Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

Gosialuk 11:29, 03 wrz 2025

Chyba trafiłaś.
mirkaka 17:50, 03 wrz 2025

Gosialuk napisał(a)
Przegorzany

Everillo od Anitki świeci w tym cieniu. Obok rauliefy, które jednak chyba wolą więcej słońca, a za nimi onoklea wrażliwa. Ona mi łapie jakiegoś grzyba, ale teraz większość liści już ładna.

Gosiu, moja onoklea wrażliwa cały sezon była zdrowa, teraz jej listki brązowieją, myślisz że to jakiś grzyb?

Obejrzałam całą relację Twojej łąki, masz cudownieale i też zajrzałam do Danusi, przepiękne zdjęcia porobiłaś

Przegorzyn bardzo się sieje, i rozrasta nawet z małego kawałka korzonka, od lat próbuję go eliminować i nie mogę do końca się go pozbyć, u Ciebie ma sporo miejsca więc pewnie ci ta jego ekspansywność nie przeszkadza.
Magara 21:59, 04 wrz 2025

Gosia, pięknie i gęsto w każdym kątku Pełen zachwyt
Gosialuk 12:42, 10 wrz 2025

mirkaka napisał(a)

Gosiu, moja onoklea wrażliwa cały sezon była zdrowa, teraz jej listki brązowieją, myślisz że to jakiś grzyb?

Obejrzałam całą relację Twojej łąki, masz cudownieale i też zajrzałam do Danusi, przepiękne zdjęcia porobiłaś

Przegorzyn bardzo się sieje, i rozrasta nawet z małego kawałka korzonka, od lat próbuję go eliminować i nie mogę do końca się go pozbyć, u Ciebie ma sporo miejsca więc pewnie ci ta jego ekspansywność nie przeszkadza.

Mirko tak myślę, bo słońce by popaliło przede wszystkim młode liście, a tu młode wychodzą zdrowe, dopiero potem łapią grzyba. I moja jest w mocno cienistym miejscu. W ten weekend dostanie oprysk.
Danusia stworzyła takie pokoje ogrodowe, ale rośliny bujne i soczyste, widać że wody mają pod dostatkiem.
Mam trochę tych ekspansywnych roślin, ale niech konkurują ze sobą nawzajem. Najwyżej kosą będę ścieżki wycinać.
Magara napisał(a)
Gosia, pięknie i gęsto w każdym kątku Pełen zachwyt

Daga
Mam nadzieję, że choć jesień będzie ładna u ciebie. Niestety na pogodę wpływu nie mamy.
Brakuje mi już dłubania w ziemi, bo całe wakacje w rozjazdach. W tym część bardzo przyjemnych u ogrodowiskowych koleżanek.
Ulina 08:49, 11 wrz 2025

Fajnie że masz chęci do dłubania, w sam raz na jesienny czas. Oby tylko pogoda dopisywała pewnie z wojaży przywiozłaś nowe inspiracje
Ja w tym sezonie podłubałam do bólu, już mi się nie chce zbytnio, a zobacz na moim wątku ile rzeczy wypisałam jeszcze do zrobienia.
mirkaka 14:23, 11 wrz 2025

Gosia wstaw zdjęcie Onoklei, jestem ciekawa tych listków
ewsyg 15:51, 11 wrz 2025

Gosialuk napisał(a)
Czarcikęs już ogromny. To jedna sadzonka.

Nie znam tej rośliny, ale nazwa. Skojarzenie mam z Uroczyskiem.
Coraz gęściej u Ciebie i masz roślinki, których nie znałam.
Alija 18:28, 12 wrz 2025

Gosia, pięknie wszystko rośnie, aż dziw, bo przecież często to roślinne towarzystwo musi radzić sobie samo ze względu na odległość. Można powiedzieć, że stworzyłaś ogród prawie samowystarczalny, no czasem trzeba wykosić.
Gosia, dziękuję za odwiedziny, było bardzo miło i wesoło.
anpi 23:35, 14 wrz 2025

Gosia, w końcu zebrałam się jakoś z wpisem! Po ogródkowych rozjazdach pochłonął mnie trochę mój ogród zaniedbany w sierpniu przez niesprzyjającą pracom pogodę i inne okoliczności. Korzystając z jeszcze kilku wolnych dni trzeba było nadrobić trochę domowe zaległości i dokończyć pomidorowe przetwory. Ale już posegregowałam zdjęcia i wpadam z relacją Bardzo dziękuję za zaproszenie, gościnę i organizację całego naszego wypadu ogródkowego! Spędziłyśmy z dziewczynami niesamowicie relaksujący czas pełen pięknych roślinnych widoków w poszczególnych ogrodach, a także okolicznych krajobrazów! W przemiłym Waszym towarzystwie nie da się nudzić i zawsze jest wesoło!
Twój ogród niesamowicie mnie zaskoczył. Nie spodziewałam się, że masz tam takie różnice w wysokości terenu. Na zdjęciach tego nie odczułam. Rabaty kipią od przepychu roślin, które tworzą ogromne kępy, o których ja mogę sobie tylko pomarzyć na moim piaseczku, choć dowartościowywanym na bieżąco. Sporo koloru i rośliny w bardzo dobrej kondycji, jak na ostatnie susze( wtedy zazdroszczę gliny!Bo przy sadzeniu i plewieniu - już nie!). Podziwiam sposób twojego sadzenia z rozmachem na tak dużym areale i że potrafisz robić takie naturalnie wyglądające nasadzenia wśród drzew.
Twój ogród bylinowy ( bo miejscami trudno nazwać go łąką) jest w pięknej okolicy krajobrazowej, może się wydawać, że jest się w górach Fajne miejsce do wypoczynku - pod jakąkolwiek postacią!( bo ty chyba tam na leżaczku(ewent.kocyku) to nie masz czasu poleżeć?)
Tu próbowałam uchwycić spadek terenu:

anpi 23:38, 14 wrz 2025