Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 22:02, 24 wrz 2012

Bożenko, z łąką nie wyszło, bo tam ciszę i spokój miały wszystkie krety i nornice i założyły sobie osiedle, zapewne nieźle imprezowały. Po skoszeniu na początku sierpnia okazało się, że jest pełno kopców, dziur, no naprawdę niewyobrażalna ilość, w ogóle nie można po tym chodzić. W ciągu kilku dni po skoszeniu, moje koty miały używanie i codziennie leżał zezwłok nornicy, wielkiej, grubej i tłustej, co najmniej jeden kret też poległ. Miejsce zrobiło się bardzo nieciekawe, więc z żalem, ale równamy i siejemy trawę, tak jak było, Jasne, że będzie tam koniczyna też, ale przynajmniej będzie jakoś wyglądało, tak jak rok temu. Rosną tam trzy ozdobne jabłonie i mirabelka, może przynajmniej nic ich nie zje.
viva 22:06, 24 wrz 2012

Gabrysiu, dzięki za zdjęcia Trawnik majowy
Placyk z ławeczką robi wrażenie... na skarpę przyjda Ci na pewno wspaniałe pomysły, nasadzenia między trawnikami będą bardzo ładnie wyglądać.
EPODLAS 22:10, 24 wrz 2012

Gabrysiu, ławeczka urocza i te schody w ogrodzie. Takie właśnie detale dają ogrodowi smak i urok. Rośliny są ważne, ale i one potrzebują oprawy. Już nieraz zachwycałam się twoim ogrodem, jest urokliwy o każdej porze roku. O mojej rabacie z trawami napisałam ci w moim wątku. Będę ją jeszcze udoskonalać. Założyłam ją dopiero w tamtym roku. Pozdrawiam.
Gabriela 22:12, 24 wrz 2012

Ze wspaniałymi pomysłami na skarpę, to właśnie jest kłopot. Co byś posadziła Vivo, Ty przecież też masz skarpę, przypomnij co na niej jest.

Jeszcze pokażę co będę sadzić na zimę, narcyzy pod oczarem na żółtej rabacie, błękitne krokusy na jekyllowej, a fioletowe czosnki na angielskiej.

Bogdzia 22:13, 24 wrz 2012

Gabriela napisał(a)
Bożenko, z łąką nie wyszło, bo tam ciszę i spokój miały wszystkie krety i nornice i założyły sobie osiedle, zapewne nieźle imprezowały. Po skoszeniu na początku sierpnia okazało się, że jest pełno kopców, dziur, no naprawdę niewyobrażalna ilość, w ogóle nie można po tym chodzić. W ciągu kilku dni po skoszeniu, moje koty miały używanie i codziennie leżał zezwłok nornicy, wielkiej, grubej i tłustej, co najmniej jeden kret też poległ. Miejsce zrobiło się bardzo nieciekawe, więc z żalem, ale równamy i siejemy trawę, tak jak było, Jasne, że będzie tam koniczyna też, ale przynajmniej będzie jakoś wyglądało, tak jak rok temu. Rosną tam trzy ozdobne jabłonie i mirabelka, może przynajmniej nic ich nie zje.

No tak masz rację nie ma co nornicom wczasów urządzac.
Pszczelarnia 10:23, 25 wrz 2012

U mnie z niekoszeniem to samo. Spacery, wczasy i uzdrowisko dla tego tałatajstwa.

A może jałowce sabińskie z czerwoną różą okrywową? Jeśli lubisz.
popcorn 10:25, 25 wrz 2012

własnie, moze roze okrywowe na tę skarpę??
pozdrawiam!
PS WOW ILE CEBUL!!
betysia 10:29, 25 wrz 2012

Gabrysiu witam cie bardzo serdecznie i cieplutko!!!!!
...alez zdjecia, jaka zielen, jakiez roze, jakiez kolory, laweczka i plany....oj dech zapiera!!!!
juz bylo cudownie w twoim ogrodzie ale to co zaplanowalas...oj to bedzie uczta dla oczu i ukojenie dla duszy....noch no wszystko wszystko ruszy po zimie....cudnie!
pozdrawiam i cudownego dnia zycze i owocnych prac w cudownej aurze....
Tess 11:59, 25 wrz 2012

Gabrysiu, nie wiem, jak to się stało, że w Twoim ogrodzie chyba jeszcze nie byłam...

A tu tak pięknie!

Placyk z ławeczką, prześliczne róże pnące przy domu, aleja drzew, ścieżka, rabata lawendowo-bukszpanowa, schodki...
No, wszystko urocze

Na skarpę to ja bym dała nie róże (choć cudne są), tylko hosty, żurawki i tawki. Bo mnie się wydaje, że ona za rok, dwa będzie raczej stanowiskiem dla lubiących półcień. Czy sie mylę?
Danusia w Zimozielonym dała na skarpę hosty i tawki, cudnie to wygląda.
Gabriela 15:23, 25 wrz 2012

Jałowce sabińskie raczej nie, bo niedaleko są grusze i te głogi, więc nie jest to pod względem zdrowotnościowym dobre zestawienie.
Róże to ja kocham i bym chciała, ale mój małżonek już by tego nie zniósł, więc dla dobra związku nie będę go narażać (związku) dla paru głupich róż.
Teresa ma rację, tam za jakiś czas będzie cień, ale za dłuższy niż krótszy i teraz hosty i żurawki cierpiałyby na patelni. Kawałek przy schodach jest już właściwie wymyślony - bukszpan, bodziszki i przywrotnik, żeby było kompatybilnie z jekyllową, ale co do reszty, strasznie, strasznie marudzę.