Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

sylwia_slomc... 09:32, 04 maj 2019

Nie koniec tylko początek, niepowodzeniom sie nie poddajemy, walczymy dalej sadzimy do skutku i będzie efekt z roku na rok lepszy
Urszulla 19:47, 04 maj 2019

Rabaty tak jak u mnie rodzą się w bólach a potem przez 3 lata dojrzewają do efektu który można pokazać. Całkiem Cię rozumiem a gdy masz tyle strat to nie zazdroszczę.

Schodki już niedługo będą a Twój domek kojarzy mi się z wątkiem w Kubusiowie, choć trochę inne otoczenie i scenerie może w deszczowe chwile pooglądasz.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3433-kubusiowo-ii

https://www.ogrodowisko.pl/watek/470-kubusiowo

Anda 19:53, 04 maj 2019

Schodki bedą, super Fajnie, że teść pomaga i nie musisz gdzieś zamawiać.
Szkoda roślinek, ale na takich pięknych i bardziej dzikich terenach to chyba jednak normalne. Masz za to naprawdę piękne widoki i spokój.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
MalgosiaW 20:16, 04 maj 2019

Widoki boskie. Ta przestrzeń, można wypocząć od miasta.
Waclaw 22:02, 04 maj 2019

Lubię Twoją działkę bo podobna jest do mojej - naturalistyczna. Nie przejmuj się ubytkami. Ja znam to uczucie. U mnie najpierw złodzieje a teraz bobry.
najpierw nerwy a później ... robię swoje nadal.
Tak jak napisała Sylwia: efekt naszej pracy z roku na rok będzie lepszy.
Czekam na fotkę gotowych schodków.
Gosialuk 22:38, 04 maj 2019

Sylwio wcale się nie poddaje, tylko w tym momencie to chwalić się nie ma czym. Liczę jednak, że w lecie będzie już widać co nieco.

Ula dobrze powiedziałaś. W bólach i to zarówno jeśli chodzi o przygotowanie jak i o efekt nasadzeń. W sumie myślałam, że z tym drugim trochę łatwiej będzie.

Ewo powoli prace postępują. W przyszłym roku lub jeszcze w następnym chcemy całkiem już skończyć domek. Doprowadzić prąd, zrobić łazienkę i oczyszczalnię roślinną. Tak, że plany są cały czas. Co to dzikich terenów to zgadzam się w stu procentach. Dziś przez chwilę padał deszczyk, a ja w fotelu na tarasie słuchałam ptaków i myślałam co by tu jeszcze...

Gosiu o tak. Mąż twierdzi nawet, że mi roślinki całkiem świat przesłoniły, bo nic tylko na działkę bym jeździła.

Dziś też byłam, ale na sam początek, to z własnej głupoty niemiłą przygodę miałam.
Próbowałam wjechać samochodem i utknęłam w połowie drogi. Wczoraj tam porządnie musiało pucować, a z początku tak bardzo tego nie było widać. Godzinę się męczyłam podkopując, podkładając deski, w końcu z pomocą sąsiada udało się wycofać, bo nawrócić nie ma gdzie. Co mnie podkusiło nie wiem, bo zwykle ja bardziej bojąca się jestem, w dodatku byłam sama bez męża. Ot głupota i zaćmienie umysłu chwilowe.

Może wczoraj jakoś tak mało optymistycznie zakończyłam, ale w sumie przez te parę dni zrobiłam całkiem sporo.

Tu są posadzone jeżówki.

Tu rośnie odętka wirginijska biała. Obok powojnik bylinowy Cassandra, jak ustaliłyśmy z Anią Małą Mi, a do tej pory przekonana byłam, że to barbula i przy przesadzaniu dziwiłam się, że ma rożłogi. Jeszcze tawułki Arendsa dołożyłam, dzieląc je przy okazji.

Tu kolejne miejsce obsadzone. Przetacznikowiec wirginijski, przesadzone różowe floksy, a wyżej jeszcze zawilce japońskie różowe. Na drugim zdjęciu dziś też już obsadzone w całości - omieg wschodni w towarzystwie kolejnych floksów, bo tam gdzie były wcześnie dość słabo rosły.

Gosialuk 23:13, 04 maj 2019

Tu rośnie ożanka w towarzystwie astrów (chyba sercolistnych) i jakieś odmianowej dziewanny, którą wykopałam od mamy i podzieliłam.

Ostróżki (mama dostała siewki od sąsiadki i się ze mną podzieliła, szałwia Caradonna podzielona, kłosowiec od Kasi przesadzony i rozchodniki od Gosi. A i jeszcze tam wcisnęłam chabry od Anitki, ale zdjęcie nie obejmuje wszystkiego

Te floksy posadzone w tamtym roku ładnie nabrały masy, po małych roszadach między nie i rudbekię Goldstrum doszły przetacznikowce syberyjskie, bodziszki żałobne, a całkiem z przodu przed rudbekią fiołki motylkowate.

A tu w tamtym roku przesadzane siewki szałwii. Ciekawe jak zakwitną, bo trzy różne szałwie tam miałam. Jeszcze pokażę wam jarząba szwedzkiego - zaczyna rozwijać listki.

Oczywiście to nie wszystko, ale zanudziłabym was opisami.
greg66 23:31, 04 maj 2019

Gosiu no i pięknie już widzę jak łąka zacznie kwitnąć tyle kwiecia na pewno zrobi niesamowite wrażenie, no to będą ekstra widoczki
la_estrellita 07:53, 05 maj 2019

Gosialuk napisał(a)

Oczywiście to nie wszystko, ale zanudziłabym was opisami.

Skoro tak uważasz... ale jak to wszystko zakwitnie to możesz mnie śmiało „zanudzać” zdjęciami .
Gosialuk 00:14, 06 maj 2019

Grzesiu i Agnieszko oby to wszystko pięknie kwitło. Na pewno będą zdjęcia.

Na razie u nas zimno i pada. Poniedziałek też ma być taki. Na działce tak mokro, że nic w ziemi się nie da zrobić, bo klei się straszliwie. Nawet z plewieniem nie wiem czy wyschnie wystarczająco do następnej soboty.

Wstawię kilka fotek z piątkowej wyprawy w okolice Łubna. Specjalnie wybraliśmy się rano, żeby zdążyć przed zapowiadanym deszczem. Na żółtym szlaku. I nasz pies przewodnik.

Potem weszliśmy na ten pagór widoczny na pierwszym zdjęciu.

Łąka kwietna widok w górę i w dół.