Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Magara 23:53, 08 mar 2022

Magda, mam jeszcze trochę nasion maczków od Ciebie, siać je teraz w kuwetkę czy poczekać?
Mgduska 08:14, 09 mar 2022

Teraz to już bym poczekała i od razu do gruntu. Ach, jak dobrze, że zostawiłam w gruncie etykietkę, gdzie je posiałam, jak nic dawno bym zagrabiła, albo posadziła im coś na głowie.
Mgduska 14:02, 09 mar 2022

Judith napisał(a)

Już teraz mogę powiedzieć - poczucie humoru, styl.
No i ogrod, który jest dość daleki od mojego, ale to nie znaczy, ze nie zachwyca . Zachwyca bardzo .

A tak, też tak mam czasem - nie moje, ale ładne no bardzo mi miło
Mgduska 20:30, 09 mar 2022

Z pamiętnika ogrodnika:
wysiałam dziś część z tego dobrodziejstwa, które zawdzięczam własnej rozrzutności (włosy na głowie układają mi się w znaki zapytania, gdy myślę o tej całej reszcie, gdzie mianowicie ją pomieszczę?).
Do paletek poszły:
- dwie odmiany cynii, na razie po 2-3 nasionka
- pomidorek Gardener's Delight
- groszki pachnące: Senator, Gwendoline, biały, fioletowy, Matucana oraz miks lekko przeterminowanych, wszystko po dwa nasionka
- verbena hastata różowa
- proso
- rudbekia
- jeżówka biała i różowa
- głowaczek.

Póki co, mam w paletkach już pięknie rosnące papryczki - długą czerwoną oraz okrągłą chili, dwie odmiany lwiej paszczy i stipę. Turzyca miała trefne nasiona, nie chciała wzejść, więc wsiałam jej na głowę pomidorki.
Nom, dzieje się.
Marzy mi się durno-beztroskie lato, a Wam?
Joku 21:17, 09 mar 2022

Mnie też. Na cynie w dwóch kolorach też się skusiłam i na groszek. Zastanawiam się czy siać w domu czy bezpośrednio do gruntu.
Mgduska 21:31, 09 mar 2022

Jedno i drugie u mnie lepiej się sprawdza z rozsady. Cynie można wysiać troszkę później, groszek już.
lilarose 21:54, 09 mar 2022

Mgduska napisał(a)
Z pamiętnika ogrodnika:
wysiałam dziś część z tego dobrodziejstwa, które zawdzięczam własnej rozrzutności (włosy na głowie układają mi się w znaki zapytania, gdy myślę o tej całej reszcie, gdzie mianowicie ją pomieszczę?).
Do paletek poszły:
- dwie odmiany cynii, na razie po 2-3 nasionka
- pomidorek Gardener's Delight
- groszki pachnące: Senator, Gwendoline, biały, fioletowy, Matucana oraz miks lekko przeterminowanych, wszystko po dwa nasionka
- verbena hastata różowa
- proso
- rudbekia
- jeżówka biała i różowa
- głowaczek.

Póki co, mam w paletkach już pięknie rosnące papryczki - długą czerwoną oraz okrągłą chili, dwie odmiany lwiej paszczy i stipę. Turzyca miała trefne nasiona, nie chciała wzejść, więc wsiałam jej na głowę pomidorki.
Nom, dzieje się.
Marzy mi się durno-beztroskie lato, a Wam?

Magdaleno! Posiałaś już cynie??? pomidorki??? groszki???(chociaż te, to ponoć zimno mają w nosie)
Lato nam się marzy, a i owszem. Ale wiosny się bojam, bo mąż remont chatki działkowej przeprowadza, więc rewolucja na działeczce okrutna. 18 czerwca u mnie w ogrodzie zbiorowe wysiewy ale cos tam już na parapecie kiełkuje- głównie papryki
Mgduska 08:35, 10 mar 2022

Wiem, że jest wcześnie na cynie, ale chcę je siać stopniowo, więc bez paniki, zdążysz Groszki można do gruntu sadzić już w kwietniu, do tego czasu będę mieć fajne, rozrośnięte sadzonki, a pomidorki - mogłabym posiać za tydzień, ale siałam hurtem, więc się załapały. Papryczki niedługo będę przenosić do większych doniczek, zwolni się miejsce i wtedy będzie następny rzut wysiewów.
Cały czas miałam w głowie te wysiewy i bałam się, że w końcu się zagapię
Ależ to ciekawie brzmi - zbiorowe wysiewy, czy to taka ogólnodziałkowa okazja do hulanek?
antracyt 09:47, 10 mar 2022

No to się zaczęło Za chwilę będzie kombinacja, jak to całe dobro rozlokować
Też mi się podoba ten pomysł na zbiorowe wysiewy
Kordina 09:58, 10 mar 2022

to do Mgduski, coś mi się źle przeniosło i zacytowało:

Jak hulanki, to u Kasi z Ogródu złudzeń i niespodzianek cz.II - ma już przygotowany elegancki salonik ogrodowy