Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Mgduska 20:57, 24 mar 2022

Magara napisał(a)
WYŁAŻĄ
Co prawda kilka tylko ale jest nadzieja

Z daliami dobry pomysł Moje jeszcze w pudełku, na strychu, bo czasu mi na wszystko brakuje.

O! Pewnie usłyszały, jak o nich gadamy i wzięły się do roboty. Będzie dobrze, reszta też wyjdzie

Moje dalie jeszcze śpią. Ale są wyjątki - te, które niedawno przyszły - mają już ładne pędy i nadają się do wsadzenia do ziemi. Ale ziemię muszę przywieźć z działki.
Mgduska 21:05, 24 mar 2022

Kordina napisał(a)
Magda dzięki za pomysł w woreczkach z daliami, skorzystam
Magara (przypomniałaś!!)moje też w pudełku na strychu, a czas jakoś skraca się czy co? Podobno rezonans Schumana (częstotliwość Ziemi) przyspiesza i ma to wpływ na odczucie czasu
to jest jednak jakieś usprawiedliwienie.

Jednak 8 godzin przy biurku, to nie to samo, co 8 godzin w ogrodzie. Tutaj większe zastosowanie miałaby teoria względności. Będąc w ruchu odczuwamy czas jako mijający w mgnieniu oka, siedząc bez ruchu - jako ciągnący się niemiłosiernie Na dalie jest jeszcze czas, zdążymy
Mgduska 21:10, 24 mar 2022

nicol21 napisał(a)
Niezły patent z tymi półkami w oknie
Moje pomidorki dopiero co wychodzą, no i nie wszystkie. Ale jeśli mają do 2 tyg tojeszcze część ma z tydzien... siałam po 1 ziarenku więć będę wiedziec co trzeba dosiewać.

Moje dalie w garażu, nowo kupione przyszły i leżą obok. W tym roku nie bawię się w przyspieszanie ich wzroztu, bo w ub roku tylko zagraciam garaż.

Tak, to dobry patent, można zwielokrotnić powierzchnię wysiewu. Pomidorków akurat nie siałam dużo, bo nie mam ciekawych nasion, posiałam koraliki, drugą odmianę sieje moja siostra, wymienimy się sadzonkami. Duże pomidory pewnie kupię, w zeszłym roku u ogrodnika były fajne odmiany.

Ja dalie muszę podpędzać ze względu na krótki sezon - inaczej nie zdążyłyby zakwitnąć. Ale u Ciebie wiosna przychodzi szybciej, zakładam, że lato też

Dziewczyny, jakie macie odmiany pomidorów wysiane?
Napia 22:26, 24 mar 2022

U mnie w tym roku kilka nietypowych: aussie, corazon, san marzano i pomarańczowy, bardzo słodki, który trafił do mnie przypadkiem. W ubiegłym roku kupiłam nasiona na ALL.., ale okazało się, że w tym roku sklep już nie funkcjonuje. Zmieniły się przepisy i już wiem, ze jeśli będę chciał mieć swoje dobre pomidory, to muszę sama pozbierać nasiona, tak jak zrobiła to w ubiegłym roku.
Koraliki sieją się same
Magara 23:40, 24 mar 2022

Mgduska napisał(a)

O! Pewnie usłyszały, jak o nich gadamy i wzięły się do roboty. Będzie dobrze, reszta też wyjdzie

Póki co tylko sześć nasionek wylazło Ale euforia wielka, cieszę się jak dziecko, chociaż wiem, że to tylko pomidory, a i tak droga przed nimi jeszcze długa, naszpikowana trudnościami Małżonek moją radochę podsumował słowami swojego Dziadka: "cieszy się jak głupi, któremu ktoś do kieszeni narobił" I tak to właśnie wyglądało
Co mam wysiane to chyba u siebie pokazywałam, bo kojarzę, że zdjęcie nasion wrzucałam, pamiętam, że 9 odmian
Helen 05:15, 25 mar 2022

Mgduska napisał(a)

Jednak 8 godzin przy biurku, to nie to samo, co 8 godzin w ogrodzie. Tutaj większe zastosowanie miałaby teoria względności. Będąc w ruchu odczuwamy czas jako mijający w mgnieniu oka, siedząc bez ruchu - jako ciągnący się niemiłosiernie

Jak to dobrze ujęłaś, musiałam zacytować. I tak strasznie mi brakuje tego w ruchu, ehhh...
Mgduska 09:09, 25 mar 2022

Patrzę sobie na te Wasze odmiany i zaczyna mi ślinka cieknąć, ależ będzie rozmaitość

Przede mną mycie szklarni, jeśli pogoda utrzyma się do jutra, to właśnie taki mam plan. Nie mogę już patrzeć na jej wnętrze, pora wystawić na słońce całe towarzystwo. Dopiero wtedy będę mogła uzdatnić ziemię, czyli wrzucić papu w postaci kompostu i obornika i przygotować miejsce na sałatę, która na razie rośnie na parapecie.

Mi też brakuje ruchu, ale najbardziej kontaktu z zielenią. Bycia wśród i gapienia się na zielone
antracyt 18:51, 25 mar 2022

Też się zbieram do mycia szklarni, ale z prac pilnych w kolejce czekają jeszcze: ogarnięcie skrzyń warzywnych pod wysiewy i odświeżenie frontu drewutni zanim leśna ruszy na dobre... biję się z myślami od czego zacząć.
Pamiętam, że masz eukaliptus na stanie. W jakiej ziemi u Ciebie rośnie i gdzie zimuje?
Kordina 07:12, 26 mar 2022

Mgduska napisał(a)

Dziewczyny, jakie macie odmiany pomidorów wysiane?

Podaję:
- pomidorek koktailowy Venus karłowaty (do uprawy doniczkowej)
- odmiana żółta z własnych nasion
- Duma Syberii - duży, mięsisty
- Malinowy Warszawski
- Malinowy Faworyt
- gruntowy karłowaty
nicol21 17:12, 26 mar 2022

lilarose napisał(a)
ja muszę szybko powynosić wysiewy do mojego taty, on ma sporo miejsca na słonecznych parapetach a u mnie nie ma już gdzie stawiać
a jeszcze tyyyyle nasion w torebusiach!

haha....ach te dylematy i torebusie! Grunt, że masz gdzie wynosić
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies