Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Mgduska 21:36, 13 mar 2022

Mrozy uporczywe nie dają wiośnie rozwinąć skrzydeł.
Przybyło parę kwitnących krokusów - i tyle.
Poza tym jest straszliwie sucho. Pogoda piękna, ale mam wrażenie, że zimozielone więdną już nie tylko z powodu mrozów, a suszy fizjologicznej, co oczywiście się ze sobą wiąże. Dziś podlałam ciemierniki i bergenię. Ciemierniki od razu wyglądał lepiej.
Trzeba jednak przyznać, że światło było piękne.

Zanim dotarłam do krokusów, uciekło z nich słońce, więc nie widać żółteczek.

Mgduska 21:46, 13 mar 2022

Dyżurny ciemiernik. Chciałoby się sfotografować coś nowego...

O, tu jest nowe - powstała trzeci komora kompostownika. Starsza prawie się sama skompostowała.

Gdzieś była dyskusja o domkach dla owadów - u nas sprawdziły się najlepiej dwa nawiercone w otworki kawałki drewna, trójkątny i prostokątny - pierwsze piętro i poddasze. Reszta to lipa, w cegłach mieszkają pająki, a rurki są powyciąganie przez ptaki. Nawiercenie otworków zajmuje parę minut, a otworki są zasiedlane jeszcze w tym samym sezonie.

Mgduska 21:52, 13 mar 2022

Tulipany na kwiat cięty - tu wsadziłam zeszłoroczne i starsze cebulki, nawet te malutkie, miks kolorów. Mam nadzieję, że ich uroda przyćmi niepiękny pojemnik

Kalina sztywnolistna, którą również trzeba było podlać.

Magara 23:07, 13 mar 2022

Mgduska napisał(a)

Poza tym jest straszliwie sucho. Pogoda piękna, ale mam wrażenie, że zimozielone więdną już nie tylko z powodu mrozów, a suszy fizjologicznej, co oczywiście się ze sobą wiąże. Dziś podlałam ciemierniki i bergenię. Ciemierniki od razu wyglądał lepiej.

Jak ja się cieszę, że to napisałaś. Miałam dziś dokładnie takie samo wrażenie patrząc na runianki. Ruszyłam nawet po konewkę ale potem stwierdziłam, że chyba jestem nadgorliwa i podlewanie w marcu to przesada. Jutro nadrobię

Z domkami dla owadów też się zgadzam - kupne wydumki się nie do końca sprawdzają, z rurkami mam te same obserwacje - u mnie rurki wyciągał dzięcioł. Od jesieni odkładam wszystkie niepotrzebne kawałki kantówek, też będziemy nawiercać. Zastanawiam się tylko czy zabezpieczać dodatkowo jakąś siatką/kratką czy odpuścić.

Wszystkie Twoje widoczki piękne i optymistyczne bardzo, od krokusów po kompostownik
antracyt 11:08, 14 mar 2022

Masz już trzecią komorę kompostownika? To mnie mobilizuje do zrobienia w końcu komory na liście
Piękne światło uchwyciłaś na ostatnim zdjęciu. Nie wiem, co masz za płotem, ale wygląda przyjemnie tajemniczo
Martka 19:01, 14 mar 2022

Radosne widoczki kompostownik wygląda bardzo apetycznie! Te same mam dylematy z podlewaniem, widzę że straszliwa susza i dziś zastanawiałam się, czy nie trzeba by odkręcić wody w ogrodzie. Jak te biedne cebule mają wyłazić? Na dzień dobry jakieś pomarszczone są i bez wigoru. Pozostałe rośliny także wyraźnie zainteresowane wodą.
Dyskusja o owadach - u mnie było o domkach, nie jestem przekonana do takich domków dla wszystkich owadów, też chyba pójdę w te murarkowe dziurki. Twoje murarkowe świetne

Mgduska 20:06, 14 mar 2022

Magara napisał(a)

Jak ja się cieszę, że to napisałaś. Miałam dziś dokładnie takie samo wrażenie patrząc na runianki. Ruszyłam nawet po konewkę ale potem stwierdziłam, że chyba jestem nadgorliwa i podlewanie w marcu to przesada. Jutro nadrobię

Z domkami dla owadów też się zgadzam - kupne wydumki się nie do końca sprawdzają, z rurkami mam te same obserwacje - u mnie rurki wyciągał dzięcioł. Od jesieni odkładam wszystkie niepotrzebne kawałki kantówek, też będziemy nawiercać. Zastanawiam się tylko czy zabezpieczać dodatkowo jakąś siatką/kratką czy odpuścić.

Wszystkie Twoje widoczki piękne i optymistyczne bardzo, od krokusów po kompostownik

Każdy poradnik ogrodniczy zawiera taką informację, że w czasie odwilży, w dni bezmroźne należy podlać rośliny zimozielone Wiosną jakoś to ulatuje, a przecież nie padało już tak dawno!

Co do kwaterek wierconych - tych jak dotąd żaden zwierz nie niszczył, myślę, że to zamurowanie jest dość twarde i nie do ruszenia.
Mgduska 20:11, 14 mar 2022

antracyt napisał(a)
Masz już trzecią komorę kompostownika? To mnie mobilizuje do zrobienia w końcu komory na liście
Piękne światło uchwyciłaś na ostatnim zdjęciu. Nie wiem, co masz za płotem, ale wygląda przyjemnie tajemniczo

Za płotem jest droga dojazdowa, a że ogród mam za górami, za lasami, droga wije się pomiędzy górami, przez las, do odległego miasta (koloryzuję troszeczkę).
Zimą, przy mocniejszej szklance, albo weźmiesz drogę na raz, albo Cię cofnie - taka to góra. (Jest na szczęście łagodniejszy objazd).
Lubię ten widok. Niedługo zasłonimy się mocniej płotem, żeby nie patrzeć na śmietnik/auto/garaż sąsiada, ale widok na drogę chcę zostawić, żeby z okna w kuchni widzieć, czy już jadą
Mgduska 20:33, 14 mar 2022

Martka napisał(a)
Radosne widoczki kompostownik wygląda bardzo apetycznie! Te same mam dylematy z podlewaniem, widzę że straszliwa susza i dziś zastanawiałam się, czy nie trzeba by odkręcić wody w ogrodzie. Jak te biedne cebule mają wyłazić? Na dzień dobry jakieś pomarszczone są i bez wigoru. Pozostałe rośliny także wyraźnie zainteresowane wodą.
Dyskusja o owadach - u mnie było o domkach, nie jestem przekonana do takich domków dla wszystkich owadów, też chyba pójdę w te murarkowe dziurki. Twoje murarkowe świetne

Cebulowe jakoś tam sobie poradzą, ale na pewno byłyby dorodniejsze. Zimozielonym jest jeszcze trudniej. Mamy na szczęście trochę wody w zbiorniku, luty był deszczowy, teraz woda się przydaje.
Czytasz Capka, to już wiesz, że ogrodnikowi nigdy pogoda nie dogodzi Znalazłam piękne zdanie, akurat na marzec:
'zima broni się przed atakami wiosny' - wypisz, wymaluj
Magara 23:54, 14 mar 2022

Mgduska napisał(a)

Każdy poradnik ogrodniczy zawiera taką informację, że w czasie odwilży, w dni bezmroźne należy podlać rośliny zimozielone Wiosną jakoś to ulatuje, a przecież nie padało już tak dawno!

Co do kwaterek wierconych - tych jak dotąd żaden zwierz nie niszczył, myślę, że to zamurowanie jest dość twarde i nie do ruszenia.

Podlałam. Kran ogrodowy jeszcze zamknięty więc pobiegałam sobie z konewkami z domu, szkody dla zdrowia nie było
Masz rację, czas szybko leci, o tej porze roku cieszymy się, że słońce, a nie zauważamy, że opadów brak.