Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » ogród (nie)Mocy

ogród (nie)Mocy

kawa8002 20:10, 13 sty 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Do cienia fajne są brunery, zamiast hosty fajna alternatywa

A może tawułki?
Gosialuk 20:11, 13 sty 2019

To jeszcze zależy o jakiej porze dnia. Bo jeśli wcześnie rano lub mocno po południu, to moim zdaniem cienista.
sylwia_slomc... 20:15, 13 sty 2019

kawa8002 napisał(a)

A może tawułki?

Arendsa no pewnie i parzydła leśne
Jeszcze mi się miodunki pstre przypomniały i wilczomlecze, niektóre bodziszki
Dragonka 21:31, 13 sty 2019

Słońce króluje od wschodu do południa ok 12 potem idzie na ogród główny..a rabatka nieduża 4x8 m i chciałabym,zeby połączyła w sobie i zimozielone i kfiatki..i drzewko koniecznie bo patrzę na to z okna kuchni.i róże koniecznie róże tylko czy im za mało nie ofiaruję w zamian,? pomiędzy jakieś trawki może nieduże i jakieś białe i różowe kwitnące.taki spokój i harmonia ma tu być,oaza spokoju.

Tawulki znam kupiłam cztery ale nie jestem pewna czy przetrwają bidulki , bardzo je polubilam.

Gosialuk 21:49, 13 sty 2019

Na róże, to chyba mało tego słonka, ale spokojnie wszystkie rośliny do półcienia powinny się tam udać. Tawułki też spokojnie dadzą radę. Moje rosną po północnej stronie zadrzewionej skarpy i kwitną. A trawy, to chyba jakieś turzyce typu Ice Dance lub śmiałek darniowy - one dobrze znoszą cień. Ciemierniki na pewno dadzą radę, bodziszki, orliki, dzwonek brzoskwiniolistny, może hortensje ogrodowe na drugą część lata. Są takie co kwitną na pędach tegorocznych, więc mniejsze ryzyko, że zimą umarzną.
Renii 22:13, 13 sty 2019

Zana napisał(a)
Skórki od bananów aktualnie suszę na grzejnikach, będą dla róż na wiosnę.

Dobre, ale się uśmiałam-tak pozytywnie oczywiście- do tej pory dawałam na kompost, albo zakopywałam obok mojej jedynej róży. Biorę za wzór i też będę suszyć

Na kompost wrzucam też obierki z ziemniaków- ziemniaczki własnej hodowli to mogę, czy też nie?
sylwia_slomc... 22:18, 13 sty 2019

Z kwitnących takie warunki swietne dla orlików i naparstnic
Renii 22:39, 13 sty 2019

Dragonka napisał(a)

haha,Reniu, no to widzę, że jakby tak popytać, to zwolenników może i by było co przeciwników
Ale rozumiem doskonale, że komuś się podobają, bo pewnie mają swoje zalety, inaczej tyle osób by ich nie miało. Ja dodatkowo jakoś bordowych roślin nie bardzo.. Nie wiem czy uda mi się w ogóle dobrać coś dla siebie?

Też mi się nie podobały bordowe, ale jak byłam u Kapiasa w Goczałkowicach i je zobaczyłam to po prostu wołały, żeby je kupić
Nie mogłam odmówić i teraz się przydały rosną w nóżkach hortek VF
makadamia 08:31, 14 sty 2019

Basiu, tutaj masz artykuł o tym, jak interpretować pojęcie "półcienisty", a tutaj listę polecanych gatunków.

Pytałam się kiedyś, ale odpowiedź chyba mi umknęła: jaką Ty masz tam glebę? Piaszczystą czy gliniastą? Czy ziemia jest sucha czy niekoniecznie?
Toszka 12:39, 14 sty 2019

Dobrze Asiu, że ten artykuł znalazłaś - nie muszę się produkować

Sprostuję tylko, że wilczomlecze są roślinami ewidentnie słońcolubnymi.