Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

Gosialuk 08:55, 15 wrz 2025

Ulina napisał(a)
Fajnie że masz chęci do dłubania, w sam raz na jesienny czas. Oby tylko pogoda dopisywała pewnie z wojaży przywiozłaś nowe inspiracje
Ja w tym sezonie podłubałam do bólu, już mi się nie chce zbytnio, a zobacz na moim wątku ile rzeczy wypisałam jeszcze do zrobienia.

Ula widziałam, ale ile już w tym roku zrobiłaś.
Pogoda i czas. Jakoś wyjazdów nie ubywa. I co zrobić jak się lubi i to i to? Mogliby wprowadzić ten czterodniowy tydzień pracy. Ale chyba prędzej emerytury doczekam.
mirkaka napisał(a)
Gosia wstaw zdjęcie Onoklei, jestem ciekawa tych listków

Mirko za następnym razem. Przepraszam. Odpisałam u Ciebie.
ewsyg napisał(a)

Ewa teraz to już nie rzucam się na wszystko jak na początku. W zasadzie i bez nowości spokojnie by się obyło. Brakuje mi teraz powtórzeń i muszę się skupić na przygotowaniu miejsca i porozsadzaniu swoich dobroci. Ale i tak zawsze coś wpadnie w oko. Na szczęście miejsca mam dużo.
Alija napisał(a)
Gosia, pięknie wszystko rośnie, aż dziw, bo przecież często to roślinne towarzystwo musi radzić sobie samo ze względu na odległość. Można powiedzieć, że stworzyłaś ogród prawie samowystarczalny, no czasem trzeba wykosić.
Gosia, dziękuję za odwiedziny, było bardzo miło i wesoło.

Alicja musimy to powtórzyć w kolejnym sezonie. Może jak dziewczyny zrobimy harmonogram wypraw letnich. Tylko nie wiem co twój m na to.
anpi napisał(a)

Aniu dziękuję za towarzystwo i zdjęcia. Szkoda, że nie było czasu na dłuższe gadanie, bo miałam się Was doradzić w paru sprawach. W przyszłym sezonie mam nadzieję, że uda się nadrobić.
Wypoczywam zwykle w niedzielę. Jak jest pogoda, to wyciągam piankowy materac na trawkę lub na taras i się delektuję okolicznościami przyrody. No chyba, że z m ruszamy na jakieś szlaki.
antracyt 10:07, 15 wrz 2025

Niby ten sam a jednak inny
Inne oko inne kadry uroda ta sama
I rzeczywiście, teraz dopiero widać różnice wysokości.
Monia81 07:26, 16 wrz 2025

Spojrzenie na ogród z innej perspektywy super masz tam niezłą różnicę terenu, ale też udało ci się ją świetnie zagospodarować Gosia dopasować się w taki naturalny sposób do zastanego krajobrazu to mistrzostwo świata udało ci się to rewelacyjnie
Agatorek 09:09, 16 wrz 2025

Ogród widziany innymi oczami równie pięknie wygląda ❤️
Ale też jestem zdziwiona aż taką różnicą w wysokości terenu.
sylwia_slomc... 09:45, 16 wrz 2025

Przepiękna fotorelacja Ani. Ogród jest niesamowicie klimatyczny
Bee 10:06, 16 wrz 2025

anpi napisał(a)

Przepiękny ogród, prawdziwa bylinowa łąka. Niesamowite jaki ogród można stworzyć przy sprzyjającej glebie. Ach trochę wzycham do Twojej gliny
anabuko1 17:55, 16 wrz 2025

Fajna i ąłdna relacja Ani z twojego ogrodu.
Ale ogród i rośliny ci urosły,
Wypiękniały, .
Kolorowo i bujnie wszędzie.
Ten spadek to ogromny.
Na żywo to chyba wszystko wygląda jeszce piękniej.
b
Ulina 21:22, 16 wrz 2025

Gosiu, Ania cudnie pokazała Twój ogród ZACHWYT zostawiam masz zmysł do nasadzeń bylinowych
mocne spadki pooglądałam, nie łatwo w takich warunkach sadzić, podziwiam Twoją motywację
I cieszę się że hosta będzie miała miejsce do rozwoju, jeszcze Cię zaskoczy, u mnie ma kiepskie miejsce, za bardzo nasłonecznione mimo, że ona może być w słońcu.

Czy rabaty swoje kosicie wiosną podkaszarką czy piłą akumulatorową?
Magara 22:29, 16 wrz 2025

Na Ani zdjęciach to dopiero widać jaki wielki kawał roboty odwaliłaś Szacun
Gosialuk 10:26, 18 wrz 2025

antracyt napisał(a)
Niby ten sam a jednak inny
Inne oko inne kadry uroda ta sama
I rzeczywiście, teraz dopiero widać różnice wysokości.

Ania to artystyczna dusza. I wielkie dzięki dla niej za zdjęcia, bo czasu to miała niewiele.
Monia81 napisał(a)
Spojrzenie na ogród z innej perspektywy super masz tam niezłą różnicę terenu, ale też udało ci się ją świetnie zagospodarować Gosia dopasować się w taki naturalny sposób do zastanego krajobrazu to mistrzostwo świata udało ci się to rewelacyjnie

Dziewczyny stwierdziły, że czują się jak w górach. Czy się udało, to nie wiem, ale byliny się rozrosły i już je widać.
Agatorek napisał(a)
Ogród widziany innymi oczami równie pięknie wygląda ❤️
Ale też jestem zdziwiona aż taką różnicą w wysokości terenu.

Dziękuję. Pod względem różnic terenu łatwo nie ma. Dlatego lepiej niech coś rośnie, bo trudno się kosi na takich pochyłościach.
sylwia_slomczewska napisał(a)
Przepiękna fotorelacja Ani. Ogród jest niesamowicie klimatyczny

Sylwia ty już byłaś, to wiesz jak u nas jest. Szkoda, że nie wyszło z przyjazdem, ale cóż nadrobimy w kolejnym sezonie. Trochę się pozmieniało w nasadzeniach od waszej ostatniej wizyty.
Bee napisał(a)

Przepiękny ogród, prawdziwa bylinowa łąka. Niesamowite jaki ogród można stworzyć przy sprzyjającej glebie. Ach trochę wzycham do Twojej gliny

Wiesz Beatko, wcale nie uważam mojej gliny za sprzyjającą, ale faktycznie przy tych suszach nie wymaga podlewania.
anabuko1 napisał(a)
Fajna i ładna relacja Ani z twojego ogrodu.
Ale ogród i rośliny ci urosły,
Wypiękniały, .
Kolorowo i bujnie wszędzie.
Ten spadek to ogromny.
Na żywo to chyba wszystko wygląda jeszcze piękniej.
b

Aniu dziękuję. Ty też masz zaproszenie. Może w przyszłym roku przyjedziecie większą grupą.
Ulina napisał(a)
Gosiu, Ania cudnie pokazała Twój ogród ZACHWYT zostawiam masz zmysł do nasadzeń bylinowych
mocne spadki pooglądałam, nie łatwo w takich warunkach sadzić, podziwiam Twoją motywację
I cieszę się że hosta będzie miała miejsce do rozwoju, jeszcze Cię zaskoczy, u mnie ma kiepskie miejsce, za bardzo nasłonecznione mimo, że ona może być w słońcu.

Czy rabaty swoje kosicie wiosną podkaszarką czy piłą akumulatorową?

Ula dzięki, mam nadzieję, że kiedyś się uda i przyjedziesz.
Cały czas kosimy kosą spalinową. Na wiosnę dużą część bylin wycinam też tą kosą. Miskanty, molinie zaczęłam już wycinać piłą spalinową. Tylko muszą być suche i wiążę je przed cięciem, żeby mi się w łańcuch nie zaplątywały. Kupiłam sobie też takie małe nożyce do traw, ale rzadko je używam.
Magara napisał(a)
Na Ani zdjęciach to dopiero widać jaki wielki kawał roboty odwaliłaś Szacun

Daga sama wiesz, że to praca nigdy nie skończona, a jeszcze jak się ciągle zwozi różności, to potem trzeba to posadzić, więc areał się powiększa. Na szczęście terenu mi nie braknie. Tylko u mnie nie jest tak wypielęgnowane. Koszenie ścieżek i brzegów rabat wprowadza trochę porządku.
A nawet brak dostępności działki na co dzień, zaowocował rabatami pod blokiem. One też puchną. Może to się już powinno leczyć?