Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » ogród (nie)Mocy

ogród (nie)Mocy

Mariposa 19:20, 03 sty 2019

Dragonka napisał(a)

jak coś chce robić w ogrodzie, jest niechętny, bo
a) ' mnie tam dobrze w bloku było ',
b) 'ja się tu przeprowadzać nie chciałem',
c ) ' świeżego powietrza mam dosyć w pracy '

Basiu, wypisz-wymaluj mój eM, tylko c) w jego wykonaniu brzmi "świeże powietrze mi szkodzi", bo "lubię widzieć, czym oddycham". Możemy sobie podać ręce!
Dragonka 19:20, 03 sty 2019

makadamia napisał(a)
O mało co nie przegapiłam tego wpisu

Basiu, rzecz podstawowa: zawsze szczerze i prosto z mostu. Nie umiem czytać między wierszami

Próbowałam z żywopłotem z obu stron ale mam wrażenie, że efekt był dość klaustrofobiczny. Choć ktoś inny może uznać że przytulny
Wbrew pozorom, na odrzucany śnieg najlepsze są byliny - ścinasz je jesienią do gołej ziemi, a one na wiosnę wschodzą znowu i nawet nie wiedzą, że góra śniegu w międzyczasie na nich leżała
Jeżeli miałby być żywopłot, to trzeba by było zostawić trochę miejsca na ten śnieg. Akurat przy tej studzience byłoby w sam raz

O warzywnik musisz podpytać doświadczone dziewczyny - mnie nie ciągnie w te klimaty. AgataP z bylinowego i AgnieszkaW z księżycowego na pewno mają.

Muszę lecieć - chłopaki kończą basen. Jutro kontynuujemy

Asiu, ja i tak jestem Ci ogromnie wdzięczna, że mi tak dużo już czasu poświęciłaś a i Twoje pomysły to przyjemny powiew świeżości do marazmu jaki mnie ostatnimi czasy ogarnął, teraz czuję, że może ogród żyć jednak będzie. Dzięki za pozytywnego kopa, jakby co, kop śmiało nadal

O żywopłotach myślę teraz- mnie brakuje takiego 'przestrzennego oka', dla mnie ładnie wygląda jak zielono namalowane, ale ufam Ci w pełni jeśli mówisz, że na tak małym terenie będzie klaustrofobicznie. Będę musiała pomyśleć nad inną formą zasłonięcia się od drogi wewnętrznej i sąsiadów za łączką. I tak na tarasie przebywa się tylko latem, może jakieś drzewka? Trochę zwiewniej będzie i zniknie efekt trumny
Dragonka 19:22, 03 sty 2019

Mariposa napisał(a)

Basiu, wypisz-wymaluj mój eM, tylko c) w jego wykonaniu brzmi "świeże powietrze mi szkodzi", bo "lubię widzieć, czym oddycham". Możemy sobie podać ręce!

buahaha, Elu a ja myślałam, że tylko mój taki lewy do ogrodu
Dragonka 20:00, 03 sty 2019

ależ się rozpisałam dzisiaj, znikam już, na dobranoc taka anegdotka- reakcja eM na wizję Asiową z żywopłotem wysokim na 2m zasłaniającym blaszak i ten kawałek podjazdu do niego:
"No ja przecież od początku mówiłem, żeby tam wysoki żywopłot dać".

Że hę??
wtf, przemknęło mi przez głowę..ty żeś mówił
sylwia_slomc... 21:13, 03 sty 2019

Hej, a może by tak właśnie Nim pokierować by myślał, że to Jego pomysły???
Odebrało by w przyszłości argumenty typu: Ja tego nie chciałem
Wiolka5_7 21:37, 03 sty 2019

Fajne te twoje rozmowy z eMem
ja swojego ostatnio planiując nowe rabaty postawiłam go przed faktem dokonanym....przyjechał z pracy z delegacji i patrzy co się dzieje...a tu żonka wyznaczyła sobie miejsce na nowe rabaty nic nie mówiąc a potem to już poleciało....załatwił mi kompost i po obornik jeździł
Dragonka 21:53, 03 sty 2019

Wiolka5_7 napisał(a)
Fajne te twoje rozmowy z eMem
ja swojego ostatnio planiując nowe rabaty postawiłam go przed faktem dokonanym....przyjechał z pracy z delegacji i patrzy co się dzieje...a tu żonka wyznaczyła sobie miejsce na nowe rabaty nic nie mówiąc a potem to już poleciało....załatwił mi kompost i po obornik jeździł

Oj dobry ten twój emM, też czary odprawiałaś żeby z ksieciunua zamienił się w ropucha,?

Bo szukam instrukcji,przeisu babek guślarek i nic
Wiolka5_7 22:10, 03 sty 2019

Dragonka napisał(a)

Oj dobry ten twój emM, też czary odprawiałaś żeby z ksieciunua zamienił się w ropucha,?

Bo szukam instrukcji,przeisu babek guślarek i nic

Ha ha no musiałam czarować....ale widzę ,że też mu się podoba ogród i dlatego zmienił nastawienie i pomaga

sylwia_slomc... 22:57, 03 sty 2019

Jak widzą pierwsze efekty naszych wysiłków i się Im podoba to często to podejście choć trochę się zmienia, lub przynajmniej przestają stawać okoniem
gogo 02:23, 04 sty 2019

Basiu, witaj w Nowym Roku
Czytam o burzy mózgów, chcę się dołączyć z takimi pomysłami:
1 może zamiast żywopłotu, którym chcesz się odgrodzić od patrzących sąsiadów, dać donice z kratkami na pnącza; żywopłot trochę długo rośnie, a kratki to gotowa zasłona, nawet jak nie ma liści
2 może podpasują Ci takie rozwiązania warzywnika do małych ogrodów, skrzynie ustawione jedna na drugiej; trzeba by policzyć, które rozwiązanie daje większą powierzchnię na warzywa
rzut z góry