Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Mgduska 22:17, 17 mar 2022

April napisał(a)
Ja też ostatnio, czyli od zeszłego sezonu, jakaś limonkowo omamiona. Cercisy limonkowe, krzewuszka limonkowa, dosadzana masa hakone All Gold we wszystkie możliwe miejsca
Ale ciemiernika żółtego chyba nie mam. Może któryś z tych wschodnich okaże się żłótawy, ale jeszcze nie kwitną.

Chciałabym się nauczyć kupować w masie Jak dotąd mi się nie udało, ściubię po troszku, ale czuję, że robię postępy, np nerecznicę dokupiłam do tej, którą mam, będą więc trzy - prawie w masie? Hakony też mam pojedyncze, ale tu liczę na ich przyrostowość, poza tym, jeszcze nie wiem, czy lubią mój ogród, jeśli tak, dokupię, dosadzę.
Ciemiernik jest na razie zagadką - ma jeden pączek, jeszcze mu w oczy nie zaglądałam, wszystkie sadzonki są dość dobrze zapakowane, na razie tego nie ruszam.
Mgduska 22:23, 17 mar 2022

Martka napisał(a)
Zakupy bardzo zacne i czekamy na fotki Epimedium jestem bardzo ciekawa. Gdybyś miała chęć znów pooglądać je z bliska i przy okazji zrobić zdjęcie, to nie hamuj się  
U mnie chmurek deszczowych nie będzie przez najbliższe dni, o ile prognozy się sprawdzą. Oby nie. Niektóre rabaty to pieprz, dziś podlałam pierisy.

Edit: Rabata limonkowa Danusi zrobiła na mnie większe wrażenie niż pozostałe chyba. Wybierać jest z czego i spekuluję, że czerwień i limonka będą w ogrodach w natarciu.

Zrobię im zdjęcia z przyjemnością, jak tylko wywiozę sadzonki na działkę. Na razie stoją w kartonie, który chroni je przed zmianami temperatury.
Epimedia są urocze, dzisiaj zajrzałam do kartonu i widzę, że na jednej sadzonce kwiatki się pomału rozwijają. To jest tym bardziej urocze, że skala zjawiska jest niezwykła - to są takie maleństwa, że nie sposób się do nich nie uśmiechnąć
Rabat u Danusi i u Magleski - obie znam tylko ze zdjęć, ale podoba mi się, jaką harmonię mogą stworzyć różne odcienie zieleni z bielą i brązem. I to mówię ja - miłośniczka różów i fioletów - co to forum wyrabia z człowiekiem
Mgduska 19:07, 18 mar 2022

Z pamiętnika ogrodnika:
lwia paszcza przepikowana, sałata wykiełkowała, stipa przypomina już trawę, papryczki rosną w siłę

Magara 23:34, 18 mar 2022

Podziwiam Magda, to wszystko w domu trzymasz? W jakich mniej więcej temperaturach?
Kasiek 23:39, 18 mar 2022

Mgduska napisał(a)

Szkoda, ale z kotem ciężko się dyskutuje.

Ale mam teraz glupawke
Pochwale zielone przeszkole, super sie zapowiada
Gruszka_na_w... 15:38, 19 mar 2022

Jest moc w tych sadzonkach i nadzieja na to, że dadzą w sezonie wiele radości.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Mgduska 20:40, 20 mar 2022

Magara napisał(a)
Podziwiam Magda, to wszystko w domu trzymasz? W jakich mniej więcej temperaturach?

W domu. świeżo wysiane stawiam na parepecie, pod którym jest grzejnik, na południowym oknie, więc mają cieplutko. Po pikowaniu przenoszę pod veluxa, gdzie nie ma grzejnika, jest za to dużo światła, w pokoju nieogrzewanym, gdzie jest jakieś 18 stopni. Musi im wystarczyć, bo potrzebne jest miejsce na następne wysiewy. Papryki i pomidory zostaną n ciepłym parapecie do końca pobytu w domu.
Mgduska 20:42, 20 mar 2022

Kasiek napisał(a)

Ale mam teraz glupawke
Pochwale zielone przeszkole, super sie zapowiada

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Jest moc w tych sadzonkach i nadzieja na to, że dadzą w sezonie wiele radości.

To prawda A najfajniejsze jest, że co dzień kiełkuje coś nowego, to jakby codziennie dostawać prezent
Mgduska 20:45, 20 mar 2022

Jeśli nie ma mnie na forum cały łikend, to znak, że była piękna pogoda.

Otóż była piękna pogoda, a pierwszy dzień wiosny okazał się prawdziwie wiosenny - i pod wieloma względami pierwszy. Pierwsza pszczoła, pierwszy cytrynek oraz pierwsze - uwaga - boćki Serce mi urosło o 2 cm w obwodzie

Po pierwsze - obiecane zakupy

Mgduska 21:13, 20 mar 2022

Poniżej żółtek - Double Ellen Yellow

Dla niego musiałam wydłużyć rabatkę. Trzy taczki żółtej gliny usunęłam z tego miejsca, żeby miał dobry start. Obok trafiło Epimedium Younga Niveum