Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

grupa_trzyma... 09:10, 05 cze 2013

Witaj, Gabrysiu
Chyba pierwszy raz jestem u Ciebie tak oficjalnie
Trafiłam tu od Agi za sprawą syropu z pędów sosny. Też nastawiłam w tym roku i też, podobnie jak Aga, się martwię. Ja chyba zasypałam moje pędy zbyt dużą ilością cukru. Miałam w przepisie takie proporcje: 80 dag cukru na 1 kg pędów. Część cukru się rozpuściła, reszta zaległa na dnie. Nie będzie to za słodkie?
Gabriela 15:33, 05 cze 2013

Agnieszko, zapraszam.
Syrop jest bardzo słodki i chyba tak ma być. Ja robię pierwszy raz syrop Pini, ale cukru sypnęłam "na oko", tzn. przesypywałam każdą warstwę pędów. U mnie też cukier zbiera się na dnie, ale jest go coraz mniej, bo się rozpuszcza. Przemieszaj dobrze zawartość naczynia, wtedy kryształki cukru powinny łatwiej znikać.
Za radą Hani mam zamiar za trzy tygodnie, po zlaniu syropu, zalać resztę wódeczką i zobaczymy jaki gin z tego wyjdzie.
popcorn 15:40, 05 cze 2013

Zaglądam, pozdrawiam! Gabrysiu pokażesz jak wyglądają Twoje ostrogowce? Zimą zamówiłam sobie nasiona na alle, wyrosły mi całe 3 roślinki Ale zakwitną pewnie może za rok?

pozdrówka
k.
grupa_trzyma... 11:52, 06 cze 2013

Dzięki, Gabrysiu. Zaglądam d słoika codziennie. Jak tak dalej pójdzie, to nie będzie czego zlewać. Trzy tygodnie wystarczą? A później zlać do słoiczka i pasteryzować, czy trzymać w lodówce?
W zeszłym roku robiliśmy nalewkę. Wyszła świetnie. Na zimowe wieczory, żeby się rozgrzać - nie ma nic lepszego.
paniprzyroda 22:21, 06 cze 2013

Witaj Gabrysiu! Przesyłam na priv obiecany przepis na likier różany. Twoje rabaty aż kipią zieloną energią! Pozdrawiam.
Gabriela 11:17, 07 cze 2013

popcarol napisał(a)
Zaglądam, pozdrawiam! Gabrysiu pokażesz jak wyglądają Twoje ostrogowce? Zimą zamówiłam sobie nasiona na alle, wyrosły mi całe 3 roślinki Ale zakwitną pewnie może za rok?

pozdrówka
k.

Zakwitną Karolina, na pewno zakwitną w tym roku, tylko później. Dziwne że nasiona tak słabo wzeszły. Moje kwitną bo są z zeszłego roku i wyrosły już w całkiem spore kępy i mimo że je umęczyłam przesadzaniem na początku maja, to rosną świetnie i nie widać po nich śladu tej operacji. Będziesz ich miała na pewno więcej bo się same wysiewają.
Gabriela 11:29, 07 cze 2013

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Dzięki, Gabrysiu. Zaglądam d słoika codziennie. Jak tak dalej pójdzie, to nie będzie czego zlewać. Trzy tygodnie wystarczą? A później zlać do słoiczka i pasteryzować, czy trzymać w lodówce?
W zeszłym roku robiliśmy nalewkę. Wyszła świetnie. Na zimowe wieczory, żeby się rozgrzać - nie ma nic lepszego.

W moim przepisie jest mowa o sześciu tygodniach więc jestem w połowie. Potem zleję i schowam do lodówki.
Może za późno ścięłaś pędy sosen i zdążyły zdrewnieć i dlatego puściły tak mało soku. No ale ten proces odbywa się powoli, więc miej nadzieję.
Gabriela 11:30, 07 cze 2013

paniprzyroda napisał(a)
Witaj Gabrysiu! Przesyłam na priv obiecany przepis na likier różany. Twoje rabaty aż kipią zieloną energią! Pozdrawiam.

Już Ci odpowiedziałam w prywatnych wiadomościach, na pewno zrobię ten likier i zdjęcia likierowi, bo przynajmniej na początku te płatki w słoju wyglądać muszą zabójczo pięknie.
13:07, 07 cze 2013
Gabrysiu, dzień dobry
W jednym z wcześniejszych wpisów wspomniałaś o szkółce bylin w Krakowie lub okolicy. Próbuję go odnaleźć, ale przeglądam, przeszukuję i... nic Możesz podać jeszcze raz jej nazwę?
Przeszukuję internet i natrafiłam na Bergenię, wydaje mi się, że właśnie o niej wspominałaś?
Czy prowadzą sprzedaż wyłącznie internetową? Zamawiałaś w Bergenii byliny?

AlicyaLK 13:59, 07 cze 2013

Iwa napisał(a)
Gabrysiu, dzień dobry
W jednym z wcześniejszych wpisów wspomniałaś o szkółce bylin w Krakowie lub okolicy. Próbuję go odnaleźć, ale przeglądam, przeszukuję i... nic Możesz podać jeszcze raz jej nazwę?
Przeszukuję internet i natrafiłam na Bergenię, wydaje mi się, że właśnie o niej wspominałaś?
Czy prowadzą sprzedaż wyłącznie internetową? Zamawiałaś w Bergenii byliny?

Tak o Bergenii Gabrysia pisała i pisała też, że można się z nimi umówić na wizytę Ja się właśnie chcę niedługo tam wybrać