Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 13:14, 23 mar 2014

A u mnie królują żółte, wysokie narcyzy. Są wczesne, zwykle kwitły w połowie kwietnia, po tych drobnych, niskich. Nic dziwnego, że przy tych majowych temperaturach i słońcu nie mogły już wytrzymać.
Pora wrócić na taras, do ławki, poduszek, filiżanek. Dzisiaj nic z tego, bo zaczęło u mnie padać, choć jest nadal ciepło.

Okno firmowe:

I tylko zbliżenia z tarasu, bo jednak dość mocno pada.
Rabaty oczyszczone są wstępnie z większych suchych chabazi, zaskoczyły mnie te narcyzy po prostu.
Trawnik świeżo po wertykulacji, proszę go nie krytykować.

Gabriela 13:21, 23 mar 2014

Dalej chwalę się hipeastrami, które rosną w jednej, większej donicy, tyle że hydroponicznie, w takim żwirku. Mam zamiar na lato wysadzić je do ogrodu, bo wtedy wzmacniają się i przyrastają lepiej niż w ciasnych doniczkach.

Wydaje się wielki, a wcale taki nie jest.

Dużo mniejsze i niższe kwiaty niż biały:

A tu widać jak bardzo się różnią wielkością - każdy z nich.

Cebul jest pięć, ale jedna wypuściła tylko liście, a ostatnia ma nierozwinięty pąk i to też odmiana Picotee, z czerwoną lamówką.

Ciąg dalszy jak się zobi lepsza pogoda, chociaż wtedy nie mam wcale czasu na zdjęcia.
hanka_andrus 13:46, 23 mar 2014

Ogród po zimie najmniej ciekawy, ale już za chwilę ruszą byliny w górę i faktura liści oraz różnorodność zieleni wszystko odmieni.
Mój jeden hipek namyślił się kwitnąć, ale za 2 tygodnie kwiat będzie dopiero. Strajkują mi w tym roku czy co?.Albo jakiś niemy protest?
Agania 14:42, 23 mar 2014

Piękny Hipeastrum, a raczej dwa, ten ż czeroną kreską jest oryginalny, możesz być dumna.........takie narcyzy mogą cieszyć, widać je z daleka fajny masz już widok z tarasu, czyszczenie tych bylin też dało mi w kość,

trawnik już pięknie wygląda

iryski już pokazuję u siebie możesz już zacząć wyobrażać je sobie u ciebie w rabacie
barbara_kraj... 18:49, 23 mar 2014

Gabriela napisał(a)

Ile przestrzeni! Gabrysiu, masz wielkie pole do popisu!
A na obrzeżach ogrodu forsycje, czy oczary? Chociaż wydaje mi się, że te ostatnie pewnie już przekwitły.
Bogdzia 19:12, 23 mar 2014

Żółte narcyzki cudnie wyglądaja na tle zielonej trawy . U mnie deszczyk dziś pada , moze jutro zrobi troche przerwę.Pozdrówka.
Mala_Mi 21:08, 23 mar 2014

A u mnie nie pada, tylko wieje.... serce moje zakrwawiło na widok narcyzów...... trudno.... zgodnie z zasadą uprawiam to co chce , a nie co ja chcę
Madzenka 21:11, 23 mar 2014

Łany żółtych narcyzów potwierdzają nadejście wiosny. Jak dajecie radę zrobić wertykulacje takiego wieeeeelkiego trawnika?
paniprzyroda 23:20, 23 mar 2014

Przyszłam pooglądać narcyze Jaki widok, górki u mnie płasko. Prawdziwa wiosna u mnie zaczyna się wtedy, kiedy zakwitają łany zawilców w lesie, a to już za momencik
laurowisnia 09:08, 24 mar 2014

Podziwiam i widok i te kępy narcyzów.
Wczoraj miałam krótki wyjazd i w drodze widziałam już rozwijające się łany zawilców, tak więc wiosna już.
Pelargonie u mnie pierwszy rok również chcą kwitnąć, nie wiem czy obrywać kwiaty, czy zostawić.