Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Mgduska 22:11, 20 mar 2022

Zamówiłam dwie sztuki For Your Eyes Only, bardzo radosna odmiana, dla rozjaśnienia ponurego zakątka. W miejsce Garden of Roses, która jest cudowna, ale nie w tym miejscu.

Sucho. Ale mamy spory zapas deszczówki po deszczowym lutym. Mam nadzieję, że jak całkiem minie pełnia, zmieni się pogoda. Jak dla mnie, może lać cały tydzień, np. codziennie od 13 do 16.00 aż do piątku włącznie.
Magara 23:54, 20 mar 2022

Tak myślałam, że korzystasz z pogody i weekendowo odpoczywasz

Za info wysiewowe dzięki - dużo nauki przede mną i wypracowywania własnych rozwiązań
Martka 16:37, 22 mar 2022

Ile tu nowości, co podziwiać nie wiem, kosy, krokusy, epimedium, ciemierniki czy wschody? A może fotele oczekujące wiosny??? Nie wiem doprawdy. Bardzo dbasz o swoje roślinki, to się musi przerodzić we wzajemność
Podlewanie wczoraj odpaliłam, od razu wszystko zaczęło rosnąć na moich oczach. Co oczywiście spowalniało znacząco prace, nie wiedziałam czy podziwiać czy wertykulować 
Wysiewy też ulokowałam na poddaszu, dostały dużo słońca i zobaczymy, co dalej.
Mgduska 19:10, 22 mar 2022

Martka napisał(a)
Ile tu nowości, co podziwiać nie wiem, kosy, krokusy, epimedium, ciemierniki czy wschody? A może fotele oczekujące wiosny??? Nie wiem doprawdy. Bardzo dbasz o swoje roślinki, to się musi przerodzić we wzajemność
Podlewanie wczoraj odpaliłam, od razu wszystko zaczęło rosnąć na moich oczach. Co oczywiście spowalniało znacząco prace, nie wiedziałam czy podziwiać czy wertykulować 
Wysiewy też ulokowałam na poddaszu, dostały dużo słońca i zobaczymy, co dalej.

Martko, mi się wydaje, że nic się nie dzieje. Dlatego dziś posiałam następną porcję kwiatów
Do paletek poszły: cynie Zinderella Peach i Lilac (druga porcja) oraz Lime Red, gaura, Didiscus caerulea, lnica purpurowa, onętki w dwóch odmianach, orlaya, dosiewka groszków i jeżówki.

Mam też zagwozdkę z siewkami. W przegródce opisanej jako jeżówka pomarańczowa wyrosły trzy siewki. Obok, w opisanej jako cynia, wyrosła jedna. Kłopot polega na tym, że wszystkie są jednakowe i wyglądają mi na cynie, co by oznaczało, że rąbnęłam się z opisami. A tak się starałam
Magara 22:53, 22 mar 2022

Też miałam wysiane onętki, ładnie powschodziły... W ramach eksperymentu wyniosłam do foliaka, w ramach gapiostwa zapomniałam agro nakryć na noc - szlag je trafił Ale jeszcze się nie poddaję, daję sobie czas na naukę i błędy
Mgduska 08:12, 23 mar 2022

Posiej jak najszybciej, jeśli powschodziły, tzn, że były dobre nasiona i że wszystko zrobiłaś dobrze. Trzeba iść za ciosem
Z sianiem bywa bardzo różnie, nie na wszystko ma się wpływ. W zeszłym roku była bardzo zimna wiosna i u mnie w domu, pod veluxem, było za zimno na siewki pomidorów, wszystko się zmarnowało. Teraz jest słonecznie, więc to, co już wzeszło, korzysta. Dzięki temu mam śliczne lwie paszcze. Żeby być niezależnym od pogody, trzeba mieć lampy, maty grzewcze, itd. Bez tego to zawsze jest trochę loteria.
antracyt 09:22, 23 mar 2022

Ja się z resztą wysiewów wstrzymuję do kwietnia, teraz nie ma już miejsca na nowe kuwety i doniczki
Magara 16:14, 23 mar 2022

Chciałam dziś wysiać ale nie mam mogę znaleźć nasion - diabeł ogonem nakrył bo na pewno nie wysiałam za pierwszym razem całej paczki
Magda, po ilu dniach pomidory powinny się pokazywać? Siałam 16go, i nic Martwię się czy u mnie nie jest jednak za zimno na takie zabawy.
lilarose 20:39, 23 mar 2022

ja muszę szybko powynosić wysiewy do mojego taty, on ma sporo miejsca na słonecznych parapetach a u mnie nie ma już gdzie stawiać
a jeszcze tyyyyle nasion w torebusiach!
Mgduska 21:42, 23 mar 2022

antracyt napisał(a)
Ja się z resztą wysiewów wstrzymuję do kwietnia, teraz nie ma już miejsca na nowe kuwety i doniczki

W kwietniu będzie można groszki wyprosić do ogrodu, zwolnią sporo miejsca

lilarose napisał(a)
ja muszę szybko powynosić wysiewy do mojego taty, on ma sporo miejsca na słonecznych parapetach a u mnie nie ma już gdzie stawiać
a jeszcze tyyyyle nasion w torebusiach!

Tak, u mnie też już zapchane, a za moment trzeba będzie pikować pomidorki. Chyba czas pomyśleć o makramach, w każdym razie w poziomie już się za bardzo nie rozwinę.