Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Catalinasdiary 12:20, 24 cze 2021

Ty maczki a ja w ścieżkach mam onętki
Mgduska 12:44, 24 cze 2021

Catalinasdiary napisał(a)
Ty maczki a ja w ścieżkach mam onętki

A mi się onętki nie udają Taka trudna roślina, się okazuje
Pojawiają się pojedyncze sztuki, ale nie kwitną jakoś spektakularnie. Z siewu w domu w ogóle nic nie wyszło. Parę wsiałam do donic z różami, zdaje się, że tylko tam coś z nich będzie.
Mgduska 12:48, 24 cze 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Sielskie obrazki uwielbiam Co ja bym dała żeby mi się maki i maczki same chciały siać...nie lubią mojej ziemi chyba, kilka prób już było z marnym skutkiem

Maki najlepiej rozsiać jesienią, wbrew pozorom najbardziej lubią żyzną ziemię na rabatach. Maczki kalifornijskie sieją mi się i na rabatach i na ścieżce, wszędzie tam, gdzie wilgoć się trzyma. Sieją się po sezonie, czyli może też warto nasiona rzucić jesienią.
Wiesz, mi się też dużo "łatwych" roślin nie udaje, a za jakiś czas się okazuje, że są, ale nie tam, gdzie się ich spodziewam Im mniej się człowiek napina, tym lepszy efekt.
lilarose 23:16, 24 cze 2021

Mgduska napisał(a)

Maki najlepiej rozsiać jesienią, wbrew pozorom najbardziej lubią żyzną ziemię na rabatach. Maczki kalifornijskie sieją mi się i na rabatach i na ścieżce, wszędzie tam, gdzie wilgoć się trzyma. Sieją się po sezonie, czyli może też warto nasiona rzucić jesienią.
Wiesz, mi się też dużo "łatwych" roślin nie udaje, a za jakiś czas się okazuje, że są, ale nie tam, gdzie się ich spodziewam Im mniej się człowiek napina, tym lepszy efekt.

prawdę powiadasz. Ja 2 lata temu siałam orlayę do doniczek i potem pikowałam na rabatę- niby jakaś zakwitła, ale bez szału. I w następnym roku nic nie wzeszło w okolicy. A w tym roku, niespodziewanie wyrosła mi na ścieżce- wcale nie w okolicy tamtej rabaty. Do tego mam tegoroczne sadzonki, bo znów kupiłam nasiona i w efekcie całkiem sporo orlayi mi kwitnie
Pszczelarnia 23:34, 24 cze 2021

Mgduska napisał(a)
Jacques Cartier, w tym roku niesamowicie obsypany pąkami

No i prawdziwa gwiazda czerwca - Constance Spry, róża o nieprawdopodobnie mocnym, szalonym zapachu, który roztacza nawet po zerwaniu do wazonu. Poza tym jest wielka, rośnie jak wariat i muszę zadzierać głowę, żeby objąć ją wzrokiem. Niedługo zasłoni veluxy sąsiadów

Magdo,

JC u mnie jest dość wiotki - a u Ciebie?

I jak najlepiej prowadzić Constance - jak radzisz? Na płasko przy ścianie, czy da się ją okręcić na obelisku?

Te maczki to rarytasiki!

Martka 08:27, 25 cze 2021

Mgdusko, przywiodły mnie tu Twoje piękne róże, ale pogalopowałam na chwilkę wgłąb wątku, prrr, stop, no mus wrócić do początku. Zaczęłam i czytam porcjami. Świetny ogród i świetne relacje - coś w sam raz dla błądzących w ciemności Pozdrawiam!
mirkaka 21:00, 25 cze 2021

Cofam się i cofam, masz pięknie, róże zjawiskowe, ta biała pod płotem ogromna, to chyba kilka egzemplarzy tam rośnie?
inka74 22:08, 25 cze 2021

Zachwycam się różami )) czy pokazałabyś Constance w całości?
Rench 17:29, 27 cze 2021

Mgduska napisał(a)

Tak z czasem wyglądają wszystkie ścieżki, masowo wysiewają się jednoroczne, tym razem maczki kalifornijskie i maki.

A ja uporczywie wysiewam maczki i nic
April 17:48, 27 cze 2021

Świetnie to wygląda
W tej skrzyni to masz siedmiolatkę? Na fioletowo kwitnie. Co robisz jak przekwitnie?
Ja też mam problemy z prostymi roślinami. Orlayę dziś pikowałam ze skrzynki, do której wysiałam, na rabaty. Mam nadzieję że zdąży zakwitnąć i się rozsiać. Oby na tej samej rabacie
Onętki też mi się nie udawały, ani maki, też nic z tych tak zwanych "prostych" roślin. U mnie nawet werbena patagońska nie chce się wysiać. I nie żebym nadmiernie pieliła. Zielsko musi być duże żeby łatwiej wyrwać