Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

Gosialuk 00:12, 11 sie 2025

Roocika napisał(a)
Gosia zachwycam się Twoją łąką. Czasami się zastanawiam czy dobrze robię, że duża skarpa będzie krzewiasta.
Czy u Ciebie ślimaki nie są problemem?
jakie rośliny radziłabyś na nasze mokre gliny do półcienia? Graby mi tak porosły... i grujeczniki po tych deszczach, że myślę co sadzić...

Asia myślę, że dobrze. Ja też kolejną planuję obsadzić krzewami.
Ślimaków u mnie w tym roku wyjątkowo mało, a jeszcze jakiś tydzień temu posypałam granulkami. W sumie to nie wiem czemu, bo zeszły rok to była ślimakowa masakra. Może wymarzły na wiosnę.
Asia w cieniu i przy ślimakach bezproblemowe są paprocie, tawułki Arendsa, brunery, bergenie. To z takich, które nie szaleją z nadmiernym rozrostem. Tylko przy paprociach musisz uważać, które nie dają rozłogów. Jeszcze floksy wiechowate, parzydła (są różnych rozmiarów), pluskwice, zawilce jesienne, rodgersje. Z rozłogowych to
runianka, bodziszek, barwinek mniejszy i większy, dąbrówka rozłogowa. No a z traw, to trzcinnik brachytrycha, śmiałek, turzyce.
Gosialuk 00:21, 11 sie 2025

Ulina napisał(a)

Ula to próbuj z tą tojeścią, ale u siebie widzę, że w trawę też włazi Mimo tej wady nie mam zamiaru z niej rezygnować. Też mam przy hortensjach i liliowce i jeszcze żyją, gorzej wcale nie wyglądają. Wiesz jak dużo zależy od warunków i sąsiedztwa.
Miodunka wiem, że ma ten gorszy moment, ale bardzo ją lubię. I grzyba u mnie nie łapie, tak jak te z nakrapianymi liśćmi.
anabuko1 19:24, 11 sie 2025

Gosialuk napisał(a)

Fajny ten twój busz.
Co to za trawa na 2 zdjęciu ?
Dziewanny piękne. Wielkie