Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

Gosialuk 19:59, 08 mar 2026

Ulina napisał(a)
Gosiu, dzień urlopu to chyba za mało oby soboty pogodowo sprzyjały jestem bardzo ciekawa sadzonek od Ciebie, były osłonięte doniczkami beż dna, tylko czy przetrwały te moje mokradła....obchód ogrodowy mnie utwierdził żeby postawić na kukliki i śmiałka darniowego. Totalnie bezobsługowe rośliny i na dodatek jak zimozielone.

Mam nadzieję, że wszystko przeżyło, za jakiś czas się okaże. Śmiałek na pewno okresowe zalewanie wytrzymuje znakomicie. Kukliki nie wiem, ale jak dobrze rosną, to idź w to zielone.

Eupraksja napisał(a)

To produktywny dzień! I jak to od razu poprawia samopoczucie, jak się trochę porządków zaprowadzi. Ale że bez swetra, to jestem w szoku! My niby też aktywnie działaliśmy, ale jednak w kurtkach i nawet po czapkę się wróciłam W cieniu lasu chłodno mimo wiosennej aury.

Ewo bez swetra, to na słońcu koło południa i w dodatku przy bezwietrznej pogodzie, w cieniu chłodniej.
Monia81 napisał(a)
Gosia to podziałałaś trochę, urlop to dobry pomysł, też miałam w czwartek i w piątek wolne i robota szła fajnie, niespiesznie, zostały mi tylko miskanty i rozplenice do cięcia

Monia to była dobra decyzja, bo niektóre byliny ruszają, a pogoda wymarzona. Jeszcze jeden dzień by się przydał w przyszłym tygodniu, bo oczywiście nie wszystko zdążyłam wyciąć.
anpi napisał(a)
W sobotę w bluzie i bezrękawniku ortalionowym ( rozpiętym) działałam! Fajnie, lubię w taką pogodę robić w ogrodzie, bez wiatru, ze słońcem ale nie za gorąco!
Cieszę, się że Tobie też udało się trochę ogarnąć, bo wiadomo, że trudniej trafić w pogodę tylko w weekendy.

Pewnie Aniu. Mam nadzieję, że i ostatnie dni wykorzystałaś, bo pogoda sprzyja. Choć u nas rano w sobotę, to biało było od szronu. Tak, że nie sprzątam za dokładnie, żeby jeszcze jakaś ochrona była.

ewsyg napisał(a)
Po tej zimie każdy z ochotą ruszył do prac ogrodowych. Fajnie podziałałaś.

Ewo nasze dusze ogrodnicze aż się rwą do pracy po zimie. Chyba chora musiałabym być, żeby nie podziałać.
Agatorek napisał(a)
I jak? Wyrabiasz się z pracami ?
Ja dziś zrobiłam sobie wolne, za dużo w piątek i wczoraj się narobiłam, muszę odpocząć

Aga ja też dziś nic nie robię, nawet w sobotę tylko do 16-tej, bo potem mieliśmy spotkanie rodzinne i już na działkę nie wróciliśmy. Ale podziałałam i jestem usatysfakcjonowana. Wieczorem tylko czułam mięśnie na plecach i poniżej.
mrokasia napisał(a)
Widzę, że też się wzięłaś za cięcie i sprzątanie. U nas wczoraj i dzisiaj była piękna pogoda, koszulka termiczna i bluza w zupełności wystarczały. Teraz leczę zakwasy .

Pogoda wymarzona, to jak nie skorzystać. U nas dziś troszkę chłodny wiaterek powiewał i już tego ciepełka się nie czuło. Na szczęście w spacerku to nie przeszkodziło.
Gosialuk 20:07, 08 mar 2026

A teraz pora na zdjęcia i relację z prac.
Zdjęcia jeszcze z pierwszego marca, tylko ostatnie będzie wczorajsze, żeby uwiecznić postęp prac.

Większość pierwiosnków na takim etapie.

W bagienku woda z roztopów.

Widać jak wszystko było przyklepane śniegiem.

Gosialuk 20:16, 08 mar 2026

Odnalazłam przylaszczki.

Przebiśniegi kwitną. Jeszcze dzisiaj sobie ich dokupiłam, bo tak mnie cieszą o tej porze roku. Marzą mi się takie polanki przebiśniegów, ale wolno to idzie. U mnie cebulowe mają mocno pod górkę, ze względu na moją glinę.

Ciemierniki z tyci siewek zabieranych od mamy. Jeszcze nie bardzo wyglądają, ale zmężnieją.

I posadzone w zeszłym roku rojniki.

Gosialuk 20:24, 08 mar 2026

Między hortensjami niewycięty busz.

Tu na pierwszym planie klon ginnala, ale słabo go widać. Dużo ładniejsze brzózki.

Część roślinek miałam zadołowane w doniczkach. Ciekawe czy przeżyły ten eksperyment.

Widok na dolną podmokłą łąkę.

Gosialuk 20:30, 08 mar 2026

I w drugą stronę.

Idziemy w stronę kompostownika, na wprost moja skarpa paprociowa.

Takie wszystko przyklepane.

A tu już część, gdzie usunęłam liście. (Jeszcze w tamtym tygodniu)

Gosialuk 20:35, 08 mar 2026

Startuje wilczomlecz.

Siewka gaury od Iwonki.

Jeszcze takie ciemierniki

I chyba mrówki podziałały, że ten gość tu się znalazł.

Gosialuk 20:53, 08 mar 2026

Na koniec pracy w sobotę dwa szybkie zdjęcia z tarasu. Widać, że nie wszystko jeszcze wycięte.

Ale tu już po obu stronach ścieżki wyczyszczone i co najważniejsze uprzątnięte. Ścinki zajmowały całą szerokość przejścia i zapełniłam nimi całą, niemałą przecież, komorę mojego kompostownika. W tym roku dodatkowo pocięłam miskanty i duże molinie na takie ok 30 cm kawałki. Układałam warstwami te ścinki, na to szła prawie taczka ziemi, a na to warstwa zgrabionych liści. Całość polewałam dwoma wiadrami wody. I znowu kolejne warstwy. Mam nadzieję, że przyśpieszy to kompostowanie, bo miskantowa słoma źle się rozkłada, a raczej mam za sucho w kompostowniku. Ale tak to jest, że teraz jest suche, a dopiero w maju zielone.
Za to przy okazji uprzątnęłam 7 wielkich kopców po mrowiskach i zebrałam ziemię z kretowisk i wykorzystałam ją do tego przesypywania.

Tyle podziałałam.
Ulina 12:18, 09 mar 2026

Gosiu, dużo zrobiłaś jak na tak krótki czas. Działki na wyjeździe trzeba inną miarą brać. No ale początki wiosny widać i u Ciebie.
Roślinki w doniczkach zwykle lepiej przeżywają zimę w gruncie, ale nie zawsze. Ja miałam tak zadołowane siewki klonu palmowego i nie wiem czy dały radę. Też będę wypatrywać jak Ty
kasiab 06:13, 10 mar 2026

Super podziałałaś Gosiu! Piękne masz oznaki wiosny chyba się skuszę na przebiśniegi bo u Ciebie wyglądają uroczo
mirkaka 17:32, 10 mar 2026

No to bardzo dużo podziałaś
Co to za wilczomlecz tak pięknie startuje?