Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 11:27, 24 wrz 2012

Zdjęcia ogrodowe udało mi się zrobić dzisiaj, dosłownie przed chwilą, bo w weekend miałam nieoczekiwanie wesoły weekend, z nocnym Krakowem włącznie i w miłym towarzystwie. Widziałam już, że niektórzy też.
Od czego by tu zacząć?

I jabłecznie...albo jabłkowo raczej...

ell 11:43, 24 wrz 2012

Tyle jabłuszek - u mnie aż 6 szt było - nie wiadomo jak dzielić , więc było kto pierwszy ten lepszy.
Gabriela 11:44, 24 wrz 2012

Z dziennika budowy:

Posadzone cisy Hicksii wokół placyka z ławką, wyściókowane skoszona trawą, a wokół wschodzi posiana trawka.

Wschodzi posiana trawa na części magnoliowo- klonowo-leśnej. Chwaściki też, ale wyrywamy radośnie.
W ogóle polecam zakładanie trawnika z siewu we wrześniu, to już nasz drugi raz. Owszem, była susza, ale nie podlewamy w ogóle i rośnie, po tych kilku deszczowych dniach ziemia jest w sam raz wilgotna, rano jest dużo rosy.

A tutaj trawa posiana na skarpie i powyżej skarpy, pomiędzy częścią z jekyllową a warzywną. Tu żadnych chwastów, przyłożyłam się osobiście, za to nornice powodują że przestaje być równo. Widać też połowę z czterech głogów, które się ostały.

Goła ziemia na skarpie oczekuje na rośliny, sama nie wiem do końca co i jak, będę myśleć przez zimę.

Aleja lipowa, na razie prowizoryczne paliki i wiązania, ale porządne już kupione, mąż z synem wbiją pewnie w tym tygodniu, o ile dostaniemy gdzieś gumową taśmę do wiązania drzew. Gdzie to się kupuje?
Widok na ławkę:

I widok z ławki:

W tym roku jeszcze tylko zlikwidować straty po totalnej porażce z łąką, czyli przemielić,, wyrównać i wysiać trawę jeszcze raz. I jeszcze wsadzić grabowy żywopłot - z lekkim łukiem, odzielający część z kręgiem ogniskowym od jekyllowej, pośrodku mini alejka wzdłuż której rosną (mam nadzieję) ocalałe głogi. No, to tyle...
Przyjemności za chwilę.

Gabriela 11:45, 24 wrz 2012

ell napisał(a)
Tyle jabłuszek - u mnie aż 6 szt było - nie wiadomo jak dzielić , więc było kto pierwszy ten lepszy.

O, cześć Elu. Jabłkowy rok w tym roku, a ja się chciałam pochwalić wielkościa tych malinówek i renet, zresztą widziałaś na własne oczy.
popcorn 11:49, 24 wrz 2012

Ale cudnie! Jak lipy podrosną to będzie cudne miejsce!! Z widokiem na ławeczkę otoczoną strzyżonymi cisami - miodzio! Jabłuszka mniam, tę drugą odmianę chyba też mam - James Grieve albo Champion?

pozdrawiam!!
Gabriela 11:51, 24 wrz 2012

Ach, jak przyjemnie...

pagap 11:54, 24 wrz 2012

Witaj Gabrysiu pospacerowałam sobie po twoim ogrodzie i powiem ci, że badzo ładnie się zmieniał, nie do porównania jest teraz ta rabatka z różami pod domem i jakie ładne kratki dostały A ta doniczka niebieska potrójna bomba gdzie ją kupiłaś? pozdrawiam i zapraszam w odwiedziny miłego dnia
popcorn 11:54, 24 wrz 2012

Gabi czy Twoje rugosy też całe w owocach? Będzie chyba ciężka zima, bo urodzaj wszelkich owoców - róży też
pięknie u Ciebie! A jak się róże przebarwią na żółto dopiero będzie widok!
pozdrawiam!!
Gabriela 11:59, 24 wrz 2012

Monic 12:04, 24 wrz 2012

Gabrysiu, śliczny ten kącik z ławeczką i cisami. Najbardziej jednak zachwyciły mnie te niebieskie dzbanuszki - toż to cudeńko!!!