Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 20:31, 24 mar 2014

jotka napisał(a)
Moje narcyzy i żonkile jeszcze czekają, więc podziwiam Twoje Za to innych kwiatków u mnie nie brakuje no i zapowiedzi następnych są
Posiedzieć na tarasie u Ciebie to może i za chłodno, ale wyjść i popatrzeć to od razu na sercu cieplej

A u mnie na okrągłej rabacie właśnie brakuje teraz innych kwiatów i chyba trzeba by tam wrzucić trochę kolorów cebulowych, żeby było jak między domami, albo od frontu.
Dzisiaj nastąpił definitywny koniec ciepła - rano było +9, a teraz tylko +5 i mokro, brrr
Gabriela 20:35, 24 mar 2014

mira napisał(a)

ten widok w pełni oddaje wczorajsze popołudnie i Twój luz i wypoczynek na tarasie, a dodatkowo czuje się klimat z podkrakowskich okolic - żółty u Ciebie króluje i pasuje po całości, a nawet trawnik też się dostosował
mam pytanie jak przezimowały Twoje hortensje ogrodowe chyba dobrze kojarzę że masz

Moje hortensje ogrodowe przezimowały rewelacyjnie i wszystkie mają grube pąki kwiatowe, co znaczy że jak dobrze dalej pójdzie, będzie ich mnóstwo w tym roku. Okrycia zdjęłam już dwa tygodnie temu.
A Twoje jak się mają? W Tarnowie macie biegun ciepła, więc też pewnie ok.
Gabriela 20:40, 24 mar 2014

an_tre napisał(a)
Posiedziałam na twoim tarasie mimo deszczu piękny relaksujący z niego widok na kwitnące żółtki
pozdrawiam

Urszulla napisał(a)
Bardzo cieszy żółty kolor na początku wiosny
U Ciebie ciekawie się zrobiło.

Bardzo lubię żółty kolor, zwłaszcza o tej porze roku. Te pierwsze kwiatki są jak małe słoneczka, cieszą oczy po zimie.
Doszłam ostatnio do wniosku, że lubię każdy kolor w ogrodzie, nawet różowy, którego kiedyś nie znosiłam, nawet u róż.
mira 21:54, 24 mar 2014

A moja hortensja w gruncie jest nawet ok ale te w donicy młode mają jeszcze maleńkie pączki i nie wiem jak będzie z kwitnieniem - względem bieguna nie przykrywałam , z tym biegunem to historia od kilku lat z tego co obserwuję trochę poszedł na wschód
laurowisnia 10:09, 25 mar 2014

Gabriela napisał(a)

Jak pelargonie są małymi sadzonkami, to teraz bym te kwiaty obcięła, żeby się nie wysilały, tylko rosły dalej. Ale jak jest stara i duża jak moja, to należy uznać że właśnie zaczęła sezon i będzie kwitła już do mrozów a nawet dłużej.

Mam taką i taką, tylko kto te kwiaty będzie podziwiał w suszarni w której stoją, brak mi takiego pomieszczenia jakie Ty posiadasz.
Mala_Mi 16:06, 25 mar 2014

Doszłam ostatnio do wniosku, że lubię każdy kolor w ogrodzie, nawet różowy, którego kiedyś nie znosiłam,

Gabriela, w tej kwestii to my dwie jak jedna
Z narcyzami sie nie podaję, ale po prostu nie stać mnie na coroczne dosadzanie, albo coroczne lanie ostrej chemii.. szkody robi mucha i nie ma jak się przed nią uchronić

EPODLAS 22:59, 26 mar 2014

Żółty kolor nieodłącznie kojarzy się z wiosną. Teraz wszędzie pięknie kwitną forsycję. Wiosna bez tych kwitnących krzewów byłaby uboga. Pozdrawiam.
paniprzyroda 23:04, 29 mar 2014

Dziękuję
A gdyby tak jakaś fotka rabaty przy wejściu do domu Szalenie mi się ono u Ciebie podoba
alinak 23:16, 29 mar 2014

Ja ciągle tylko się bronie przed ostrą czerwienia w ogrodzie i tylko jedna biedna flamantatz tak mi pięknie co roku kwitnie jakby się obawiała że jak tylko zawiedzie to ją natychmiast wyrzucę ....to jedyna czerwień w ogrodzie ...
Gabriela 19:37, 30 mar 2014

Dzisiaj będzie dużo zdjęć.

Idziemy do ogrodu...

posiedzimy i poleżymy na ławce z książką o różach...

Pierwiosnki lepiej trzymają się w ogrodzie niż w domu i świetnie znoszą niewielkie przymrozki.

Napijemy się wody z melisą, cytryną i fiołkami, musi postać parę godzin - pycha.