Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

Gosialuk 22:13, 07 maj 2019

Urszulla napisał(a)

To orliki masz dziś z 50 gąsieniczek z moich wyzbierałam!

Cleome wysiewam w domu bo i tak dopiero po Zośce do gruntu dawałam. Lubią mokry teren są wtedy olbrzymie

Czytałam u ciebie o tych gąsiennicach, dobrze, że złapałaś je na gorącym uczynku.
Dziś kupowałam ziemię, żeby posadzić w końcu surfinie i petunie na balkonie. Przy okazji popikowałam rosplenice i kocimiętkę kubańską. Jutro może posieję cleome, bo ciekawa jej jestem. Jak lubi mokry teren, to powinna u mnie dobrze rosnąć.
Gosialuk 22:14, 07 maj 2019

Waclaw napisał(a)

Uhm

marba 23:31, 07 maj 2019

Gosialuk napisał(a)

Czytałam u ciebie o tych gąsiennicach, dobrze, że złapałaś je na gorącym uczynku.
Dziś kupowałam ziemię, żeby posadzić w końcu surfinie i petunie na balkonie. Przy okazji popikowałam rosplenice i kocimiętkę kubańską. Jutro może posieję cleome, bo ciekawa jej jestem. Jak lubi mokry teren, to powinna u mnie dobrze rosnąć.

Gosiu, wysiewałaś kocimiętkę kubańską? Wzeszła bez problemów? Mam nadzieję, że będziesz zadowolona, z niej wyrastają dość wysokie krzaczki, będzie widoczna z daleka.
Gosialuk 09:47, 08 maj 2019

Basiu wczoraj pikowałam rosplenicę i kocimiętkę z nasion od ciebie. Kocimiętki mam 11 szt, a rosplenicy też coś koło tego.
marba 23:51, 12 maj 2019

Gosieńko, fajnie, że wzeszły Ci naionka, takie rośliny własnoręcznie wyhodowane cieszą najbardziej.
Wspaniale, że wybierasz się do Wojsławic, cieszę się, że będę mogła Cię poznać.
Doranma 07:48, 13 maj 2019

Gosiu, jak Twój weekend? Co zdziałałaś?
Gosialuk 00:05, 14 maj 2019

Dorotko pojechaliśmy dopiero w sobotę i to koło południa - ach te dzieci Najpilniejszą sprawą było posadzenie paproci, które w czwartek przywiozłam od Kasi z Mojej bajki. Do tego u pana Bylinowego kupiłam 3 długosze królewskie, w tym jeden purpurascens i rodgersje tarczowatą. Na działce czekały jeszcze 3 doniczki z pluskwicą Brunette.
Trochę poszalałam z zakupami, ale nie mogłam się oprzeć. Tak marzyła mi się rabatka leśna w tym miejscu.

Najpierw jednak trzeba było przekopać miejsce. Wcześniej przez dwa lata leżała tam sterta gałęzi, więc trawy i chwastów nie było dużo. Tylko dzikie maliny poprzerastały trochę. Ziemia niestety trochę za mokra, aby się fajnie robiło. Miałam dać tam jeszcze tawułki Arendsa, które od marca rosną w donicy na balkonie, ale miejsca brakło. Czeka mnie poszerzanie następnym razem.

Potem zmęczona przeniosłam się do jagodnika powybierać chwasty. Tam przekopane miałam jesienią i muszę stwierdzić, że u mnie na glinie się ta metoda sprawdza. Ziemia była sypka i nawet widłami amerykańskimi dawało się pracować, co rzadko się u mnie zdarza. W tamtym roku posadziłam maliny pomiędzy winogronami, ale muszę je przesadzić. Zastanawiam się tylko czy nie będzie za ciasno na tym pasie pomiędzy. Od porzeczek do winogron jest około 2 metry. Maliny lubią się jednak rozłazić na boki.

Zabrałam się jeszcze za plewienie, ale nie bardzo mi się już chciało, więc ukopałam tylko sadzonki dla koleżanek i pana od którego dostałam w tamtym roku tojeść kropkowaną. Jak to cieszy, kiedy można się podzielić dobrem.

Gosialuk 00:21, 14 maj 2019

Tojeść orszelinowa od Małej Mi przyjęła się.

Smotrawa okazała ma się bardzo dobrze. Bez mojego udziału świetnie sobie radzi sama. A na zdjęciu widać, że łatwo nie jest.

A tu tegoroczne nasadzenia. Tawułki Arendsa na południowym skraju zadrzewień. Ciekawe czy dadzą radę. Mam nadzieję, że nie będzie tam dla nich za sucho.

Moja pluskwica się rozrasta, ciekawe kiedy zakwitnie. Podobno czasem trochę trzeba poczekać na kwiaty. Obok trafiły paprocie od Katki. Kolejny leśny zakątek się tworzy.

Gosialuk 00:29, 14 maj 2019

A teraz z innej bajki. Róże przesadzone rok temu rozrosły się. Liczę na obfite kwitnienie.

Poniżej bodziszki - już prawie nie widać ziemi.

Jaśminowiec Aureus w dąbrówce świeci.

Obgryzioną świdośliwę orliki przerosły. Czekam na kwitnienie.

marba 00:39, 14 maj 2019

Gosialuk napisał(a)

Jaśminowiec Aureus w dąbrówce świeci.

Ale fajnie to wygląda. Ciekawy kolor ma ten jaśminowiec. Nie wiedziałam nawet, że istnieje taka odmiana.