Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

Gosialuk 14:49, 03 maj 2025

April napisał(a)
Bergenie piękne. Bardzo lubię z białymi kwiatami. Chociaż te z drobnymi liśćmi u mnie słabo rosną.

Do tej pory miałam tylko te zwykłe, więc się okaże czy moja glina im odpowiada. Niestety jeszcze nie zdążyłam posadzić. Miejsce im dopiero szykuję.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Też większość dzielę bez wykopywania. Niektóre rośliny wcale dzielenia nie lubią, u mnie tak z serduszką było, najpierw się nie przyjmowały sadzonki, a w ubiegłym roku jak się wreszcie udało to teraz roślina mateczna strajkuje i mizerna taka. Swoją drogą nornice pod nią ryły jak wściekłe poprzedniej zimy, ale nie pierwszy raz, a do tej pory była ogromną kępą.
Parzydła dwa lata temu próbowałam podzielić bez wykopywania, nie mogłam wbić w karpę łopaty, a to co odcięłam nie miało żadnych korzeni, poddałam się i dokupiłam
Sporo pracy za Tobą Gosiu, ale efekty potem są i jest co podziwiać. Fajnie, że o Waszej drodze nie zapomnieli i coś działają nadal.

Sylwia z parzydłem się udało. Połówka w ziemi ładnie rośnie i trzy sadzonki z korzonkami też. Pęd bez korzonków rokuje, bo nie padł całkiem, a z samych korzonków może później coś puści. Twarde jest to fakt. Siekierę młotkiem pobijałam, żeby podzielić ostatnie kawałki.
Dobrze, że piszesz o serduszce, bo właśnie nabyłam trzy sztuki i pewnie jedną bym zaraz dzieliła znając siebie. A tak poszły grzecznie do ziemi w całości.
anabuko1 napisał(a)

Jeszcze takiej bergenii nie widziałam. Śliczna.
Fajnie, że już masz wysypaną drogę.
Rozchodniki wielkie. Ładne , gdzie je zamawiałaś ?
Pomidorki rosną i fajnie. Moje też. Ale część nie po pikowanych i męczą się.
Może jutro to ogarnę.

Ania wszystko okazyjne zakupy, bergenie bez nazwy w szkółce, koło Lidla, gdzie zatrzymałam się po drugie śniadanko, a rozchodniki w wiejskim sklepie spożywczym. Prawie jak legendarne wyjścia Ursy po serek.
Z drogi się bardzo cieszę. Będzie lepiej coś ciężkiego na działkę dostarczyć.
Weekend majowy pewnie pracowity u ciebie. U mnie też, prawie cały wczorajszy dzień spędziłam na sadzeniu i przesadzaniu.
Eupraksja napisał(a)

Piękne te bergenie! Zawsze miałam z nimi zgrzyt, bo te fuksjowe zbyt mocne jak na moją wizję ogrodu, a jednocześnie na nasz trudny teren to jedna z żelaznych propozycji. Ciekawa jestem, czy te jasne też są takie wytrzymałe?

Wszystko się Ewo okaże, bo u mnie łatwo nie ma. Ja te fuksjowe też lubię, kwiaty są krótko, a liście zdobią prawie cały rok. Zawsze można kwiaty wycinać, tak któraś dziewczyna na forum robiła z fuksjami, bo kwiatów nie lubiła.

Ulina napisał(a)
Gosiu fajnie, że o drodze pamiętają bergenie to super zakup. U mnie to top nr1 na obwódki, ale mam tylko jedną odmianę więc też patrzyłam na inne, żeby przełamać kolorystykę. Nawet nie chodzi o kolor kwiatów, ho one są krótko, ale kolor liści i zadarnienie.I czytałam, że te mieszańcowe wolniej przyrastają. Ciekawe jakie będą Twoje doświadczenia

Też jestem ciekawa. To samo o kwiatach dopiero co Ewie napisałam. Z drogą wygoda, choć i tak jak zapowiadają deszcz, to zjeżdżam z moich górek i parkuję u sąsiada. Na tej wcześniejszej części już kamienia na wierzchu nie widać.
Widziałam twoje ostatnie fotki, naprawdę jest różnica.

Alicja jeszcze raz dziękuję za wizytę i roślinki. Wszystko posadziłam, ale róże za drzewami i będę czekać na kwiaty, bo mi się zupełnie pomyliło która jest która, a nie chciałabym białego "potwora" przy ogrodzeniu posadzić.

Magara napisał(a)
Alicja - super fajne odsłony Bylinowej Łąki pokazałaś
Gosia - pracy ogrom ale widoków i odosobnienia tylko zazdrościć

Daga widoki prawie jak w górach, tylko na zdjęciach nie do pokazania. Alicja to samo mówiła.
Jak na razie bliskich sąsiadów brak i oby tak zostało. Czytałam, że u ciebie nowe atrakcje sąsiedzi zafundowali.
Roocika 15:03, 03 maj 2025

Gosia, jakie ty masz krajobrazowe widoki, cudowne miejsce na odpoczynek i pracę w ogrodzie.
Ulina 19:12, 03 maj 2025

Alija napisał(a)

Zwróciłam uwagę na bez, to z tych które sadziłaś w zeszłym roku? Bo jego gabaryty nie wskazują że jest młody. Bylinom dogadzasz? tak szybko rosną a piwonie jakie dorodne.
Monia81 21:44, 03 maj 2025

O spotkanie było to też fotki się pojawiły Alicja buziak wielki za zdjęcia, bo Gosia nam skąpi tych pięknych krajobrazów cudnie się to wszystko rozrasta na tej wolnej przestrzeni
ewsyg 19:09, 04 maj 2025

Na zdjęciach Alicji widać, że masz spory spadek terenu, a zagospodarowanie i zrobienie ogrodu w takich warunkach nie jest łatwe. Super sobie radzisz, a roślinki Ci się odwdzięczają.
Ulina 21:01, 06 maj 2025

Gosialuk napisał(a)

Madzia, co sobie mam odmawiać radości

Też się muszę w ten preparat zaopatrzyć, bo młode sadzonki nie mają szans. Bzy jeszcze nie posadzone - rozkminiam miejscówki.
Jaśminowca dla ciebie fotkę wstawiam.

Zamówienie było ze szkółki Barcikowscy. Barwinka i inne jadę podlać jutro. Moja glina sucha z wierzchu jak kamień.

Mukdenia posadzona między podrzeniami, jako wypełniacz. Barwinek zadarnia przy przesadzonych parzydłach.
Bzy fajnie, że takie duże, bo oprócz jednego dużego, to mam w tamtym roku posadzone trzy maluszki.

Gosiu, jaką masz odmianę jaśminowca, ja kupiłam aurea miesiąc temu.
sylwia_slomc... 21:40, 06 maj 2025

Fajnie, że Alicja pokazała jakie to cudne miejsce jest. A jeszcze jak się ubierze w kolory bylin to jest petarda Gosia podziwiam za to co zrobiłaś w takim terenie, wpasowując ogród w okolicę i to jeszcze dojeżdżając od czasu do czasu. Dobra robota
vita 09:33, 07 maj 2025

Bardzo dobra robota Dużo bylin, ciekawie zakomponowanych, całość bardzo naturalna, wtapiasz się z ogrodem w krajobraz Dzięki Alija za relację foto, jednak co świeże oko, to świeże oko
Gosialuk 11:22, 07 maj 2025

Roocika napisał(a)
Gosia, jakie ty masz krajobrazowe widoki, cudowne miejsce na odpoczynek i pracę w ogrodzie.

Asia właśnie dlatego tak lubię to miejsce.
Ulina napisał(a)

Zwróciłam uwagę na bez, to z tych które sadziłaś w zeszłym roku? Bo jego gabaryty nie wskazują że jest młody. Bylinom dogadzasz? tak szybko rosną a piwonie jakie dorodne.

Ula bez ma już z siedem lat, dostałam mały patyczek od koleżanki mamy na początku ogrodowania.
Piwonie lubią moją glinę, nawet bez drenażu, dosypałam im w tym roku troszkę kurzych kupokulek.
Z tamtych bzów dwa padły, a do reszty dobrały się sarny. Muszę je chyba siatką owinąć, albo jakieś paliki powbijać, tylko czasu na wszystko brak.
Monia81 napisał(a)
O spotkanie było to też fotki się pojawiły Alicja buziak wielki za zdjęcia, bo Gosia nam skąpi tych pięknych krajobrazów cudnie się to wszystko rozrasta na tej wolnej przestrzeni

Monia jak wpadam tylko na sobotę, to nie mam kiedy zdjęć robić, bo do tego co zaplanowane to jeszcze zawsze kilka innych rzeczy do zrobienia się przyplącze.
ewsyg napisał(a)
Na zdjęciach Alicji widać, że masz spory spadek terenu, a zagospodarowanie i zrobienie ogrodu w takich warunkach nie jest łatwe. Super sobie radzisz, a roślinki Ci się odwdzięczają.

Ewo ja jakoś nie potrafię tego oddać, talentu w tym kierunku brak. Aż sprawdziłam na geoportalu jakie są spadki. Wyniki wklejam poniżej.

Ulina napisał(a)

Gosiu, jaką masz odmianę jaśminowca, ja kupiłam aurea miesiąc temu.

Ula właśnie tą. Na pełnym słońcu listki mu przypalało. U mnie rośnie od wschodu teraz.
sylwia_slomczewska napisał(a)
Fajnie, że Alicja pokazała jakie to cudne miejsce jest. A jeszcze jak się ubierze w kolory bylin to jest petarda Gosia podziwiam za to co zrobiłaś w takim terenie, wpasowując ogród w okolicę i to jeszcze dojeżdżając od czasu do czasu. Dobra robota

Sylwia dzięki. Dzkoda, że teraz nie możesz mnie odwiedzić jeszcze raz. Zobaczyłabyś jak dolną łąkę zagospodarowuję. Ale zaproszenie masz cały czas - nie muszę przypominać.
vita napisał(a)
Bardzo dobra robota Dużo bylin, ciekawie zakomponowanych, całość bardzo naturalna, wtapiasz się z ogrodem w krajobraz Dzięki Alija za relację foto, jednak co świeże oko, to świeże oko

Zawsze mnie ciekawi jak widzi ktoś inny te same elementy krajobrazu, na czym innym skupia uwagę. Kompozycja to za duże słowo. Ja sadzę tam gdzie jest kawałek wolnego miejsca, to co akurat mam do posadzenia, przesadzenia. Ale robi się coraz lepiej, bo roślinki urosły i już nawet pojawiły się pierwsze powtórzenia.
Zdjęcia jeszcze mam w aparacie, może dziś uda się zgrać. Wracam do pracy, bo i tak za długo zeszło.
Roocika 09:03, 08 maj 2025

Gosia, muszę u siebie obejrzeć na geoportalu różnice terenu. Nie wpadłam na to, że można tam takie cudo sprawdzić.