie cały rok. Zawsze można kwiaty wycinać, tak któraś dziewczyna na forum robiła z fuksjami, bo kwiatów nie lubiła.

Ulina napisał(a)
Gosiu fajnie, że o drodze pamiętają bergenie to super zakup. U mnie to top nr1 na obwódki, ale mam tylko jedną odmianę więc też patrzyłam na inne, żeby przełamać kolorystykę. Nawet nie chodzi o kolor kwiatów, ho one są krótko, ale kolor liści i zadarnienie.I czytałam, że te mieszańcowe wolniej przyrastają. Ciekawe jakie będą Twoje doświadczenia

Też jestem ciekawa. To samo o kwiatach dopiero co Ewie napisałam. Z drogą wygoda, choć i tak jak zapowiadają deszcz, to zjeżdżam z moich górek i parkuję u sąsiada. Na tej wcześniejszej części już kamienia na wierzchu nie widać.
Widziałam twoje ostatnie fotki, naprawdę jest różnica.

Alicja jeszcze raz dziękuję za wizytę i roślinki. Wszystko posadziłam, ale róże za drzewami i będę czekać na kwiaty, bo mi się zupełnie pomyliło która jest która, a nie chciałabym białego "potwora" przy ogrodzeniu posadzić.

Magara napisał(a)
Alicja - super fajne odsłony Bylinowej Łąki pokazałaś
Gosia - pracy ogrom ale widoków i odosobnienia tylko zazdrościć

Daga widoki prawie jak w górach, tylko na zdjęciach nie do pokazania. Alicja to samo mówiła.
Jak na razie bliskich sąsiadów brak i oby tak zostało. Czytałam, że u ciebie nowe atrakcje sąsiedzi zafundowali.
Roocika 15:03, 03 maj 2025

Gosia, jakie ty masz krajobrazowe widoki, cudowne miejsce na odpoczynek i pracę w ogrodzie.
Ulina 19:12, 03 maj 2025

Alija napisał(a)

Zwróciłam uwagę na bez, to z tych które sadziłaś w zeszłym roku? Bo jego gabaryty nie wskazują że jest młody. Bylinom dogadzasz? tak szybko rosną a piwonie jakie dorodne.
Monia81 21:44, 03 maj 2025

O spotkanie było to też fotki się pojawiły Alicja buziak wielki za zdjęcia, bo Gosia nam skąpi tych pięknych krajobrazów cudnie się to wszystko rozrasta na tej wolnej przestrzeni