Gabriela pelargonie w marcu?....to się nazywa pospiech ...ja w ty roku w kompozycjach tarasowych postawiłam na begonie ( różowe i białe ) , lobelię niebieską i albo zasadzę tojeść rozesłaną aurea albo kacankę złocistą ..już kiełki begonii wychodzą w doniczkach do okrągłych białe a do podłużnych różowe .
dla ciebie wiadomość Pv
Anka, Ty się rozkręcasz ogrodowo na całego i na nic się zdało Twoje pisanie, że nie masz czasu i ochoty. Co to za ogrodnik, co nie sadzonkuje, ukorzenia, flancuje, sieje, itp.?
A ci do irysów - co za pytanie, pewnie że chcę. Pisząc że szkoda że nie ma w doniczkach, chodziło mi o to, że wtedy mogłabym mieć też już teraz i się cieszyć, przynajmniej trochę.
Czytałam, odpisałam.
Na moje begonie nie mam odwagi popatrzeć, bo ciągle są w piwnicy. Straszliwie nie mam czasu, w wolnych chwilach czyszczę i plewię, dorywczo bardzo.
Begonie bulwiaste świetnie się mają z lobelią - białe, różowe i błękit czy niebieski lobelii świetnie zagra. Do tego dołożyłabym kocankę szarą, albo szary tymianek, widzę to lepiej niż żółte liście tojeści czy kocanki.
Ten zestaw roślin to jest w ogóle mój ulubiony. Ja będę miała jak zwykle jw., tylko begonie mam czerwone.
Spróbowałam dwa lata temu taras na biało i niebiesko -fioletowo i to było razem strasznie mdłe przy tych moich bardzo ciemnych deskach. Kolorów używać trzeba.
Zwłaszcza jak warunki wybitnie cieplarniane. W dodatku pod sufitem cieplej.
Kwitną u mnie od wczoraj takie wysokie żółte narcyzy, paki na drzewach owocowych zrobiły się takie duże i okrągłe. Pięknie jest w ten pierwszy dzień wiosny.
Zamówienie na łagodną zimę złożyłyśmy teraz cieszymy się piekną wiosną. U nas jednorocznych jeszcze nie ma ale pewnie się w tym roku szybciej pojawią
Na razie u mnie królują stokrotki i bratki