Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » ogród (nie)Mocy

ogród (nie)Mocy

Dragonka 17:34, 14 sty 2019

dziękuję dziewczyny, kochane jesteście. Miałam wyjątkowo parszywy dzień dzisiaj, poczytam na spokojnie do poduszki, może mnie zrelaksuje i jutro się melduję.
Renii 22:17, 14 sty 2019

No to przytulam Cię mocno
anpi 22:24, 14 sty 2019

Jutro jest nowy dzień
sylwia_slomc... 22:35, 14 sty 2019

Basiu sorry, że u Ciebie, ale mam pytanie do Toszki, a o odpowiedź poproszę na wątku Abiko "Ogródkowe perypetie" bo to w zasadzie pytanie moje i Agi właśnie.
Ma posadzone róże i obsadzone bylinami, ale pomiędzy tymi bylinami i różami ziemię opanowują mchy, których nie bardzo jest jak pozbyć się w sezonie. Sypała już różności, w zeszłym roku zdjęła wierzchnią warstwę z mchem nie pomaga bo ziemia ciężka, jak rośliny rosną dodatkowo zacieniają i ten mech się panoszy, a róże słabną.
Pytanie brzmi: czy gdyby wiosną te mchy zdjąć ponownie wzruszyć glebę i zasypać korą lub czym innym jako ściółkę to pod tą sciółką mech nadal odrośnie czy nie da rady?
Czy to coś pomoże?
Dragonka 08:30, 15 sty 2019

Renii napisał(a)
No to przytulam Cię mocno

dziękuję Reniu, dobre słowo zawsze się przydaje

anpi napisał(a)
Jutro jest nowy dzień

tez się tak pocieszam, bo wszystko nawet złe, w końcu kiedyś mija.
sylwia_slomczewska napisał(a)
Basiu sorry, że u Ciebie, ale mam pytanie do Toszki, a o odpowiedź poproszę na wątku Abiko "Ogródkowe perypetie" bo to w zasadzie pytanie moje i Agi właśnie.
Sylwia, a pytaj, mnie to nie przeszkadza, wręcz przeciwnie, lubię bo pryz okazji tylu nowych rzeczy się dowiaduję! Zaraz polecę do Agi poczytać tez

makadamia napisał(a)
Basiu, tutaj masz artykuł o tym, jak interpretować pojęcie "półcienisty", a tutaj listę polecanych gatunków.

Pytałam się kiedyś, ale odpowiedź chyba mi umknęła: jaką Ty masz tam glebę? Piaszczystą czy gliniastą? Czy ziemia jest sucha czy niekoniecznie?

Asieńka, no to jakaś pomroczność internetowa mnie ogarnęła, bo wyszukiwałam już po tak głupich tekstach pt. ile godzin słońca rabata cienista i nic, a Ty mi tu taki dokładny artykuł znalazłaś! Na ten drugi się natknęłam już, sporo roślin wymieniają, których oczywiście nie znam, ale na szczęście wujek google ma sporą kolekcję zdjęć
A ziemię 'oryginalną' mam gliniastą raczej- 4 lata temu w ramach budowy/podnoszenia terenu była nawieziona jakaś bylejaka..ale teraz to już chyba się wymieszała.
Dragonka 08:51, 15 sty 2019

Gosialuk napisał(a)
Na róże, to chyba mało tego słonka, ale spokojnie wszystkie rośliny do półcienia powinny się tam udać. Tawułki też spokojnie dadzą radę. Moje rosną po północnej stronie zadrzewionej skarpy i kwitną. A trawy, to chyba jakieś turzyce typu Ice Dance lub śmiałek darniowy - one dobrze znoszą cień. Ciemierniki na pewno dadzą radę, bodziszki, orliki, dzwonek brzoskwiniolistny, może hortensje ogrodowe na drugą część lata. Są takie co kwitną na pędach tegorocznych, więc mniejsze ryzyko, że zimą umarzną.

Gosiu, dzięki za propozycje, ciemierniki mnie zainetresowały, nie widziałam nigdy 'w realu' ale pasują mi bardzo. Tawułki tez lubię, choć chyba udało mi się wszystkie cztery jakie mam zgładzić orliki też śliczne a dzwonek mnie zaskoczył- po nazwie osądziłam, że koloru będzie..brzoskwiniowego a tu taki śliczny fiolecik, chcę go!
Dragonka 08:53, 15 sty 2019

kawa8002 napisał(a)
A może tawułki?
Myślę, że znajdą u mnie miejsce podobają mi się strasznie ich kwiatostany
Dragonka 09:01, 15 sty 2019

Na frontową nie mam pomysłu doskonałego ( jak zwykle, hehe), wymyśliłam do tej pory tak:

Od lewej jest taki kawałek ok 1m szerokości, którego nie zagospodarowałam bo zbyt blisko podjazdu, ale.. może tam posadzić jakieś iglaki żeby miejsce na rabacie zyskać?

Dalej pas ok 60-70cm na nim są obecnie maliny, do przeniesienia.

Następnie rabatka właściwa 4x8 m. Bliżej domu chciałam mieć jakiegoś kolumnowego cisa- albo kilka? tylko czy nie rozsadzi fundamentu schodków? Ale chyba nie, im korzenie raczej w głąb niż na boki się rozchodzą, prawda?

W planach mam tu polecaną przez Toszkę hortensję You & Me, ze względu na to, że piękna, niezbyt wysoka lubi cień a tu panuje słońce w sumie do południa.

Do tego koniecznie- róże. Myślę o takich wysokich, nie niskich rabatowych, czyli pnące chyba? U Eli Mariposy widziałam propozycje Andy- kilka mi się łokrutnie podoba, jakąś różową lub kremową, Jasmina mi chodzi po głowie..Ale już z Waszych podpowiedzi wiem, że to chyba niezbyt dobry pomysł, bo tam półcień króluje większość dnia, słońce od wschodu do ok 12.00. Tylko co w zamian?

Z lokalnie dostępnych drzewek niewielkich rozmiarów widzę w szkółce brzozę Doorenbos i takie dziwadła: Heptacodium ale duże okazy są chyba zbyt rozrośnięte, potem będzie problem?, i dereń Świdwa Compressa( ma fajne listki, jakby pomarszczone) rośnie jakby kolumnowo, fajne jest. Albo klon jakiś mały?

W nogi jakaś niewysoka szybko rosnąca trawa, rozplenica Hameln? Czytam , ze szybko rośnie, ale to dobrze, ja chcę potfora!!

I co myślicie? czego mi brakuje do tej oazy spokoju?
Dominika11 12:39, 15 sty 2019

Witaj Smoczyco

widzę, że planujecie ostro
będę zaglądać
kasiab 12:45, 15 sty 2019

Basiu Ty zgladzilaś tawułki w ilości 4 a ja lawende 8szt...takie pocieszenie z mojej strony przy planowaniu nie pomogę chętnie poczytam co proponują dziewczyny