Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Bogdzia 21:03, 15 kwi 2013

Pozdrówka przesyłam.
Kasiek 10:23, 24 kwi 2013

Milego dnia Ci zycze
Mala_Mi 21:22, 24 kwi 2013

Zaglądam co ciekawego Spokój jest Też dobrze
AniaDS 23:32, 27 kwi 2013

Gabriela 15:41, 28 kwi 2013

Drogie i drodzy, czy uwierzycie że nie miałam czasu zrobić zdjęć? A w tym czasie zakwitły i przekwitły żółte narcyze, było lato z upałami, drzewa i krzewy wypuszczają różne kwiatki i listki i ja w tym wszystkim byłam i nie nadążałam z pieleniem, czyszczeniem, przesadzaniem. Dalej jestem spóźniona, w dodatku p. Basia znalazła pracę na etacie i nie mam nikogo do pomocy. A mój mąż dostał łokieć tenisisty, więc kosi lewą ręką, mył szklarnię lewą ręką i robi wszystko co można robić lewą ręką. Wobec powyższego nasz syn pomaga w tym roku jeszcze bardziej, ale to chyba nie jest to, co siedemnastoletnie tygrysy lubią robić najbardziej.
Lato skończyło się z dzisiejszym porankiem, wypełniłam PIT-y i poweselałam, bo dopłacam państwu mniej niż zwykle, chłopaki pojechały na tenisa (mąż w charakterze widza ze swoim łokciem), w piekarniku siedzi sernik kremowy z ogrodowiskowego przepisu, a ponieważ druga część pieczenia trwa aż 70 minut, wyszłam na tę zimnicę po mokrym zrobić zdjęcia.

Pojawiły się u mnie nowości: dwa nowe oczary, tulipanowiec, klon pensylwański, trzymieliny, które jesienią mają te śliczne jaskrawe owocki i przede wszystkim angielskie kaliny - Ann Russel i kalina martensii. Od razu z kwiatami, które zabójczo pachną i wyglądają. Dzidko i Jasiu, bardzo dziękuję za zachętę, warto. Posadziłam te kaliny na mojej "ścianie lasu" i na tle tej zieleni te krzaczki już są ładne, a ja już widzę jak będzie kiedy osiągną wielkość docelową ponad 3 m.
No więc kalinka, kalinka, kalinka maja

A to już kalina mariesii, jeszcze w pąkach:

"Ściana lasu" z kalinami,

Kwitną mi mangolie, to jest Rustica Rubra:

A to kwiat poczciwej Susan, jest ich mnóstwo:

Gabriela 15:51, 28 kwi 2013

A tu młodziutkie listki tulipanowca, który rośnie od frontu z teraz już trzema oczarami, żółtym żywotnikiem Zerbina, które stanowią jakby przedłużenie żółtej rabaty. W ogóle mój "przedogród" po lewej stronie ma być ogniście żółto-pomrańczowy. A przedogródek przed domem raczej zielono-spokojno-pastelowy.

Na żółtej rabacie zaczyna się dziać:

Kwitnie omieg, żółte i białe narcyzy:

A tutaj będzie moja kolekcja liliowców, ta starsza, bo dwa rzędy są na żółtej rabacie. Dlatego ten kawałek ogrodu będzie bardzo energetyczny. Rabatę kopał wczoraj w upale oczywiście mój jedynak.

Gabriela 15:58, 28 kwi 2013

Bardzo chciałam mieć klon pensylwański, ze względu na piękną korę, intensywnie zieloną w białe pionowe paski, no i mam. Nie jest duży, ale już widać tę charakterystyczną korę. Właśnie kwitnie, ma żółto- zielone kwiaty na czerwonych pędach.

Przycięłam żywopłot grabowy, już się zieleni.

Aleja lipowa żyje, lipy wypuszczają piękne, młode listki, wszystkie, więc wydaje się że można odetchnąć. Ta odmiana lipy cordata "Greenspire" wcześnie wypuszcza liście, mam jedną sporą lipę, nieznanej odmiany i jest jeszcze łysa.

Patrzę na nie oczywiście z tej ławki.

Gabriela 16:03, 28 kwi 2013

Na tarasie rozsady i śweże obsadzenia doniczkowe na lato:

A w ogrodzie coraz mniej buro:

reni 16:06, 28 kwi 2013

Oj, dzieje się u ciebie.. a ławeczka super
Gabriela 16:08, 28 kwi 2013

Ponarażam Wam się jeszcze, no ale skoro tak długo mnie nie było...

To są tulipany Apricot Beauty i rosną w tym miejscu, bez wykopywania już czwarty sezon. Nie mam pojęcia dlaczego nie były jak inne - jednorazowe. Mam takie jeszcze jedne - od frontu, ale nie znam ich nazwy.

Kwitną brzoskiwnie i czereśnie i ku mojemu zaskoczeniu, mimo że jest deszczowo i zimniej, coś tam brzęczało w tych kwiatach.

Bardzo lubię moją śliwę wiśniową, taki duży, różowy obłok: