Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

April 14:10, 10 mar 2022

Mgduska napisał(a)
włosy na głowie układają mi się w znaki zapytania, gdy myślę o tej całej reszcie, gdzie mianowicie ją pomieszczę?

No to jest piękne

Muszę chyba też już wziąć się za wysiewy.
U mnie te znaki zapytania by się tworzyły z innych przyczyn. Nawet jak cud się stanie i coś mi się z tego siewu uda, to kto mi to posadzi na rabaty? Bo ja nigdy nie zdążam wysadzić wszystkiego do ogrodu. W zeszłym roku wysiane naparstnice sadziłam na rabaty dopiero we wrześniu
lilarose 16:05, 10 mar 2022

April napisał(a)

No to jest piękne

U mnie te znaki zapytania by się tworzyły z innych przyczyn. Nawet jak cud się stanie i coś mi się z tego siewu uda, to kto mi to posadzi na rabaty? Bo ja nigdy nie zdążam wysadzić wszystkiego do ogrodu. W zeszłym roku wysiane naparstnice sadziłam na rabaty dopiero we wrześniu

ja mam taką ultra pracowitą koleżankę działkowiczkę, dobrze po siedemdziesiątce i ona tak sobie obserwuje moje sadzoneczki, najpierw brew unosi, że wciąż nie wszystkie wsadzone, mijają tygodnie aż w końcu wpada do mnie w rękawicach i łopatką i krzyczy, że natychmiast, już sadzimy- łapie sadzonki i nie mam wyjścia, lecę za nią
lilarose 16:10, 10 mar 2022

Mgduska napisał(a)
Wiem, że jest wcześnie na cynie, ale chcę je siać stopniowo, więc bez paniki, zdążysz Groszki można do gruntu sadzić już w kwietniu, do tego czasu będę mieć fajne, rozrośnięte sadzonki, a pomidorki - mogłabym posiać za tydzień, ale siałam hurtem, więc się załapały. Papryczki niedługo będę przenosić do większych doniczek, zwolni się miejsce i wtedy będzie następny rzut wysiewów.
Cały czas miałam w głowie te wysiewy i bałam się, że w końcu się zagapię
Ależ to ciekawie brzmi - zbiorowe wysiewy, czy to taka ogólnodziałkowa okazja do hulanek?

może i na hulankach się skończy, kto wie?
mamy oczywiście warsztaciki wspólne w naszym domu działkowca, będziemy sobie razem siali- część osób jest zupełnie zielona i boi się, że im nie wyjdzie. A poza tym zawsze jakaś okazja do integracji jest. Nawet starzy wyjadacze dają znać, że przyjdą- powinno być fajnie.
Martka 20:45, 10 mar 2022

Mgduska napisał(a)
Z pamiętnika ogrodnika:
wysiałam dziś część z tego dobrodziejstwa, które zawdzięczam własnej rozrzutności (włosy na głowie układają mi się w znaki zapytania, gdy myślę o tej całej reszcie, gdzie mianowicie ją pomieszczę?).

Styliści by na takie fryzy nie wpadli a ja już oczyma wyobraźni widzę Madzię biegającą w wałeczkach ze znaków zapytania po ogrodzie
Ja wysiewam wszystko dopiero za tydzień. Hurtowo. Nie patrzę na kalendarze, księżyce, po prostu narwiście sieję.

Gruszka_na_w... 21:19, 10 mar 2022

Skąd wy bierzecie tyle nasłonecznionych parapetów?
Do swojej dyspozycji mam tylko jeden o długości 1.5 m. Na wykorzystanie drugiego nie mam szans, bo przy nim stoi mężowe biurko, którego parapet jest nieodłączną częścią. Reszta parapetów ma niekorzystne oświetlenie słoneczne.
Zawsze pod górkę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 00:28, 11 mar 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Skąd wy bierzecie tyle nasłonecznionych parapetów?

Zdecydowanie się pod to pytanie podpinam
Magda, maczki siać do grunt - ale kiedy???
lilarose 08:20, 11 mar 2022

Mgduska napisał(a)
włosy na głowie układają mi się w znaki zapytania, gdy myślę o tej całej reszcie, gdzie mianowicie ją pomieszczę?).

Magda, to prawdziwa trendsetterka- nie tylko rabaty ale i fryzurę ogrodową nam tu lansuje. No i moje włosy bardzo podatne na taki fryz
Mgduska 08:57, 11 mar 2022

antracyt napisał(a)
No to się zaczęło Za chwilę będzie kombinacja, jak to całe dobro rozlokować
Też mi się podoba ten pomysł na zbiorowe wysiewy

Ty nie wiesz jak, ja nie wiem gdzie Byle nie wyszło - na wcisk i gdzie popadnie. Jest jeszcze odrobina czasu na myślenie i ewentualne powstrzymanie się.
Mgduska 08:58, 11 mar 2022

Kordina napisał(a)
to do Mgduski, coś mi się źle przeniosło i zacytowało:

Jak hulanki, to u Kasi z Ogródu złudzeń i niespodzianek cz.II - ma już przygotowany elegancki salonik ogrodowy

Myślisz, że mamy się czuć zaproszone
Mgduska 09:02, 11 mar 2022

April napisał(a)

No to jest piękne

Ale że udało Ci się je zachować w dobrym stanie do września? To jest godne podziwu, w takiej sytuacji nie masz się czym martwić, wg mnie. To nawet ułatwia komponowanie rabat.